NB I

„A futball a közös nyelv”

Bár félcsapatra való játékost igazoltak a lilák, Nebojsa Vignjevics vezetőedzőnek néha mégis fáj a feje...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Öt új játékost mutattak be az Újpest FC pénteki sajtótájékoztatóján, bő egy héttel a tavaszi rajt előtt. Nebojsa Vignjevics vezetőedző ennek ellenére némi elégedetlenséggel kezdte a beszélgetést, amelyre meghívást kapott a Rangadó.hu is.

– Kevés időnk volt, hogy az új játékosokat integráljuk az együttesbe, mivel kissé későn érkeztek. Hét-nyolc napunk volt együtt dolgozni, de ez alatt is kiderült, hogy jó képességű labdarúgókról van szó – kezdte Nebojsa Vignjevics. – Sagna és Sidibe nem tudott velünk tartani a törökországi edzőtáborban, Heris két napig dogozott velünk egy sajnálatos sérülés miatt. Koszovics U21-es válogatott montenegrói játékos, a képességei hamar megmutatkoztak, remélhetőleg vele még sikeresebb csapatot tudunk felépíteni. Legutolsóként csatlakozott Andrade, aki az edzőtáborban két meccsen is pályára tudott lépni, és szintén meggyőzően teljesített.

A Standard Liége-től kölcsönvett, mindössze 18 éves Nebojsa Koszovics a sajtó képviselői előtt nem mert angolul megszólalni, így rutinos csapattársa, Dusan Vasziljevics segítette ki. A futballistáról kiderült, hogy a középpálya szinte minden pontján bevethető, szívesen játszik a széleken és a támadók mögött egyaránt.

A 23 éves védő, Darwin Andrade elárulta, személyes és családi okok miatt döntött úgy, hogy Kolumbiából Európába költözik. Leszögezte: a kemény munkában hisz, szeretne minél hamarabb felzárkózni fizikálisan a csapattársakhoz, és reméli, hogy minél hamarabb hasznos játékossá tud válni a Megyeri úton.

– Eltérő kultúrából jöttem, de a foci az mindenhol foci, így nem félek attól, hogy el kellett hagynom a hazámat. Sokat beszélgettem az elnökkel, és a klub munkatársaival, tudom, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező klubhoz érkeztem. Remélem, a képességeim segítségével még sikeresebbek tudunk majd lenni együtt – mondta a Szenegálból igazolt 19 éves támadó, Elhadji Sidibe.

Szintén a Racing Club de Dakar együttesétől érkezett Lansana Sagna, aki korábban az FC Porto utánpótláscsapatában is szerepelt, és a védelemben bevethető.

– A Dunaújváros elleni barátságos meccsen pályára léphettem, ami jó élmény volt. Nem éreztem magamon nyomást, jól megértettem magam a társakkal és az edzővel egyaránt, ezért bizakodó vagyok. Nemrég érkeztem, így még nem igazán ismerem a játékosokat, a klubot, de ahogy telik az idő, úgy fogjuk egymást egyre jobban megismerni. Az itt töltött rövid idő ellenére már most érzem magamon a fejlődést – mutatkozott be a 19 éves védő, hozzátéve, hogy kissé lámpalázas, ugyanis hasonló sajtótájékoztatón még sosem vett részt.

A belga másodosztályban szereplő AFC Tubize-tól megszerzett Jonathan Heris elárulta, korábban már járt Újpesten, és a klub infrastrukturális háttere remek benyomást tett rá, ezért döntött úgy, hogy elfogadja a megkeresést.

– Kisebb sérüléssel érkeztem ugyan a csapathoz, de mindent elkövetek azért, hogy minél hamarabb felépüljek és az edző rendelkezésére tudjak állni – tette hozzá Heris.

Roderick Duchatelet, az Újpest elnök-tulajdonosa Koszovics érkezése kapcsán elárulta, már ősszel is figyelemmel kísérték, akárcsak Darwin Andradét, akit kolumbiai játékosügynökökkel figyeltettek, igaz, rövidebb ideig, mint Koszovicsot.

– Jonathan Heris korábbi klubjával, és annak sportigazgatójával jó viszonyt ápolunk, ő így kerülhetett Újpestre – fűzte tovább a gondolatot Duchatelet, aki hozzátette: Sagna és Sidibe esetében a Standarddal való együttműködés volt a Megyeri útiak segítségére. – Az előző időszakban tapasztaltunk néhány problémát a csapatban, ami megakadályozta azt, hogy olyan teljesítményt tudjunk nyújtani amit elvárnánk és a szurkolók is elvártak volna. Úgy érzem, minőségi játékosokat sikerült igazolnunk, akikkel képesek lehetünk valóban megnyerni a Magyar Kupát.

Vignjevics vezetőedző az öltözői életről annyit elárult, nem könnyíti meg a dolgát, hogy ennyi különböző anyanyelvű játékosból kell egységes csapatot kialakítani, de a futball alapjai ugyanazok, így még ha néha fáj is a feje egy-egy szituációban, kezelhetőnek látja a helyzetet.

– Az egyetlen örömöm, hogy német játékost még nem igazoltunk, mert így legalább egy nyelvvel kevesebbet kell használnunk. Van, aki spanyolul beszél, de angolul nem nagyon. Ugyanez a helyzet a franciával. Abban reménykedem, hogy a futball, mint közös nyelv elég erős kapocs lesz. Emellett pedig az idő haladtával nyelvtanulásban is sikerül előrébb lépnünk – szögezte le a szerb vezetőedző.

A sajtótájékoztatón szóba került, hogy az Újpest vezetőedzője eddig egyetlen közös egyeztetésen sem vett részt Pintér Attila szövetségi kapitánnyal, ráadásul a lila-fehérektől behívott Simon Krisztián sem vehetett részt a legutóbbi összetartáson. Vignjevics leszögezte, szívesen segíti Pintér munkáját a válogatottnál, mivel az Újpestnek is érdeke és büszkesége, hogy Simon Krisztián, és mellette lehetőleg minél több játékos legyen a válogatott keretében. Azonban figyelemebe kell venni azt a tényt, hogy egy klubedzőnek a saját csapata érdekeit kell az első helyre tennie. Ha Simon egy ilyen összetartásról sérülten jön vissza, a válogatottnál könnyen behívhatnak a helyére mást, de az Újpest nem tudja kivel pótolni a labdarúgót.

A klubelnök tájékoztatása szerint hamarosan egy hatodik játékos is csatlakozhat a kerethez, ám erről további részleteket nem árult el.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik