NB I

Döntő-közelben a címvédő

A Debrecen hazai pályán 4-2-re győzött a Diósgyőr ellen a Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén.
Magyar Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Debreceni VSC-TEVA – Diósgyőri VTK 4-2 (3-1)
Debrecen, 2500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
DVSC: Verpecz – Vadnai, Morozov, Brkovics, Ferenczi J. (Mihelic, 73.) – Bódi, Szakály P., Ludánszki, Zsidai – Seydi (Tisza T., 57.), Volas (Kulcsár T., 77.). Edző: Kondás Elemér
DVTK: Rajics – Eperjesi, Debreceni, Kádár, Gohér – Abdouraman (Bacsa, a szünetben), Elek Á. – Marjanovics, Gosztonyi (Nikházi, 65.), Kosztics (Batioja, 64.) – Grumics. Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Seydi (21.), Volas (32.), Bódi (41.), Tisza T. (86.), illetve Grumics (36.), Elek Á. (90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A kupadöntő volt a tét a DVSC és a Diósgyőr összecsapásán. A legutóbbi bajnoki fordulóban az MTK ellen vesztő Debrecen játéka tűnt jobbnak, mégis a DVTK gazdagodott három ponttal a Kaposvárral szemben. A vendégektől Futács Márkó eltiltás, Barczi Dávid pedig sérülés miatt nem volt tagja a keretnek. A Loki ezúttal is a kupacsapatával állt fel, vagyis néhány kivételtől eltekintve leginkább azok kaptak szerepet, akik a bajnokságban kevesebbet játszanak.

Némileg visszafogottan, helyzet nélkül, mezőnyjátékkal teltek a kezdeti percek. Ekkor még semmi nem utalt arra, ami később történt…

A 17. percben Ferenczi szögletét Brkovics fejelte fölé. A túloldalon Gohér szöglete után a labda felpattant Verpecz előtt, ezért csak másodjára tudta megkaparintani. A 21. percben egy lendületes, tetszetős debreceni akciós végén Szakály Péter lapos beadását Volas kapura lőtte, de a labda felperdült, így lett jó Seydinek, aki a hálóba fejelte (1-0). Tíz perccel később a hazaiak kihasználták ellenfelük védelmi hibáját, Eperjesi és Rajics egymásra várt egy beívelés során, Volas viszont sokkal határozottabb volt, és a hálóba lőtt (2-0).

Mielőtt túlságosan egyoldalúvá vált volna a találkozót, szépített a Diósgyőr: egy beívelést Debreceni András lefejelt az ötösen belül teljesen egyedül hagyott Grumics elé, aki a hálóba lőtt (2-1). És hol volt még az első félidő vége? A 41. percben újabb lendületes hazai ellentámadás futott a pályán, amelynek végén Szakály kiugratta Bódi Ádámot, aki a kapus lábai között a hálóba lőtt (3-1).

A szünet után Szakály távoli lövését Rajics kiütötte. Az 57. percben Ferenczi próbálkozott, de a diósgyőri kapus ezt is hárította. A 62. percben Ferenczi ragyogó passza után Eperjesi az utolsó pillanatban mentett Vadnai elől. A nyolcvanadik percben Bódi Ádám lőtt távolról, Rajics magabiztosan, vetődve fogta. A hajrában újfent gyors akciót vezettek a hajdúságiak, Tisza egy labdaszerzés után kiugratta Bódit, aki Szakályt hozta helyzetbe, de a csapatkapitány éles szögből nem lőtt, inkább középre passzolt, ahol érkezett Tisza Tibor, és egy lépésről az üres kapuba helyezett (4-1). A slusszpoén a vendégeké volt: Elek Ákos egy látványos szóló végén lőtt a hálóba, a Brkovics lábán megpattanó labda ellen Verpecz tehetetlen volt. A 93. percben Tisza közvetlen közelről a kapusba lőtt.

A második félidőben a vendégek nem tudtak komoly veszélyt jelenteni a kapura, a debreceniek pedig nem erőltették a támadásokat, inkább távolról kísérleteztek, de így is született két szép gól. Jó helyzetbe kerültek a debreceniek a továbbjutást illetően, de nem elképzelhetetlen, hogy a májusi visszavágón a DVTK mondjuk 2-0-ra nyerni tudna, úgyhogy nem lefutott a párharc. A tavaly nyári bajnoki meccs után ezúttal is négy gólt kapott Debrecenben a Diósgyőr – ráadásul a borsodi klubtól elküldött Seydi és Tisza is betalált –, de nagy különbség, hogy most kettőt lőtt az akkori nullával szemben.

– Szombaton sem játszott rosszul a Debrecen, de az MTK-nak egyszerűen minden összejött. A hazaiak többet tettek a győzelemért, és szerintem megérdemelten nyerték meg azt a meccset, de az öt gól egy kicsit soknak tűnik – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC-DEAC vezetőedzője. – Ezúttal is igazolta a Loki, hogy az csak egy kisiklás volt. A csapat életében nagyon ritka az ilyen vereség, de emberek vagyunk, a játékosok sem gépek. A mai meccsen nagyon odatették magukat, végig próbálták irányítani a játékot, az történt, amit ők akartak. Voltak jó megoldásaik a diósgyőrieknek is, de az első és a második gól előtt nagy hibát csináltak. Úgy tűnt, mintha fegyelmezetlenül játszottak volna, pedig mindenki mondja, hogy Szivics milyen rendet tart… Akkora bakit nem lehet elkövetni, mint Elek Ákos a negyedik gól előtt! Ez szintén erre utal. Ilyet még alacsonyabb szinten sem lenne szabad csinálni. A DVSC ragyogóan oldotta meg a feladatokat, klasszismegoldásokkal szerzett gólokat. A DVTK-nak még van sansza, nem lefutott a párharc, de szerintem a Debrecen fog továbbjutni.

Edzői értékelések

Kondás Elemér, DVSC: – Egyáltalán nincs lefutva a párharc. Kapott gól nélkül szerettük volna lehozni ezt a mérkőzést. Sajnos kettőt kaptunk, de viszont rúgtunk négyet. Voltak még helyzeteink, azokkal jobban kellett volna sáfárkodnunk. Azért van ilyen bő keretünk, hogy a játékosok bizonyíthassanak, amikor lehetőséget kapnak. Ezt ma is megtették. Sajnálom, hogy egy ilyen megpattanó lövés után gólt kaptunk a mérkőzés végén, Elek Ákost meg kellett volna állítani. Sikerült felgyorsulnia, és előre tudott törni. Ami kapura ment az gól lett, mint a hétvégi MTK elleni mérkőzésen. Bár a második félidőben nagyon jól védett a diósgyőri kapus és lehetett volna több is az eredmény, ha koncentráltabbak vagyunk. Megvoltak a labdáink, kicsit pontosabban kellett volna megjátszani az emberek, és akkor még több helyzetet ki tudtunk volna alakítani. Jó mérkőzés volt, jól játszottak a srácok. Várjuk a visszavágót.

Tomiszlav Szivics, DVTK: – Az első félidőben nagyon jól játszottunk, de olyan gólokat kaptunk, amik nem fordulnak elő minden nap. Az első gólnál elcsúsztunk, a másodiknál elkéstünk, de fölösleges erről beszélni. Van még egy mérkőzés és második gólunk reményt ad a visszavágóra. A második meccsen már számíthatok Futács Márkóra is. Biztos, hogy másmilyen mérkőzés lesz, de a Debrecen jelen pillanatban jobb csapat, bár az eredmény kicsit túlzó. A negyedik gól nem kellett volna. Mindent megteszünk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást. Úgy gondolom, hogy két gól nem akkora hátrány, amit ne lehetne ledolgozni. Ma nem volt szerencsénk, de ilyen a futball. Ezeket nem lehet előre kiszámítani. Többet birtokoltuk a labdát, de a Debrecen rúgott gólt. Jelen pillanatban minőségi különbség van a két csapat között, de ezért vezeti a Debrecen a bajnokságot, és ezért játszanak évek óta komoly tétmeccseket Európában. Mindent megteszünk, hogy a második meccsen jobban játszunk, és ne kövessünk el ilyen hibákat.

A további program

Április 16. szerda: MTK – Újpest FC (18 óra)

Május 6. kedd: Újpest FC – MTK (18 óra)

Május 7. szerda: Diósgyőri VTK – Debreceni VSC (18 óra)

Május 25. vasárnap: döntő (20.30)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik