NB I

Hiába nyerne kupát az Újpest

Több verzió létezik csapataink Európa Liga-indulását illetően, annak függvényében, melyikük nyeri a kupát.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Más a helyzet, ha a bajnok a kupagyőztes is, és megint más, ha nem. Az Újpest a cégcsere miatt három évre automatikusan ki van zárva Európából – ennek ellenére mégis méltányossági bebocsátásért folyamodik, ha megnyeri a kupát, vagy a Loki mögött második lesz.

Megannyi verzió létezik még a magyar csapatok Európa Liga-indulását illetően annak függvényében, hogy a Debrecen, a Diósgyőr, az Újpest és az MTK közül melyik csapat nyeri el a Magyar Kupát. Ha a lilák, akkor nekik minden bizonnyal csak a dicsőség, és némi készpénz jár, mert az európai porondról három évre kitiltották őket.

Alapesetben a magyar bajnok a BL második selejtezőkörében kapcsolódik be a küzdelmekbe, a Magyar Kupa győztese az Európa Liga második, a bajnokság ezüst- és bronzérmese az első körében kezd. Csakhogy, amennyiben a bajnok és a kupagyőztes megegyezik, akkor különféle variációk lépnek életbe (a négy, még versenyben lévő MK-csapat közül erre egyedül a Debrecennek van reális esélye).

Az UEFA szabályozása és az MLSZ bajnoki kiírása alapján, ha ugyanaz a csapat a bajnok és a Magyar Kupa győztese, a bajnokság ezüstérmese veheti át a kupagyőztes Európa Liga-indulási jogát, ami azt jelenti, hogy csak a második selejtező körben kell csatlakoznia. A Magyar Kupa kiírása szerint – ha a bajnok és a kupagyőztes ugyanaz – a sorozat ezüstérmese részt vehet az EL küzdelmeiben, ám az előzőekben írtak miatt, nem a kupagyőztes jogán, így már az első selejtezőkörben meg kell kezdenie a szereplést.

A különféle változatok:

1. Ha a bajnok és a kupagyőztes különbözik, és a kupagyőztes nem végzett a dobogón a bajnokságban, akkor nincs vita: a bajnok a BL második selejtezőkörében, a kupagyőztes az EL második, a bajnoki második és a harmadik helyezett az EL első selejtezőkörében kapcsolódik be.

2. Ha a bajnok és a kupagyőztes különbözik, de a kupagyőztes a dobogón végzett a bajnokságban, akkor a bajnokság negyedik helyezettje is EL-résztvevő, és az első selejtezőkörben kapcsolódik be.

3. Ha a bajnok és a kupagyőztes ugyanaz a csapat, akkor a bajnokság ezüstérmese veheti át a kupagyőztes Európa Liga-indulási jogát, ami azt jelenti, hogy csak a második selejtezőkörben kell csatlakoznia.

A Magyar Kupa ezüstérmese is jogosult az EL-indulásra, ám, az előzőekben írtak miatt, nem a kupagyőztes jogán, így az első selejtezőkörben kezdi meg a nemzetközi szereplést.

Elviekben az Újpest is elnyerheti a Magyar Kupát. Csakhogy mivel az Újpest FC Kft. átruházta az NB I-es indulási jogot az Újpest 1885 Kft-re, életbe lépett az UEFA-protokoll, vagyis az indulási jog átruházását követően az adott csapat három évig nem indulhat el a nemzetközi kupaküzdelmekben. És ekkor ismét a harmadik pont érvényes – írja az mno.hu.

Olvasói sztorik