NB I

Túszul ejtették a magyar focit

Csapdahelyzetbe került az MLSZ; a klubok többsége támogatja az azonnali létszámemelést.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest márciusi licencátruházási kérelmének engedélyezése igencsak felkavarta a magyar futball állóvizét. A múlt héten a Rangadó.hu megírta, hogy a Mezőkövesd a lilák több bajnoki mérkőzését is megóvta.

Amíg nincs döntés az ügyben, nem tudnak eredményt végeredményt hirdetni az NB I-ben, és nem lehet a magyar csapatokat nevezni a rövidesen rajtoló nemzetközi kupaküzdelmekre. Az MLSZ-nek nincs sok ideje a tanácskozásra, a döntéshozatalra: vasárnap lezárulnak a küzdelmek az OTP Bank Ligában.

A Mezőkövesd óvása túszul ejtette a hazai labdarúgást. Könnyen lehet, hogy e helyzetben az NB I létszámának emelése lehet a megoldás. A múlt héten szintén a honlapunk írt először arról a szakmailag igencsak megkérdőjelezhető ötletről, amely állítólag a mezőnytől búcsúzni kénytelen borsodi együttestől származik.

Vélhető, ha az MLSZ rábólint az NB I-ből kiesett kövesdiek megmenekülését eredményező javaslatra, akkor az óvások kínos ügyével sem kell foglalkoznia: kiengesztelhető lesz a jogszabályokhoz ragaszkodó Mezőkövesd.

Történt ugyanis, hogy az újpesti licencátruházás nem csak azért verte ki a biztosítékot, mert ellentétes az UEFA rendelkezéseivel, hanem a magyar versenyszabályzattal sem kompatibilis – írja a dehir.hu.

Az MLSZ tehát saját szabályait figyelmen kívül engedélyezte tavasszal az újpesti tranzakciót, ráadásul menet közben sem volt jogkövető. Az Újpest nemzetközi indulása ugyan alapból törlődött Mivel a szezon közben egy másik cégbe vitte át az indulási jogot, ez a lépés a szabályok szerint három év kizárást jelent a nemzetközi kupaporondról. Az MLSZ emiatt nem is adta meg az időközben kupagyőztes klubnak az európai szerepléshez szükséges UEFA-licencet, ám a Mezőkövesd jogászai arra is rájöttek, hogy a lilák hazai bajnoki szereplésnél is található kivetnivaló.

A menet közben átváltozott Újpest keretében ugyanis hat olyan labdarúgó is található (Nagy János, Zamostny Balázs, Jonathan Heris, Nebojsa Koszovics, Lansana Sagna és El-hadji Sidibe), aki egy idényen belül immár harmadik klubjában futballozik, márpedig ezt tiltja az MLSZ versenyszabályzata. A kövesdiek óvását első fokon elutasították, most a fellebbviteli bizottság döntésére várnak. A klub elnöke (a város egykori polgármestere, a Belügyminisztérium jelenlegi államtitkára), Tállai András szerint 12 pontot kellene levonni a liláktól.

A dolog most úgy fest, hogy az MLSZ-ben arról kell dönteni, hogy a két rossz közül melyiket válasszák. Vagy hatalmas jogi vitatkozás kezdődik, hetekig, hónapokig, akár évekig eltartó pereskedéssel (amelynek az a következménye, hogy a vita lezárultáig nincs hivatalos végeredmény, azaz nem nevezhető magyar csapat az európai kupaküzdelmekre), vagy gyors „szakmai” döntéssel megemelik az NB I létszámát, és a kiengesztelt Mezőkövesd óvását így szőnyeg alá lehet seperni.

Úgy tűnik, ebbe az irányba mozdul a márciusi rossz döntése miatt kényszerhelyzetbe került szövetség. Erre utalhat, hogy – meglepő módon, csupán néhány héttel az új bajnokság kezdete előtt – az MLSZ NB I-es bizottsága szondázta a klubokat az azonnali létszámemelésről. S noha szokatlan, hogy ezt nem évekkel a tervezett változtatás előtt teszik, most az egyesületek – vélhetően szembesülve a csapdahelyzettel – gyakorlatilag zöld utat adtak a tervezetnek.

Kilenc klub igent mondott, további négy (Honvéd, Debrecen, FTC és MTK) tartózkodott, ám a szabályok szerint ez is igen szavazatnak minősül, így csupán a pénteki ülésről hiányzó DVTK, Videoton és Puskás Akadémia rábólintását kell csak már megszerezni – a belső előírások szerint a bizottságból kizárólag maximális támogatottsággal lehet az MLSZ elnöksége elé vinni egy javaslatot.

A 18 csapatos NB I szabadíthatja ki az MLSZ-t a saját maga ásta gödörből. Ami pedig a kupagyőztes Újpest nemzetközi indulást illeti, az tulajdonképpen az UEFA kezében van. Azért akad egy kulcspozícióban levő hazai „döntéshozó” is: a kupaezüstérmesként az Európa Liga-indulásban reménykedő Diósgyőr vélhetően csak akkor adja jóváhagyását az NB I létszámbővítéshez, ha az MLSZ-ben garantálják, hogy nem az Újpestet, hanem a DVTK együttesét nevezik az EL-selejtezőibe…

Tállai András nem izgul

A Mezőkövesd elnöke a Bors érdeklődésére elmondta, sejtik, mi lesz a szövetség döntése, hiszen többször kinyilvánították már, hogy a csökkentés mellett kardoskodnak, ezek után aligha emelik fel a létszámot. Állítása szerint nem az ő klubjuk terjesztette elő a létszámemelés lehetőségét az NB I-es bizottságban.

– Nekem mint a klub elnökének minden jogszerű eszközt be kell vetnem annak érdekében, hogy élvonalbeli maradjon a Mezőkövesd. Ha a csapatok azonos feltételek mellett küzdenének, akkor bizakodhatnánk. Az Újpest egyértelműen hibázott, amikor pályára küldött hat olyan játékost, aki a harmadik klubban szerepelt, ezt pedig tiltja a versenyszabályzat. Sántít a lila-fehérek érvelése a focisták átigazolása kapcsán a régi és az új futballcégek között. Minden általunk megkérdezett jogász szerint egyértelmű az igazunk – szögezte le Tállai András.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik