NB I

Kedd óta zajlik a játékosbörze

Németh László FIFA-licences játékosmenedzser kiaknázatlan tehetségeket keres Óbudán.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az AFCK Futball Menedzsment által szervezett játékosbörze egy olyan új kezdeményezés, amelyben az alacsonyabb osztályú, szerződés nélküli játékosok egy héten keresztül megmutathatják magukat. Csoportban edzenek, és meccseket játszanak, a meghívott játékosügynökök pedig kiválaszthatják a tehetségeket.

A draft február 11-én kezdődött, 33 játékos kezdte meg az edzéseket Lars Olof Mattsson irányításával a III. Kerületi TVE pályáján. Csütörtökön keretszűkítés lesz, valószínűleg 18 fős társaság marad majd a továbbiakban. A svéd edzőt az AFCK részéről Kovács Bálint játékosmegfigyelő segíti. Ők készítik fel napi edzésekkel a csapatot, hogy a jövő heti edzőmérkőzéseken eredményesen szerepeljen, és a játékosok elnyerjék valamelyik klub tetszését.

Az iroda tulajdonosa, Németh László FIFA-licences játékosügynök volt a SportKlub televízió Dodzsem című műsorának a vendége.

– Hogyan jött létre ez a kezdeményezés?
– Azt gondoltam, hogy a jelenlegi helyzetben valamit csinálni kell. És remélem, hogy a magyar labdarúgásnak ez jó. Az ötlet onnan jött, hogy rengeteg fiatal futballistával állunk kapcsolatban, főleg családi vonalon – kezdte Németh László. – Nekem mindhárom fiam futballozik, tizenegy, tizennégy és tizenhét évesek. És amikor azt mondták, hogy ők tényleg futballisták akarnak lenni, akkor azt gondoltam, hogy kell egy esélyt biztosítani nekik. Kerestem a lehetőségeket, de nem igazán találtam olyat, ami működik. Olaszországban van ezer FIFA-licences menedzser, míg Magyarországon van tizenöt, ebből én vagyok az egyik. Nézzük meg az arányokat és a különbségeket. Itthon, Magyarországon a tizenöt menedzser egymással veszekszik.

– Vagyis a „nincs megfelelő lehetőség” alatt a menedzserekre gondol?
– Ha valaki jó futballista akar lenni, ahhoz kell az egyén, kell, hogy legyen egy célja, és elhivatottságra is szüksége van. Mellette kell a családi támogatás, a profi klubedzői támogatás, és nem utolsósorban szükség van a menedzsmentre. Ha ezekből egy hiányzik, akkor a gyerekből nem lesz futballista.

– Ezek a srácok futballisták, csak nincs szerződésük?
– Ezek tizenhat és huszonegy év közötti srácok. Csináltunk egy toborzást, amire harmincöt ember jelentkezett, ebből harminchárom el is jött, edzett velünk, kipróbáltuk őket. A harminchárom fiúból huszonnyolcan tizenhat és huszonegy év közöttiek. Ezek nem olyan futballisták, aki már nem kellenek sehol. Van köztük olyan, aki az U19-es bajnokságban szerepelt, de most a BLSZ egyben játszik, vagy a megye egyben, esetleg az NB III-ban. Ha megnézzük a magyar NB I-et, akkor összesen nem szerepel ennyi U21-es labdarúgó, mint ahányan nálunk voltak próbajátékon.

– Menedzseri szempontból ezek a játékosok most szabad prédák?
– Ez nem teljesen igaz. Ebből a huszonnyolc játékosból nekünk hattal van élő szerződésünk, de nyilván mi is keressük azokat a tehetségeket, akik jöhetnek. Ebben az időszakban, amikor nincs bajnokság, ez egy nagyon jó alkalom, hogy kipróbáljuk őket.

– Mit kell csinálniuk egy héten keresztül, amivel meggyőzhetik a meghívott menedzsereket?

– Van egy profi edzőnk, aki az elmúlt két év eredményei alapján a világ kétszáz legjobbja között van, ő Lars Olof Mattsson, akit mi is képviselünk, és a svéd U21-es válogatottnak volt a szövetségi kapitánya. Huszonöt éves referenciával rendelkezik, olyannal, amilyennel itthon szerintem egy edző sem. Elkezdte megtartani az edzéseket, amire meghívtunk minden jelentkezőt, majd a jövő héten szűkítjük a keretet, mert akkora már edzőmeccseket szerveztünk NB III-as csapatok ellen. Most még keressük az NB II-es szintet, hogy azt be tudjuk-e hozni, de majd a szakmai stáb véleményén is alapul, hogy mennyire fog ez a csapat összeállni.

– Akkor ennek a kezdeményezésnek az lehet a vége, hogy néhány játékost felfedeznek, és kiderül, hogy vannak Magyarországon rejtett kincsek?
– Úgy gondolom, hogy a játékosokba lelkesedést kell önteni. Egy „after eight” (utalás a hollandoktól kapott nyolc gólra) után nincs a játékosokban lelkesedés, ezt kéne visszahozni. Mindenképpen olyan emberekre van szükség, akik célokat tudnak ezeknek a játékosoknak adni.

– Lehet ebből hagyomány?
– Így tervezzük. Szeretnénk ezt a játékosbörzét megrendezni időről-időre. Vannak nálunk is igazolt játékosok, akik különböző NB I-es klubokban futballoznak, de ezeknek a játékosoknak is meg kell adni a lehetőséget, hogy megmérettessék magukat, mert nem mindegyik játszik a saját csapatában. Az egyik probléma, hogy igazolt labdarúgó-e, a másik pedig, hogy kap-e lehetőséget – mondta végül Németh László, FIFA-licences játékosügynök.

Olvasói sztorik