NB I

A bronzéremért megy a harc

A Ferencvárosnak a Paks, a Videotonnak a Diósgyőr ellen kell megküzdenie az Európa Ligáért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az utolsó forduló következik az OTP Bank Ligában. A bajnoki cím már gyakorlatilag eldőlt, csakúgy, mint a kiesés, ám a harmadik, Európa Liga-selejtezőbeli indulást érő helyért nagy harc várható.

Pécsi MFC – Szombathelyi Haladás

A két együttes közvetlen riválisként csap össze az utolsó fordulóban: a hazaiak a hetedik, a Haladás a hatodik helyet foglalja el a tabellán. Mindkettejüknek megvan az esélye akár még az ötödik helyre is: a Haladásnak ehhez elég lehet egy döntetlen – ha az ötödik DVTK vereséget szenved a Videoton otthonában –, míg a Pécs csak győzelme esetén előzhet, de akkor akár két helyet is előreléphet a tabellán. A vendégek három rutinos játékosa, Halmosi Péter, Nagy Gábor és Predrag Bosnjak már szabadságát tölti, így biztosan kihagyják a találkozót.

A pécsiek odahaza kiváló formában vannak: legutóbb október 5-én szenvedtek vereséget, azóta négy győzelem és öt döntetlen a hazai mérlegük. Némileg mégis rossz előjelekkel várhatják az utolsó fordulót: a két csapat legutóbbi két találkozóját rendre a vendég nyerte.

Lombard Pápa – Újpest FC

A középmezőny második felének helyezéseiről dönthet a két csapat találkozója: a 13. helyezett Pápa harminc, az egy hellyel előrébb álló Újpest 32 pontot gyűjtött az elmúlt 29 forduló alatt. A lilák egy győzelemmel akár a tizedik helyre is felléphetnek a tabellán, ehhez viszont az kell, hogy a Paks és a Honvéd se nyerjen az utolsó fordulóban. A Pápa reálisan már csak az Újpestet előzheti meg egy győzelemmel, míg egy vereség, de akár egy döntetlen esetén is visszacsúszhat a 14. pozícióba.

A hazai csapat zsinórban öt vereséggel várja a szezonzárót, és bár az Újpest sincs kiváló formában (a legutóbbi forduló, a Kecskemét elleni 6-1 előtt utoljára március végén nyert az NB I-ben, a két meccs között hat vereség és két döntetlen volt a mérlege), de friss kupagyőztesként alighanem motivált lesz idegenben is.

Kecskeméti TE – Puskás Akadémia

A kilencedik hely megtartásához egy döntetlen is elég lehet a hazaiaknak, igaz, ebben az esetben az is kell, hogy a Paks ne győzze le vasárnap a dobogóért harcoló Fradit. Győzelme esetén még egy helyet javíthat is a tabellán a KTE. A Puskás Akadémia biztosította helyét az élvonalban, ls egy győzelemmel még a 14. helyről is elléphet.

Utóbbira nem látunk sok esélyt, hiszen mindössze két győzelme van a csapatnak idegenben ebben a szezonban. Ám azt sem szabad elfelejteni, hogy Benczés Miklós tanítványai nem kis csapatokat gyűrtek le vendégként: legutóbb Diósgyőrben tudtak nyerni, ősszel pedig a Pécset lepték meg.

MTK – Kaposvári Rákóczi

Búcsúzik a Hidegkuti-stadiontól az MTK. Az ellenfél a már biztos utolsó Kaposvár lesz, így alighanem könnyed fiesztában lehet része Garami József csapatának. Az ősszel még kiesőhelyen tanyázó MTK egy győzelemmel biztosíthatná nyolcadik helyét a tabellán, de még egy esetleges vereséggel is legfeljebb csak egy helyet rontana. A Kaposvár számára nincs tétje a találkozónak: bár a végsőkig küzdött Selymes Tibor csapata, végül nem tudta elkerülni a kiesést.

Az MTK a legutóbbi négy bajnokiját megnyerte, míg a Kaposvár ugyanezen fordulókban nulla pontot gyűjtött. Idén csupán egyszer nyert vendégként a Rákóczi, sőt döntetlenre is csak egyszer volt képes: szeptemberben Mezőkövesdről hozta el a három pontot, míg márciusban Újpesten keserítette a szurkolókat 1-1-es eredménnyel.

Debreceni VSC – Bp. Honvéd

Matematikailag még van esély arra, hogy elveszítse elsőségét a Debrecen, ám ehhez egy klubrekordnak számító győri győzelemre, illetve a DVSC egy éve tartó hazai veretlenségének megszakadására lenne szükség. A Debrecen már egy döntetlennel is biztos bajnok, és ha azt vesszük, hogy utoljára tavaly május végén kapott ki odahaza, akkor már borítékolható is a bajnokavatás. A Honvéd akár még a kilencedik helyre is felléphetne, ám ehhez az kell, hogy a bajnokaspiráns otthonában törje meg egy győzelemmel a nyolc meccse tartó vereségsorozatát.

Győri ETO – Mezőkövesd

A centerpálya felújítása miatt Gyirmóton fogadja az élvonaltól búcsúzó Mezőkövesdet a minden bizonnyal ezüstérmet ünneplő Győr. Ahogy a Debrecennél már említettük, matematikailag még beérhetné riválisát az ETO, de ehhez hatvan éve nem látott különbségű győzelemre lenne szüksége. A második hely viszont már biztos, csakúgy, mint a Mezőkövesd kiesést jelentő 15. pozíciója.

A hazaiak kiváló formában várják a záró fordulót: legutóbbi tíz bajnokijukból kilencet megnyertek, egyszer pedig döntetlenre végeztek, míg a Mezőkövesd március óta csupán két pontot gyűjtött az NB I-ben.

Videoton – Diósgyőri VTK

Vasárnapra maradnak az igazi izgalmak: a negyedik helyezett Videoton az ötödik Diósgyőrt fogadja. A két csapat már nem cserélhet helyet a tabellán, de így is nagy téttel bír a találkozó. A Videoton csak győzelme esetén léphet ki a nemzetközi porondra, akkor is csak abban az esetben, ha a másik vasárnapi meccsen a Fradi nem győzi le a Paksot. A Diósgyőr számára az ötödik hely megtartása a cél: győzelme esetén egyik üldözője sem érheti utol, de egy döntetlennel már a Haladás vagy a Pécs megelőzheti, míg veresége esetén ez hatványozottan igaz.

A Diósgyőr kissé kifulladt a végére, legutóbbi három bajnokijából csupán egyet nyert meg, igaz, közben egy győztes Ligakupa- és egy vesztes Magyar Kupa-döntőt is megvívott. Előbbi címet pont a Videoton ellen szerezte, amely bár huszáros hajrába kezdett, egyetlen trófeát sem nyert idén. Mondhatni, mumusát kell legyőznie a Videotonnak, ha ki akar lépni a nemzetközi porondra: legutóbbi hat találkozójukból egyet sem nyert meg a Vidi, három DVTK-győzelem mellett ugyanis három döntetlen született.

Ferencvárosi TC – MVM Paks

Győzelmével biztosan az Európa Liga selejtezőjében érezheti magát a harmadik helyezett Ferencváros, de egy döntetlennel már könnyen a negyedik helyen találhatja magát. A Fradi remek formában várja a találkozót: legutóbbi tíz bajnokiján csupán négy pontot veszített, az utolsó nyolc meccséből ráadásul mind a nyolcat megnyerte. Könnyű dolga azonban nem lesz: bár a Paks csak a tizedik helyen áll a tabellán, remek hajrát produkál, és immáron hat meccse veretlen az élvonalban. Csertői Aurél csapata a legutóbbi öt bajnokiján gólt sem kapott, az elmúlt négy fordulóban pedig rendre győztesen hagyta el a pályát.

Ha a Videotonnál mumusként emlegettük a Diósgyőrt, akkor ugyanez igaz az FTC esetében a Paksra is: amióta a Fradi visszajutott az élvonalba (2009), csupán egyszer győzte le otthon a Paksot (2010), emellett háromszor ponttal távozott a tolnai együttes.

OTP Bank Liga, 30. (utolsó) forduló

Május 30. péntek

19 óra: Pécsi MFC-Matias – Szombathelyi Haladás, játékvezető: Becséri (TV: Sport1)

Május 31. szombat

16 óra: Lombard Pápa Termál FC – Újpest FC, játékvezető: Szabó Zs. (TV: Sport1)

18 óra: Kecskeméti TE-Phoenix Mecano – Puskás Akadémia, játékvezető: Farkas Á.

18 óra: MTK – Kaposvári Rákóczi, játékvezető: Pintér (TV: Sport1)

20 óra: Győri ETO FC – Mezőkövesd-Zsóry FC, Gyirmót, játékvezető: Erdős (TV: Sport1)

20 óra: Debreceni VSC-TEVA – Bp. Honvéd, játékvezető: Andó-Szabó (TV: Duna)

Június 1. vasárnap

16.30: Videoton FC – Diósgyőri VTK, játékvezető: Bognár (TV: Duna)

16.30: Ferencvárosi TC – MVM Paks, játékvezető: Iványi (TV: Sport2)

Olvasói sztorik