NB I

A vébére vágyik a válogatott

A hazai rendezésű Európa-bajnokságon a világbajnoki kvalifikáció az U19-csapat elsődleges célja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A 2015-ös U20-as világbajnokságra való kijutás az elsődleges célja a magyar válogatottnak a júliusi, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon.

A július 19-31. között sorra kerülő torna csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a résztvevő nyolc csapatból a legjobb hat, azaz a két csoport első három helyezettje vehet részt jövőre az új-zélandi vébén.

Berzi Sándor, a magyar szövetség alelnöke arról számolt be, hogy az egyik csoport mérkőzéseinek Győr és Pápa, míg a másik, magyar érdekeltségűnek Felcsút és a Szusza Ferenc Stadion ad majd otthont, a két elődöntőt az utóbbi két stadionban rendezik, a fináléra pedig Újpesten kerül sor.

– Az U19-es Európa-bajnokságot minden évben megtartják, de mivel U20-as vébé csak kétévente van, így különösen értékes, hogy éppen egy kvalifikációs kontinensviadalt rendezhetünk meg – mondta Berzi, aki az MLSZ jövőre vonatkozó rendezési terveiről is szót ejtett. Emlékeztetett rá, hogy már pályáztak a 2020-as felnőtt Európa-bajnokságra, de a későbbiekben szeretnének majd U21-es kontinenstornát, illetve Bajnokok Ligája-döntőt is rendezni, ezekhez pedig jó ajánlólevél lehet az idei torna.

Mészöly Géza szövetségi edző – akinek édesapja, Mészöly Kálmán a torna arca – ideálisnak nevezte az eddigi felkészülést, mivel februártól mostanáig kilenc alkalommal volt összetartás a válogatott játékosok számára, és eközben komoly ellenfelekkel találkozott a csapata, amely ezeken a meccseken jó eredményeket ért el. A keret tagjai most pihenőt kapnak, illetve több játékos érettségizik. Június 24-én kezdik meg a közvetlen felkészülést, két barátságos meccsre kerül majd sor Üzbegisztán ellen július 7-én és 11-én.

Az Európa-bajnokság mezőnye még nem alakult ki, mivel most rendezik az elitkör hét csoportjának küzdelmeit. A kvartettek győztesei lesznek a résztvevők, az utolsóra június 10-én derül fény. A csoportsorsolást június 19-én, Felcsúton rendezik.

Mészöly az esélyeket illetően elmondta, hogy bár az ellenfelek még nem ismertek, de eddigi tapasztalatai alapján négy csapatot emelne ki: a portugált, a belgát, a spanyolt és a németet. Ezek közül azonban csak kettő játszhat majd Magyarországon, ugyanis előbbi és utóbbi kettő is azonos selejtezőcsoportban küzd.

A magyar csapat húsz mezőnyjátékossal és három kapussal kezdi meg a felkészülést, és július 17-ig kell megnevezni a tornán szerepeltethető 16 mezőnyjátékost, illetve két hálóőrt.

Legutóbb 1990-ben rendezett ilyen korosztályos tornát Magyarország. Akkor Debrecen, Békéscsaba és Gyula volt házigazda, a magyar csapatban többek között szerepelt Lipcsei Péter vagy Halmai Gábor, a döntős portugálok egyik legjobbja pedig a későbbi világsztár Luis Figo volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik