Nemzetközi foci

A Fradi levadászta a máltai sólymokat

A Ferencváros 2-1-re győzött a Sliema Wanderers ellen az Európa Liga selejtezőjében, és továbbjutott.
Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó
Ferencvárosi TC – Sliema Wanderers (máltai) 2-1 (1-0)
Puskás-stadion, 6000 néző. Játékvezető: Valjics (bosnyák)
FTC: Dibusz – Dilaver, Mateos, Nalepa, Bosnjak – Somalia, Gyömbér, Busai (Böde, 70.), Kukuruzovics (Csukics, 88.) – Lauth (Nagy D., 73.), Ugrai. Edző: Thomas Doll
Sliema: Zammit – A. Muscat, Scozzese, G. Muscat (Cilia, 80.), Bianciardi – Potezica, Mintoff, Scerri, Barbetti – M. Mifsud, Ohawuchi. Edző: Alfonso Greco
Gólszerzők: Ugrai (tizenegyesből 13.), Busai (56.), illetve Scozzese (60.)
Kiállítva: Barbetti (93.)
Továbbjutott: Ferencváros (3-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A párharc első meccsén, Máltán elért 1-1-es eredmény a Ferencváros számára volt hízelgő, hiszen a Sliema kihagyott egy tizenegyest és lőtt egy kapufát is. A magyar csapat kezdőjébe bekerült Ugrai Roland, és a bosnyák származású, de osztrák állampolgár Emir Dilaver, de nem volt már ott a világbajnokságot is megjárt bosnyák válogatott Muhamed Besics, valamint a brazil Leonardo Santiago.

A tizedik percben Ugrai pontos beadása után Lauth lőtt, de a tizenhatoson belül blokkolták a veszélyes kísérletet. Két perccel később egy beívelés során a máltaiak csapatkapitánya, Alex Muscat kézzel beleütött a labdába, ezért a játékvezető jogosnak tűnő büntetőt ítélt. Ugrai állt a labda mögé, lövésébe a kapus ugyan beleért, de védeni nem tudott (1-0). A gól után aktív mezőnyjátékkal teltek a percek, a 24. percben Kukuruzovics szögletét Nalepa fejelte hat méterről a kapus kezébe.

A harmincadik percben Michael Mifsud észrevette, hogy Dibusz némileg kimozdult a kapujából, ezért távolról lőtt, de a magyar játékos vetődve védeni tudott. Egy perccel később Busai közeli lövését blokkolták, a kipattantó Ugrai a kapusba lőtte. A 33. percben egy szabadrúgás után a teljesen egyedül hagyott Ugrai elé került a labda, de a vendégeknek sikerült felszabadítaniuk. Az első félidő hajrájában Ohawuchi lövését Dilaver blokkolta. Az FTC játszott mezőnyfölényben, de akciógól nem tudott elérni.

A fordulás után Busai passzát Lauth a kapufára lőtte. Az 53. percben Somalia hat méterről lőtt, Zammit védett, a kipattanót Lauth lőtte rá, de a labda a kapufáról kijött és a védők felszabadítottak. Felpörgött a meccs: a túloldalon egy szabadrúgás után Bianciardi lefejelt labdáját Michael Mifsud a kapu torkából lőtte fölé. Az 56. percben Kukuruzovics beívelését Nalepa fejelte rá, a máltai kapus védett, de a kipattanót Busai Attila közelről, estében a hálóba passzolta (2-0). A folytatásban Mateos lövése szállt el a kapufa mellett.

A hatvanadik percben Barbetti hajszálpontos beadását Scozzese fejelte a kapuba (2-1). A szépítőgól felbátorította a máltaiakat, akik igyekeztek újabb találattal kiharcolni a továbbjutást. Lendületesebb, eseménydúsabb volt a játék, mint az első felvonásban, a 72. percben Ohawuchi távoli lövését Dibusz a levegőben úszva ütötte ki. Az utolsó tíz percben mindkét kapu előtt adódtak lehetőségek, a kilencvenedik percben Böde Dániel közeli lövését elcsípte a kapus, majd Csukics a kapufát találta le. A hajrában a vendégek egyik játékosát kiállította a bíró, a ferencvárosi szurkolók pedig nagy gyengének minősítették kedvenceik teljesítményét, persze, nem ezt, hanem a Mezey György óta klasszikusnak számító kifejezést használták…

A Ferencváros nehézségek árán, de továbbjutott az első fordulóból, és mivel a Diósgyőr is sikerrel járt, a magyar kupacsapatok már most túlszárnyalták tavalyi teljesítményüket. Az FTC következő ellenfele a horvát HNK Rijeka lesz.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Szűcs Mihály, a Ferencváros egykori BL-csapatának játékosa, az NB II-es Soroksár szakmai igazgatója elemezte:

Örülünk a továbbjutásnak, ez mindenképpen pozitívum. Valamiért görcsösnek érzem a csapatot, pedig nem volt legyőzhetetlen ez a máltai ellenfél. Nagyon hiányolom a magabiztosságot. Egy máltai csapat ellen sokkal magabiztosabban kellene futballozni. Azt gondoltam, kettő-null után megszűnik a görcsösség, és felszabadultabban. Ritmusosabb, jobb játékkal tud előrukkolni a Fradi, de saját butaságukból összehoztak egy gólt, és ismét görcsösség vált az egész, hiszen még egy találat a kiesésüket jelentette volna, és ez érezhető volt.

Akadtak helyzetek, de ezt a meccset több góllal kellett volna megnyerni. Egyénileg Somaliát tudnám kiemelni, rajta szinte végig éreztem, hogy a sebességénél fogva szinte folyton veszélyt jeltett, nem is tudták szabályosan szerelni. Mateos egy-egy elleni védekezései aránylag jók voltak, Dibusz Dénesnek pedig volt egy nagy védése kettő-egynél, ami nagyon fontos momentum volt.

Gera Zoltán bekerülése azért lesz fontos, mert a játéktudása és a személyisége olyan, hogy mindig benne van a váratlan. A csapat ma egy ritmusba futballozott, kevés volt a mélységi passz. Meg lehetett volna mozgatni a máltai védőket, mert így könnyű dolguk volt, csak jobbra-balra kellett tolódniuk. Benjamin Lauthnak a védők mögé bejátszott labdái mindig gondot okoztak, ezekből kellett volna több. Hiányzik a kreatív megoldás, de Gera jól meg fogja oldani ezt a problémát. Ha nagyobb iramot diktált volna a Fradi, a vendégek még korábban elfáradnak.

Több száz Fradi-szurkoló demonstrált

Az NSO TV videóján látható, hogy a Ferencváros szurkolói a csütörtöki meccs előtt az augusztusban megnyíló új stadion szigorított beléptetőrendszere ellen tiltakoztak, illetve azért, mert úgy vélik, hogy a szigorú biztonsági intézkedések ártanak a lelátói fanatizmusnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik