NB I

A horvátok ellen negatív a mérleg

A Diósgyőr bolgár, a Győri ETO svéd, a Ferencváros pedig horvát csapat ellen játszik a második fordulóban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön rendezik az Európa Liga második selejtezőkörének első mérkőzéseit. A mezőnyben három magyar csapat érdekelt: a Diósgyőr a bolgár Litex Lovech vendégeként lép pályára, a Győri ETO a svéd IFK Göteborgot látja vendégül, míg a Ferencváros a horvát NK Rijeka otthonában kezdi meg nemzetközi szereplését.

A magyar csapatok az elmúlt években többször is összemérhették tudásukat bolgár, svéd, illetve horvát ellenfelekkel. A mérlegünk előbbi kettő ellen pozitív, viszont a horvát együttesekkel többször gyűlt meg a bajunk.

A bolgárok ellen megy a legjobban

A bolgár csapatokkal eddig 32 mérkőzést játszottak a magyar klubok a nemzetközi kupákban: a mérleg igazán pozitív, 21 győzelem mellett két döntetlen és kilenc bolgár sikert jegyezhettek fel.

A DVTK mostani ellenfele, a Litex Lovech nem is ismeretlen számunkra: a Debrecen 2010-ben a bolgár csapaton verekedte át magát az Európa Liga selejtezőjében; odahaza 2-0-ra, idegenben 2-1-re nyert a magyar bajnok, így bejutott a csoportkörbe.

A svédek ellen is mi vagyunk a jobbak

Nem kevesebb, mint 54 alkalommal találkoztak klubcsapataink svéd együttesekkel a nemzetközi mezőnyben. A magyarok oldalán 22, a svédekén 17 győzelem áll, míg 15 alkalommal döntetlen született.

A Göteborg ellen több együttesünk is megmérkőzött már: a Lombard Pápa, a Tatabánya és a Videoton az Intertotó Kupában, a Fradi a Bajnokok Ligájában, az Újpest pedig a Kupagyőztesek Európa Kupájában találkozott a Győri ETO soros ellenfelével. A Videoton kettős sikerrel (1-3, 2-0), az Újpest és a Tatabánya egy győzelemmel és egy döntetlennel (Újpest: 1-1, 3-1; Tatabánya: 5-3, 3-3), a Ferencváros egy döntetlennel és egy vereséggel (0-3, 1-1), a Pápa pedig két vereséggel (2-3, 1-0) zárta a párharcot.

A horvátoknak jól megy ellenünk

Összesen 46 tétmérkőzést játszottak egymással a horvát és a magyar klubok az európai kupákban: 16 magyar győzelem született, szemben a húsz horvát sikerrel és a tíz döntetlennel. Az elmúlt években is sokszor okoztak fejtörést számunkra a szomszédos állam csapatai, azonban az egyik legnagyobb különbségű sikert is horvát csapat ellen könyvelhettük el: a Debrecen a 2005–2006-os Bajnokok Ligája selejtezőiben 8-0-ra múlta felül a Hajduk Splitet.

Az NK Rijeka a Közép-európai Kupában volt állandó vendége a mieinknek: 1985-ben a Debrecen (1-0), 1974-ben a Tatabánya (3-1) győzte le, míg utóbbi csapat egy évvel később kikapott tőle (1-3).

Olvasói sztorik