NB I

A Fradi nyerte a derbit

A Ferencváros a hajrában kihasznált egy óriási védekezési hibát, így 2-1-re győzött az Újpest elleni rangadón.
OTP Bank Liga, 23. forduló
Újpest FC – Ferencvárosi TC 1-2 (1-1)
Szusza Ferenc Stadion, 10 ezer néző. Játékvezető: Farkas Á.
Újpest: Dmitrovics – Nagy J., Litauszki, Heris, Ngawa – Simon K., Szankovics, Vasziljevics, Proesmans (Balogh B., 58.), Szuljics – Tshibuabua. Edző: Nebojsa Vignjevics
FTC: Dibusz – Besics, Mateos, Pavlovics, Bönig (Jovanovics, 60.) – Gyömbér, Busai (Csukics, 68.) – Somalia, Leonardo, Jenner (Holman, 81.) – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Vasziljevics (5.), illetve Gyömbér (23.), Leonardo (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar futball legnagyobb rangadóján, a derbin a két kezdőben összesen nem volt egy csapatra való magyar játék… A hazaiak legnagyobb hiányzója az eltiltott Kabát Péter volt. Simon Krisztián be-, Balogh Balázs pedig kikerült az újpesti együttesből.

Az Újpest rögtön a negyedik percben vezetést szerzett: Szuljics szöglet utáni emelését Vasziljevics passzolta a hálóba (1-0). Újabb négy perc múlva megint jött egy hazai szöglet, amely után Szuljics újfent Vasziljevicshez centerezett, azonban az ígéretes helyzetben lévő középpályástól elpattant a labda. A 14. percben Szuljics és Simon Krisztián tetszetős összjátéka után nem alakult ki ziccer, mert nem értették meg egymást az újpesti csapattársak.

A 18. percben Jenner szabadrúgása veszélyesen csapódott, de Dmitrovics szögletre paskolta. A 23. percben Jenner szögletét Böde megcsúsztatta, majd Gyömbér első fejesét védte Dmitrovics, de a kipattanót a Fradi csapatkapitánya közvetlen közelről a kapuba lőtte (1-1). A harmincadik percben Leonardo veszélyes szabadrúgása nem sokkal kerülte el a kapufát.

Remekül kezdett a házigazda, de amikor a Fradi kiheverte a kapott gólt, magához tért, és a játék képe alapján megérdemelten egyenlített. A folytatásban is a vendégek irányították a játékot, kapujuk elé kényszerítették az újpestieket, akik képtelenek voltak megtartani a labdát. A 41. percben egy ellenakció végén Vasziljevics került nagy helyzetbe, de a kimozduló Dibusz megszerezte a labdát. Két perccel később Busai lőtt éles szögből, de Dmitrovics védett.

A szünet után Litauszki kezére pattant a labda, de a játékvezető nem adott tizenegyest. Az 51. percben Leonardo ívelt a kapu elé egy szabadrúgást, Dmitrovics kiejtette a labdát, végül Busai lőtt a kapu fölé. A játék képe nem változott, továbbra is az FTC uralta a játékot. A 64. percben Szuljics közeli lövését védte Dibusz. A hetvenedik percben Tshibuabua lőtt a kapu mellé. Egyértelművé vált, hogy a lilák kontrákra rendezkedtek be. A 87. percben Simon Krisztián lövését Jovanovics blokkolta.

Bár a hazaiak játszottak kontrára szinte végig, az újpesti szöglet után Leonardo lecsapott a labdára, végigszáguldott a pályán, Nagy János elcsúszott, így a brazil légiós könnyedén lőhetett a kapuba (1-2). A hosszabbítás pillanataiban egy hazai szabadrúgás után Ngawa a keresztlécre fejelt, a kipattanót pedig fölé lőtték.

Az Újpest és a Ferencváros története 214. bajnoki összecsapását játszotta: eddig 97 FTC-győzelem és 57 döntetlen mellett 60 újpesti siker született. A zöld-fehérek 2000 óta nyertek ismét a Megyeri úton bajnoki találkozón.

– A hangulat olyan volt, amilyenre számítottunk, szurkolói szempontból futballünnep volt, mindkét tábor maximálisan kitett magért, élmény volt kint lenni a stadionban. Az Újpest kicsit frissebben kezdte a mérkőzést, a Fradi ekkor még nem tudott mit kezdeni a házigazdák fegyelmezett védekezésével, nem tudták eljuttatni a labdát Leonardóhoz. Utána a zöld-fehérek lassan felőrölték ellenfelüket. A második félidő felétől úgy éreztem, hogy a biztonságra megy rá mindkét együttes, őrzi a döntetlent, és amikor a hazaiak egy kicsit kockáztattak, egy szöglet után kivégezte őket a végig fantasztikusan játszó Leonardo. Jobban uralta a játékot a Fradi, többet tett a győzelemért, erőnlétben is jobban bírta a meccset, és labdabirtoklásban is ellenfele fölé nőtt. Látványos volt, hogy amikor Szuljics elfáradt, kevés veszélyes támadása volt az Újpestnek, míg a Ferencvárosnak Holman becserélése után is folyamatosan volt előrefelé minőségi játéka. Leonardót az egész mérkőzésen nagyon ritkán tudták szabályos eszközökkel szerelni. Érthetetlen, hogy az Újpest a második félidőben miért hagyta, hogy átvegye a labdát, hiszen onnantól már csak sodródtak az eseményekkel – mondta a Rangadó.hu szakértője, Szűcs Mihály, a Ferencváros Bajnokok Ligája-csapatának játékosa, a Soroksár SC szakmai igazgatója, aki a helyszínen tekintette meg a derbit.

Olvasói sztorik