NB I

Túszul ejtették a magyar focit

Rangadó
Rangadó

2014. 05. 27. 11:39

Csapdahelyzetbe került az MLSZ; a klubok többsége támogatja az azonnali létszámemelést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest márciusi licencátruházási kérelmének engedélyezése igencsak felkavarta a magyar futball állóvizét. A múlt héten a Rangadó.hu megírta, hogy a Mezőkövesd a lilák több bajnoki mérkőzését is megóvta.

Amíg nincs döntés az ügyben, nem tudnak eredményt végeredményt hirdetni az NB I-ben, és nem lehet a magyar csapatokat nevezni a rövidesen rajtoló nemzetközi kupaküzdelmekre. Az MLSZ-nek nincs sok ideje a tanácskozásra, a döntéshozatalra: vasárnap lezárulnak a küzdelmek az OTP Bank Ligában.

A Mezőkövesd óvása túszul ejtette a hazai labdarúgást. Könnyen lehet, hogy e helyzetben az NB I létszámának emelése lehet a megoldás. A múlt héten szintén a honlapunk írt először arról a szakmailag igencsak megkérdőjelezhető ötletről, amely állítólag a mezőnytől búcsúzni kénytelen borsodi együttestől származik.

Vélhető, ha az MLSZ rábólint az NB I-ből kiesett kövesdiek megmenekülését eredményező javaslatra, akkor az óvások kínos ügyével sem kell foglalkoznia: kiengesztelhető lesz a jogszabályokhoz ragaszkodó Mezőkövesd.

Történt ugyanis, hogy az újpesti licencátruházás nem csak azért verte ki a biztosítékot, mert ellentétes az UEFA rendelkezéseivel, hanem a magyar versenyszabályzattal sem kompatibilis – írja a dehir.hu.

Az MLSZ tehát saját szabályait figyelmen kívül engedélyezte tavasszal az újpesti tranzakciót, ráadásul menet közben sem volt jogkövető. Az Újpest nemzetközi indulása ugyan alapból törlődött Mivel a szezon közben egy másik cégbe vitte át az indulási jogot, ez a lépés a szabályok szerint három év kizárást jelent a nemzetközi kupaporondról. Az MLSZ emiatt nem is adta meg az időközben kupagyőztes klubnak az európai szerepléshez szükséges UEFA-licencet, ám a Mezőkövesd jogászai arra is rájöttek, hogy a lilák hazai bajnoki szereplésnél is található kivetnivaló.

A menet közben átváltozott Újpest keretében ugyanis hat olyan labdarúgó is található (Nagy János, Zamostny Balázs, Jonathan Heris, Nebojsa Koszovics, Lansana Sagna és El-hadji Sidibe), aki egy idényen belül immár harmadik klubjában futballozik, márpedig ezt tiltja az MLSZ versenyszabályzata. A kövesdiek óvását első fokon elutasították, most a fellebbviteli bizottság döntésére várnak. A klub elnöke (a város egykori polgármestere, a Belügyminisztérium jelenlegi államtitkára), Tállai András szerint 12 pontot kellene levonni a liláktól.

A dolog most úgy fest, hogy az MLSZ-ben arról kell dönteni, hogy a két rossz közül melyiket válasszák. Vagy hatalmas jogi vitatkozás kezdődik, hetekig, hónapokig, akár évekig eltartó pereskedéssel (amelynek az a következménye, hogy a vita lezárultáig nincs hivatalos végeredmény, azaz nem nevezhető magyar csapat az európai kupaküzdelmekre), vagy gyors „szakmai” döntéssel megemelik az NB I létszámát, és a kiengesztelt Mezőkövesd óvását így szőnyeg alá lehet seperni.

Úgy tűnik, ebbe az irányba mozdul a márciusi rossz döntése miatt kényszerhelyzetbe került szövetség. Erre utalhat, hogy – meglepő módon, csupán néhány héttel az új bajnokság kezdete előtt – az MLSZ NB I-es bizottsága szondázta a klubokat az azonnali létszámemelésről. S noha szokatlan, hogy ezt nem évekkel a tervezett változtatás előtt teszik, most az egyesületek – vélhetően szembesülve a csapdahelyzettel – gyakorlatilag zöld utat adtak a tervezetnek.

Kilenc klub igent mondott, további négy (Honvéd, Debrecen, FTC és MTK) tartózkodott, ám a szabályok szerint ez is igen szavazatnak minősül, így csupán a pénteki ülésről hiányzó DVTK, Videoton és Puskás Akadémia rábólintását kell csak már megszerezni – a belső előírások szerint a bizottságból kizárólag maximális támogatottsággal lehet az MLSZ elnöksége elé vinni egy javaslatot.

A 18 csapatos NB I szabadíthatja ki az MLSZ-t a saját maga ásta gödörből. Ami pedig a kupagyőztes Újpest nemzetközi indulást illeti, az tulajdonképpen az UEFA kezében van. Azért akad egy kulcspozícióban levő hazai „döntéshozó” is: a kupaezüstérmesként az Európa Liga-indulásban reménykedő Diósgyőr vélhetően csak akkor adja jóváhagyását az NB I létszámbővítéshez, ha az MLSZ-ben garantálják, hogy nem az Újpestet, hanem a DVTK együttesét nevezik az EL-selejtezőibe…

Tállai András nem izgul

A Mezőkövesd elnöke a Bors érdeklődésére elmondta, sejtik, mi lesz a szövetség döntése, hiszen többször kinyilvánították már, hogy a csökkentés mellett kardoskodnak, ezek után aligha emelik fel a létszámot. Állítása szerint nem az ő klubjuk terjesztette elő a létszámemelés lehetőségét az NB I-es bizottságban.

– Nekem mint a klub elnökének minden jogszerű eszközt be kell vetnem annak érdekében, hogy élvonalbeli maradjon a Mezőkövesd. Ha a csapatok azonos feltételek mellett küzdenének, akkor bizakodhatnánk. Az Újpest egyértelműen hibázott, amikor pályára küldött hat olyan játékost, aki a harmadik klubban szerepelt, ezt pedig tiltja a versenyszabályzat. Sántít a lila-fehérek érvelése a focisták átigazolása kapcsán a régi és az új futballcégek között. Minden általunk megkérdezett jogász szerint egyértelmű az igazunk – szögezte le Tállai András.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Apoel FC's Hungarian midfielder Roland Sallai (L) vies for the ball against Tottenham Hotspur's Belgian defender Toby Alderweireld (C) during the UEFA Champions League football match between Apoel FC and Tottenham Hotspur at the GSP Stadium in the Cypriot capital, Nicosia on September 26, 2017.  / AFP PHOTO / Florian CHOBLET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.