NB I

Az első feladat kipipálva

Máltán 4-1-re nyert a Diósgyőr, és bejutott az Európa Liga selejtezőjének második fordulójába.
Európa Liga, selejtező, 1. forduló, visszavágó
Birkirkara FC (máltai) – Diósgyőri VTK 1-4 (1-1)
Ta’Qali Nemzeti Stadion, 1000 néző. Játékvezető: Radovanovics (montenegrói)
Birkirkara: Murcia – Camenzuli, Corujo, Vukanac, Scicluna – Agius (Ledesma, a szünetben), Zerafa, Fenech, Herrera – Vella (Zamit, 84.), Grech (Omerou, 63.) Edző: Paul Zammit
DVTK: Antal B. – Okuka, W. Alves, Kádár, Huszics – Gosztonyi, Elek Á., Debreceni (Marjanovics, 71.), Bori (Nikházi, 71.)– Bacsa (Barczi, 60.), Grumics. Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Camenzuli (43.), illetve Elek Á. (31.), Huszics (61.), Barczi (66.), Marjanovics (91.)
Továbbjutott: Diósgyőr, kettős győzelemmel (6-2)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtök este a máltai Birkirkara ellen, idegenben lépett pályára a Diósgyőr együttese az Európa Liga-selejtező első fordulójának visszavágóján. Az első mérkőzést a miskolciak 2-1-re megnyerték a debreceni Nagyerdei Stadionban, így egygólos előnnyel várhatták a második találkozót.

A diósgyőri Grumics már az első percben veszélyt okozott a máltai kapusnak, aki aztán javította rossz kijövetelét, és végül szerelni tudott. Az első negyedóra ezt leszámítva igencsak eseménytelenül telt, a hátrányban lévő máltaiak nem estek neki a labdát többet birtokló DVTK-nak.

Az első hazai lehetőségre a 23. percig kellett várni: Kádárról Camenzuli elé pattant a labda, aki 25 méterről tekert kapura, de Antal Botondról nem jött ki a játékszer. Az első félóra végén vezetést szerzett a DVTK: Elek Ákos a tizenhatos bal oldalán két jó csellel két máltai védőt hagyott faképnél, már a büntetőterületen belül járt, amikor erőből középre adott, Murcia kapus pedig a hálóba ütötte a labdát. Hatalmasat hibázott a hálóőr (0-1).

A 35. percben helyzetig jutottak a máltaiak: Aguis jó beadásáról centikkel maradt le a teljesen üresen érkező Grech. A túlszálló labdát Debreceni kifejelte, de komoly lehetőség maradt ki. Az első félidő vége előtt két perccel szinte a semmiből egyenlített a hazai együttes: az elalvó miskolci védők között Camenzuli lépett ki és helyezett szépen Antal mellett a hálóba (1-1).

Két perccel később a vezetést is megszerezhette volna a Birkirkara, de Scicluna hatalmas helyzetben nem tudta átvenni a labdát. Jókor jött a szünet a diósgyőriek számára, akik a kapott góltól láthatóan megzavarodtak.

A második játékrészt jól kezdte a máltai együttes, a diósgyőriek kicsit beszorultak, de Antal Botond könnyedén lehúzta a beadásokat. A 61. percben aztán ismét előnyt szerzett a DVTK: az egy perccel korábban beálló Barczi labdaszerzése után Gosztonyi remekül passzolt Huszicsnak, aki kissé éles szögből lőtt a rövid sarok irányába, a máltai kapus pedig ismét bevédte a labdát (1-2).

Öt perccel később biztosította továbbjutását a Diósgyőr: Elek Ákos remek passzal ugratta ki Gosztonyit, akinek beadását Barczi gyönyörűen, sarokkal juttatott a kapuba (1-3).

Nem sokkal később szépíthetett volna a Birkirkara: ismét Camenzuli tört be William Alves és Okuka között a tizenhatoson belülre, de lövése keresztbe elsuhant Antal kapuja előtt. A 78. percben tovább növelhette volna előnyét a DVTK: az agilisen futballozó Gosztonyi dekázás után passzolt Huszicsnak, akinek középre adását Nikházi bombázta fölé. Öt perccel később újfent Nikházi került hatalmas helyzetbe, de 16 méterről megint kaput tévesztett. A hosszabbítás perceiban aztán a csereként beálló Marjanovics is betalált a pocsékul védő Murcia kapujába, így a Diósgyőr 4-1-re nyert idegenben, és kettős győzelemmel, 6-2-es összesítéssel jutott az Európa Liga második fordulójába.

A Diósgyőr a bolgár PFK Liteksz és a moldovai Veris FC Singerei párharcának győztesével találkozik a következő körben. Az első meccs gól nélküli döntetlennel zárult, a mai visszavágót viszont a bulgáriai heves esőzések miatt el kellett halasztani.

– Az első mérkőzés után is mondtam, hogy az ellenfél erejét látva itt nem lehet probléma a továbbjutással – kezdte Vitelki Zoltán, a Rangadó.hu állandó szakértője, a Diósgyőr korábbi csapatkapitánya, jelenlegi utánpótlásedzője. – Ezt ma este maximálisan igazolták is a srácok, és igazából esélyt sem adtak az ellenfélnek. Egy gólt ugyan engedtek a máltaiaknak, de egy pillanatig sem éreztem, hogy veszélyben lenne ez a továbbjutás. A cserék jól szálltak be és lökést adtak a csapatnak, a végén pedig már megnyugtató volt nézni a találkozót.

Olvasói sztorik