NB I

Légiósokkal sem megy

A Kaposvár keretének több mint a felét külföldiek alkotják, mégis kiesett az NB I-ből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Két fordulóval a vége előtt eldőlt, hogy búcsúzik az élvonaltól a Kaposvári Rákóczi. A sereghajtó a legutóbbi fordulóban hősies küzdelemben maradt alul a Videoton otthonában, így már matematikailag sincs esélye a bennmaradásra.

A Kaposvár 16 légióssal a keretében köszönt el az élvonaltól, ami aligha mondható bizalomgerjesztő mutatónak. Igaz, a külföldi játékosok többsége télen érkezett, ám ők sem váltották meg a világot. Összeállításunkban annak járunk utána, vajon az elmúlt években hány légióst foglalkoztattak a kieső csapatok, volt-e példa hasonlóan magas arányra.

Az Eger 11 külföldivel búcsúzott

A tavalyi kiesők közül az Eger keretében 11 külföldi kapott helyet, ám így is messze volt a csapat a bennmaradástól. A 26-os keret 42 százalékát tették ki a légiósok – ennél magasabb arányra a mostani Kaposvárt leszámítva utoljára 2010-ben volt példa: akkor a Nyíregyháza csapatában minden második labdarúgó volt csak magyar – 13 légióssal esett ki a csapat.

Nem gyakori, hogy ilyen sok külföldivel búcsúzzon egy klub az élvonaltól, de azért további példát is találunk: 2006-ban a Lombard Pápa kísérletezett sok külföldivel, ám a búcsút nem tudta elkerülni, hiába a 12 nem magyar pályákon nevelkedő labdarúgó. 2010-ben a Diósgyőr kilenc légióssal nem tudta kivívni a bennmaradást, a ZTE (2012), a Szolnok (2011) és a Vác (2007) pedig nyolc külföldivel próbálkozott sikertelenül.

2012-ben a Vasas keretében heten kaptak helyet, de csak úgy, mint a szintén hét légióssal felálló Sopron és Tatabánya (2008), nem tudta kivívni a bennmaradást.

Nem volt légiós a REAC-ban

Az elmúlt tíz évet tekintve egyedül a 2009-ben búcsúzó REAC nem érezte szükségét az idegenlégiósoknak – a nem kevés bundaváddal illetett együttesben egyetlen légiós sem lépett pályára a 2008–2009-es szezonban, színmagyar kerettel búcsúzott az élvonaltól.

* a légiós-adatokhoz a transfermarkt.de adatbázisát használtuk; címlapkép: vidi.hu

Olvasói sztorik