NB I

„Szeretnénk hagyományt teremteni”

Két rutinos kapus, Szatmári Zoltán és Szentpéteri Viktor is rész vett az első játékosbörzén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az AFCK Futball Menedzsment által szervezett játékosbörze újabb állomásához érkezett: az alkalmi csapat szerdán lejátszotta első mérkőzését a III. kerületi TVE pályán az óbudaiak BLSZ I-es együttese ellen. A legismertebb játékosok között van az MTK, a Vasas és a Siófok egykori kapusa, Szatmári Zoltán, valamint a Finnországból hazatérő hálóőr, Szentpéteri Viktor.

A draft február 11-én indult, 33 játékos kezdte meg az edzéseket Lars-Olof Mattsson irányításával, később keretszűkítésre került sor. A svéd edzőt az AFCK részéről Kovács Bálint játékosmegfigyelő segíti, aki a Rangadó.hu munkatársának a szerdai meccs előtt, a helyszínen beszámolt az új kezdeményezésről, amivel az AFCK hagyományt szeretne teremteni.

– Játékosmegfigyelőként mire kíváncsi, amikor a fiatalokat nézi?
– A szakmai szempontokat nézve nagyon fontos a mentális felkészülés, de voltak fizikai megmérettetések, és nagyon kemény edzések is. Professzionális foglalkozások voltak, ezt láthattuk Lars-Olof Mattssontól is, aki dolgozott Sierra Leonéban, de volt hazája, Svédország U21-es válogatottjának szövetségi kapitánya is – mondta Kovács Bálint.

– Mi fontosabb a játékosbörzén, a fizikai felkészültség, vagy a tehetség?
– A mai futballhoz minden kell egyszerre. Futni egy ló is tud, de nem mindegy, merre és mikor futunk. A technikai tudás nagyon fontos.

– Akik itt vannak, azok mindannyian profik, vagy van köztük kallódó tehetség is, aki most akar visszakapaszkodni a futballba?
– Lehetőségeim szerint mindenkivel próbáltam beszélgetni, de nem tudok róla, hogy lennének elkallódott srácok.

– Az átlagéletkor tizenhét és huszonegy év között van. Van korhatár, vagy inkább a fiatalokat foglalkoztatják?
– A többségük valóban fiatal, de itt van a harmincnégy éves Szatmári Zoltán, aki az NB I-ből is ismerős lehet, vagy Haburcsák Bertalan, aki huszonnyolc éves. De az átlagéletkor húsz év alatt van.

– Szatmári nemrég még olyan csapatokban védett, mint az MTK, a Vasas, vagy a Siófok.
– Mindent meg fogunk tenni azért, hogy segítsünk neki visszakerülni az NB I-be, mert a svéd edző szerint is első osztályú a felkészültsége.

– Mi a legnagyobb siker, amit eddig az AFCK Futball Menedzsment elért?
– A drafton kívül talán az, hogy Eke Uzomát eladtuk a német másodosztályba, illetve hogy a tizenhét éves Murai Márkot elkezdte figyelni a skót Celtic, illetve a spanyol Valladolid és az olasz Empoli. Magyarországon jelenleg nagy a szegénység, így nincs pénzük a szülőknek külföldi próbajátékokra, de megcsináltuk a játékosbörzét, és idehoztunk egy elismert külföldi szakembert, aki ott van az első kétszázban a világon. A játékosok elégedettek vele, és világszínvonalú edzések vannak. Ez mindenképpen óriási siker.

– A játékosbörzén harminchárom futballista vett részt. Szeretnék ezt a számot növelni a következő alkalommal?
– Közép-Európában ez a második ilyen draft, eddig egy volt Spanyolországban. Pontos számot nem tudok mondani, de szeretnénk ezzel a kezdeményezéssel egy hagyományt teremteni Magyarországon, mert szívügyünk a magyar futball – mondta végül Kovács Bálint.


Az AFCK FIFA-licences játékosügynöke, a draft megálmodója, Németh László elmondta, hogy áprilisban szeretnék megtartani a következő játékosbörzét, de a létszámot nem szeretnék emelni, mert a mostani keret összetétele ideális a komoly munka elvégzéséhez.

– Milyen a fogadtatása a játékosbörzének?
– Szerintem kedvező. Az eddigiek alapján csak pozitívumokat tudok mondani – kezdte Németh László.

– Az öltözőfolyosón feltűnt Szentpéteri Viktor és Szatmári Zoltán is, mindketten komoly múlttal rendelkező kapusok…
– Ők benne vannak az ismeretségi körünkben, hallották, hogy csináljuk a játékosbörzét és jelentkeztek. Szerintem mindenkinek segíthet, ha látják a megfigyelők, hogy itt vannak, és szeretnének teljesíteni.

– Van korhatár, vagy bárki jelentkezhet?
– Nem szabtunk korhatárt. Jó ezeket az idősebb játékosokat látni, mert vezető személyiségek, és húzóemberek a csapatban.

– Mikorra tervezik a követező játékosbörzét?
– A következő áprilisban szeretnénk megvalósítani.

– Áprilisban szeretnék a jelenlegi létszámot növelni?
– Úgy gondolom, hogy ez a létszám ideális volt. A foglalkozásokat többnyire huszonöt fős kerettel végeztük, mert volt, aki egyik-másik edzésről kimaradt. Volt egy nagyon jó önszelekció, mert az edzések ritmusa, irama magától szelektálta a játékosokat. Aki nem volt idevaló, vagy nem érte el a kellő szintet, az magától elment.

– Hányan döntenek a játékosok sorsáról?
– A menedzserirodánkban hárman döntünk, de erre a kezdeményezésre sok embert meghívtunk, akiket informálunk. Feljegyzéseket készítünk a játékosok teljesítményéről, és aki eljön, az is dönthet, hogy melyik játékosra van szüksége.

– Csak aktív labdarúgók vannak itt, vagy akad köztük olyan is, aki már nem játszik, de a játékosbörze segítségével szeretne visszakapaszkodni a futballba?
– A csapat tagjai mind futballoznak. Nyilván nem az NB I-ben, de a társaság fele az NB II-ből és az NB III-ból jött. A többiek inkább megyei első osztályú csapatokból érkeztek, illetve U19-es, vagy az U21-es bajnokságban játszottak, és segítségre van szükségük a továbblépéshez. Mi ezt meg tudjuk adni nekik, mert fejlesztjük őket fizikailag, el tudjuk vinni a srácokat két-három klubhoz, ahol részletes információkkal szolgálunk róluk.

– A klubok részéről mekkora az érdeklődés a játékosbörze iránt?
– Változó. Az NB I-es kluboknak körülbelül a negyede érdeklődött, az NB II-es kluboknak körülbelül a fele. Úgy gondolom, elég intenzív az érdeklődés a játékosbörze iránt – mondta végül az AFCK Futball Menedzsment vezetője, a FIFA-licences Németh László.

Az óbudai pályán feltűnt Szentpéteri Viktor is, aki legutóbb Finnországban, a KuPS csapatában védett, de október óta szabadon igazolgató. A 34 éves hálóőr is részt vett az AFCK börzecsapat mérkőzésen, mert jó kapcsolatot ápol a menedzserirodával, és egy ilyen találkozó színesíti a felkészülését is.

– Jelenleg nincs előrelépés a csapatkeresésben. Több klubbal is tárgyalásban állok, de konkrétumot még nem tudok mondani arról, hol folytatom majd a pályafutásomat – közölte Szentpéteri.

Januárban a rutinos kapus elmondta, hogy nem zárja ki a magyar csapatok érdeklődését, de elsősorban külföldön képzeli el a jövőjét.

– Én már négy és fél éve vagyok külföldön, és úgy gondolom, hogy a nevem jobban pörög kint, mint itthon. Nyilván az egyik szemem sír, a másik nevet ebből a szempontból, de örülök, hogy sikeres lehettem kint, ezért ott szeretném folytatni. Mivel szabadon igazolható vagyok, így nem köt a határidő. Több időt töltöttem skandináv részen, ezért inkább onnan van mozgolódás. Ott most alakítják ki a kereteket, mert kezdődik a felkészülés, így arrafelé most több esély van, mint bárhol máshol Európában.

A kiváló kapus a futballbörze legrutinosabb játékosa volt, akire minden fiatal tehetség felnézhet.

– Kedden megnéztem a srácok edzését, mert kíváncsi voltam, miről szól ez a dolog. Szerintem ez egy jó kezdeményezés, mert Magyarországon még nagyon gyerekcipőben jár. Örvendetes, hogy ennyi ember kint van – mondta Szentpéteri Viktor.

Olvasói sztorik