NB I

Innen már nehezen veszíthet a Debrecen

Az elmúlt három évben nem bukta el az első helyet a listavezető a bajnokság utolsó harmadában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kétharmadánál jár az OTP Bank Liga 2013–2014-es kiírása. A huszadik fordulót követően a Debrecen áll az élen, hét ponttal megelőzve a második Videotont, valamint nyolccal a Győrt (42, 35, illetve 34 pont). A hajdúságiak öt pontot gyűjtöttek a téli szünetet követő három meccsükön, de ez is elég volt ahhoz, hogy biztos előnnyel kezdjék a tavaszi hajrát.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt vettük szemügyre, vajon az elmúlt szezonokban előfordult-e, hogy valamely üldöző letaszította az első helyről a listavezetőt a szezon utolsó harmadában.

Hat pont már elég volt

Az előző szezonban a Győr húsz kört követően 47 ponttal állt a tabella élén, kilenc ponttal megelőzve az akkor még második MTK-t. Mint ismert, Pintér Attila csapata a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett úgy, hogy tíz pontot vert az időközben második helyre fellépő Videotonra.

Egy évvel korábban a DVSC kereken ötven pontot gyűjtött húsz találkozón. A Győr a második helyen követte 44 ponttal, míg a Videoton szintén hat ponttal maradt le az előtte álló ETO-tól. A székesfehérváriak nagy hajrába kezdtek, és végül 66 pontot gyűjtve megelőzték a győri riválist, de a veretlen Debrecen előnye kitartott, és 74 pontjával megnyerte a bajnokságot.

A 2010–2011-es szezonban tizenkét ponttal előzte meg a Ferencvárost és a Paksot a húsz kör után 46 pontot gyűjtő Videoton. Mezey György csapatának még a kényelmesebb hajrá is belefért: mindössze 15 pontot szerzett az utolsó harmadban, de így is bajnok lett az NB I-ben – a második helyre a Paks ért oda öt ponttal lemaradva, a Fradi pedig harmadik lett.

A három még kevés

2010 tavaszán a Videoton (46 pont) három ponttal előzte meg a Debrecent (43 pont). Az egygyőzelemnyi előny aztán elolvadt, és a szoros hajrában végül a Loki ért fel a dobogó felső fokára – 62 pontot szerzett a bajnok, míg a székesfehérváriak 61-gyel zártak. A Győr folyamatosan üldözte a két éllovast, de utolérni már nem sikerült őket.

Egy évvel korábban is a második helyről kapaszkodott fel a Debrecen: akkor az Újpest állt az első helyen húsz meccs után 43 ponttal, míg a hajdúságiak 42 egységgel tapadtak a fővárosi riválisra. A hajrá az alföldi együttesnek sikerült jobban: az egypontos hátrányból kilencpontos előny lett, így a liláknak be kellett érniük a második hellyel.

A 2007–2008-as idényben rendkívül szoros hajrá ígérkezett, ugyanis húsz forduló után az éllovas MTK-nak 42 pontja volt, őt pedig négy csapat követte egyaránt 38 ponttal. A fővárosi kék-fehérek végül két pontot megőriztek előnyükből az ezüstérmet szerző Debrecennel szemben.

Ugyanez a két együttes versengett az elsőségért egy esztendővel korábban: húsz kör után a Lokinak és az MTK-nak is 45 pontja volt, de mivel a debreceniek elsöprő hajrát indítottak, végül nyolc pontot vertek riválisukra.

Olvasói sztorik