NB I

A szurkolók újabb petíciója

Kedd délután beadványt nyújtottak át a szervezett szurkolói csoportok képviselői az MLSZ részére. A Szurkolói Irodával közösen azt kérik a szövetségtől, hogy több hazai nevelésű játékos szerepeljen az élvonalban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség – elemezve a korábbi évek tapasztalatait –, már korábban letette a voksát a fiatal magyar játékosok szerepeltetésének ösztönzése mellett, hiszen hosszú távon a tehetségek nagyobb térnyerése nemcsak a klubok, hanem a válogatottak érdeke is.

A szövetség ezen cél elérését azonban csak a hatályos hazai és nemzetközi jogszabályok – köztük az Európai Unió rendelkezései – figyelembevételével, azzal összhangban teheti meg. Éppen ezért a pozitív szemléletű, a fiatal magyar játékosok szerepeltetését ösztönző, átgondolt szabályváltoztatásokkal gyorsítja a már elindult kedvező folyamatokat.

Az elnökség döntése értelmében már a tavalyi idényben is előírta a huszonhárom éven aluli hazai nevelésű labdarúgók foglalkoztatását az élvonalbeli klubok kereteiben, és ezen arány folyamatos növeléséről is határozott a testület: a most induló szezonban harmincfős keret esetén 15 futballistának kell hazai nevelésűnek lennie. A televíziós pénzek szétosztásakor komoly mértékben nyomott a latba az a tény, hogy az adott OTP Bank Liga együttesben hány percet töltöttek a fiatal magyar tehetségek.

Ami az alacsonyabb osztályokat illeti, a másodosztályban az MLSZ megvonta a televíziós díjat azon kluboktól, amelyek a tavalyi szezon kezdete után külföldi állampolgárt szerződtettek, míg alacsonyabb ligákban nem jár TAO-támogatás azoknak, akik eltérnek az MLSZ irányvonalától.

Júniusi ülésén az elnökség arról döntött, hogy a megkezdett folyamatot, akár az ismert FIFA szabályozásnál (6+5-ös szabály) nagyobb mértékben is folytatni kívánja. A most induló szezonban tehát – a szabályozásnak és az egyesületek támogató hozzáállása miatt – a mostaninál is több fiatal, a klubhoz kötődő magyar nevelésű tehetség lép majd pályára.

Az MLSZ elképzelése nagymértékben találkozik a szurkolók igényeivel. Ennek az örvendetes ténynek a kézzelfogható megnyilvánulása az a petíció, melyet Sipos Jenő az MLSZ szóvivője vett át a szervezett szurkolói csoportok képviselőitől, akik a Szurkolói Irodával közösen azt kérik a szövetségtől, hogy a következő idénytől több hazai nevelésű játékos szerepeljen az OTP Bank Ligában – írja a szövetség honlapja.

Olvasói sztorik