NB I

Egykor tucattal vertük őket

A magyar válogatott még sohasem kapott ki Albániától, és még sohasem játszott Kazahsztánnal.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A dánok elleni, debreceni döntetlen után a jövő héten újabb két felkészülési mérkőzés vár a magyar válogatottra. Ha igazak a hírek, ezek lesznek az utolsó hivatalos edzőmeccsek a szeptemberben rajtoló Európa-bajnoki selejtezősorozat előtt. Az Albánia és a Kazahsztán elleni találkozók előtt a Rangadó.hu fellapozta a magyar labdarúgás történelemkönyvét, hogy megnézzük, korábban milyen eredményeket értek el a mieink az aktuális riválisokkal szemben.

Albánia

Válogatott szinten imponáló a mérleg: négy győzelem és egy döntetlen. A Balkán Kupa keretein belül mérkőzött először a két együttes 1947-ben, és a Fradi-pályán a mieink 15 ezer néző előtt 3-0-ra nyertek. A magyar válogatottban Grosics Gyula, Hidegkuti Nándor és Deák Ferenc is szerepelt azon a meccsen. Ezt a látogatást egy évvel később viszonozták a magyarok, és Tiranában 35 ezer ember előtt gól nélküli döntetlent értek el, pedig Illovszky Rudolf és Kubala László is pályán volt.

A következő mérkőzésre 1950-ben került sor: az újpesti Megyeri úton 38 ezer néző látta, hogy a magyarok 12-0-ra nyernek. Budai László és Puskás Ferenc is négy gólt lőtt – a mieink összeállítása már több poszton is előrevetítette a legendás Aranycsapatot. Érdekesség, hogy a magyar-francia 13-1 (1927) és az orosz-magyar 0-12 (1912) mellett ez a mieink legnagyobb különbségű sikere.

Ezután 58 évig nem focizott egymás ellen a két válogatott, mígnem a 2010-es világbajnokság selejtezősorozatában összekerült. Erwin Koeman együttese a Népstadionban 25 ezer drukker előtt 2-0-ra győzött, Torghelle és Juhász Roland góljával, Tiranában pedig 1-0 lett a vége, Torghelle jóvoltából.

Ami klubcsapatainkat illeti, eddig nyolc meccset jegyez a futballtörténelem, de az összkép már korántsem olyan szép, mint a válogatott esetében. A Fradi 2004-ben, a Bajnokok Ligája-selejtezőjében került össze az FK Tiranával. Idegenben 3-2-re győzött: Huszti Szabolcs szerzett vezetést az első félidő hajrájában, de a meccs vége előtt már az albánok álltak jobban. Végül egy öngólnak, és Huszti utolsó pillanatban elért találatának köszönhetően a zöld-fehérek nyertek, idehaza viszont 1-0-ra kikaptak, ám idegenben lőtt több góljuknak köszönhetően továbbjutottak.

A Zalaegerszeg 2010-ben az UEFA Kupa selejtezőjében futott össze a fővárosiakkal. Odakint 0-0 lett, a ZTE otthonában viszont 1-0-ra nyert az FK Tirana, így a magyar csapat kiesett. A közelmúltban is rendeztek magyar-albán párharcokat, hiszen 2012-ben a Bp. Honvéd kettős győzelemmel (1-0, 2-0) búcsúztatta a Flamurtari Vlore együttesét az Európa Liga selejtezőjében. Ugyanebben az évben a Bajnokok Ligája kvalifikációja során a Debrecen nagy meglepetésre 1-0-ra kikapott a Skenderbeu Korce otthonában, de a visszavágón 3-0-ra nyert.

Tavaly januárban a Törökországban edzőtáborozó NB II-es válogatott is összecsapott az albán Flamurtari Vlore együttesével, és 2-1-re nyert.

Kazahsztán

A két válogatott jövő szombaton találkozik először, a magyar női válogatott azonban tavaly novemberben 4-1-re győzött a kazahok ellen a győri világbajnoki selejtezőn. Férfi teremlabdarúgóink hasonló eredményt produkáltak, hiszen 2011-ben 5-1-re nyertek a gyöngyösi világbajnoki selejtezőn. Férfi klubcsapataink összesen 12 alkalommal néztek farkasszemet kazah riválissal.

Az első találkozásra 2006-ban került sor: a Videoton idegenben lőtt góllal (1-0, 1-2) ment tovább az FC Kajrat Almati ellen az UEFA Kupában. Hat évvel ezelőtt a Honvéd kettős sikerrel (2-1, 4-2) lépett tovább az FK Zsetiszu ellen az Intertotó Kupában. Ugyanebben az esztendőben a Debrecen az UEFA Kupa-selejtezőjében a Sahtyor Karagandi csapatát búcsúztatta (1-1, 1-0), a hazai meccsen Rudolf Gergely szerezte a győztes gólt.

A Haladás történelmi siker aratott, amikor újoncként bronzérmes lett az élvonalban 2009-ben, majd ennek köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra. Az Európa Liga selejtezőjében idegenben lőtt góllal (1-0 és 1-2) búcsúztatta az Jertisz Pavlodar csapatát. A következő évben is volt magyar-kazah párharc, hiszen a Győri ETO-nak az FC Atirau ellen kellett játszania az Európa Ligában. Elsöprő sikert (3-0, 2-0), és a Pintér-csapat továbbjutását hozta a két meccs.

Legutóbb a Kecskemétnek kellett Kazahsztánba utaznia: a 2011-es Európa Liga-selejtezőben itthon 1-1 lett a vége az FK Aktöbe ellen, idegenben pedig 0-0, így története első nemzetközi kupapárharcát vereség nélkül zárta a KTE, mégis kiesett.

Idén februárban a Debrecen és a Diósgyőr is játszott kazah ellenféllel a törökországi edzőtáborban. A DVSC 1-0-ra kikapott a Sahtyor Karaganditól, a DVTK pedig 3-1-re vesztett az FK Asztana ellen. Tavaly a győrieknek is volt kazah ellenfelük: 2-2-t játszottak az FC Taraz csapatával.

Olvasói sztorik