NB I

Rasszizmus miatt büntet az MLSZ

A fegyelmi bizottság is kiemelten foglalkozott az Újpest–Ferencváros derbivel...

Kapcsolódó cikkek

Ezúttal nem videóztak

A kispesti Ikenne-King és a diósgyőri Futács Márkó esete az elmúlt hétvégén kísértetiesen hasonlított a két héttel korábbi Kabát Péter kontra Lazar Marjanovics szabálytalanságra. Akkor az MLSZ fegyelmi bizottsága a videofelvételek megtekintése után két meccsre eltiltotta az újpestiek rutinos csatárát, aki ezért nem játszhatott a Fradi elleni derbin. A szövetség illetékesei ezúttal nem szankcionálták a durva, sérülést okozó szabálytalanságot.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az MLSZ fegyelmi bizottsága április 8-i ülésén az alábbi határozatokat hozta:

OTP Bank Liga

Vermes Krisztián (Mezőkövesd) 2, Pátkai Máté (Győr) 1, Tóth II Balázs (Puskás Akadémia) 2 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Heizler János kapusedző (Paks) a kispadtól és az öltözőtől 1 soron következő NB I-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltásban, Sándor Tamás edző (DVSC) írásbeli megrovásban részesült.

Tárgyalás megtartása után az FTC-vel szemben a DVSC elleni mérkőzéssel kapcsolatban kiszabott korábbi 300 ezer forintos pénzbüntetést 250 ezer forintra mérsékelték.

Az Újpest–Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, a hazai szurkolók részéről történt pirotechnikai eszközök használata és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt az Újpestet, mint visszaesőt 450 ezer forint, a vendég szurkolók részéről történt pirotechnikai eszközök használata és megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt az FTC-t, mint visszaesőt 300 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

A mérkőzésen mindkét táborból felhangzottak az ellenfelet, valamint a labdarúgókat minősíthetetlen kifejezésekkel illető rigmusok. Mindkét klub fegyelmi vétségét visszaesőként vette számba a bizottság. A büntetések közti különbség oka az, hogy a hazai szektorból több alkalommal használtak pirotechnikai eszközöket, és a megbotránkoztató rigmusok is többször hangzottak el.

A fegyelmi szabályzat egyértelműen fogalmaz a trágár, megbotránkoztató, mások emberi méltóságát semmibe vevő, rasszista nézőtéri megnyilvánulásokkal kapcsolatban: „Fegyelmi vétséget követ el, aki nagy nyilvánosság előtt az emberi méltóságot az által sérti, hogy mást, vagy másokat a nemzeti, etnikai, faji, vallási vagy a lakosság egyes csoportjaihoz való tartozás miatt becsmérel vagy megaláz. A Fegyelmi Bizottság köteles eljárni azon labdarúgóval vagy sportszakemberrel szemben, aki a labdarúgással összefüggésben bárkit nyilvánosan, súlyosan becsületsértő kifejezésekkel illet, faj, bőrszín, nyelv, vallás, vagy földrajzi hovatartozása miatt.”

A rasszista tartalmú megnyilvánulásokat az MLSZ – az UEFA irányelveinek megfelelően – minden esetben súlyosan szankcionálja.

A Debrecen–Győr mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok, a hazai szurkolók részéről történt pirotechnikai eszközök használata miatt a DVSC-t, mint visszaesőt 150 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

Ligakupa

A Lombard Pápa – Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban a vendégszurkolók részéről történt megbotránkoztató rigmusok bekiabálása miatt az FTC-t 100 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A Szigetszentmiklós–Diósgyőr mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok (a rend nem megfelelő biztosítása) miatt a Szigetszentmiklóst, mint visszaesőt 100 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

NB II

Pados Patrik (Sopron) 1 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Tárgyalás megtartása után Birtalan Botond (Tatabánya) korábbi 3 mérkőzésre szóló eltiltását hatályában változatlanul fenntartották. Miskolczi László (Kisvárda) korábbi 2 mérkőzésre szóló eltiltását 1 mérkőzésre szóló eltiltásra mérsékelték.

NB III

Kovács Szabolcs (Balatonfüred) 1, Kaszás Norbert (Felsőtárkány) 1, Major Máté (Andráshida) ellenfelének súlyos sérülés okozásáért 4 következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Pári Sándor edző (Újbuda) írásbeli megrovásban részesült, Futó Tamás vezetőedző (Tököl) és Kvanduk János vezetőedző (Szekszárd), mint visszaeső a kispadtól és az öltözőtől 1-1, Króner Péter vezetőedző (Dunaharaszti) és Koleszár György vezetőedző (Tiszaújváros) a kispadtól és az öltözőtől 3-3 soron következő NB III-as bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A Jászapáti–Létavértes mérkőzéssel kapcsolatban rendezési hiányosságok miatt a Jászapátit írásbeli figyelmeztetésben részesíti. A Tiszaújváros–Putnok mérkőzéssel kapcsolatban főrendező súlyosan sportszerűtlen viselkedése miatt a Tiszaújváros 50 ezer forint pénzbüntetést kapott – írja az MLSZ honlapja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik