NB I

Kabát Péter csak akkor vált, ha nagyon muszáj

A rutinos csatár reméli, hogy nem mindenáron külföldiekkel, inkább magyar fiatalokkal bővül a keretük.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Újpest tavasszal komoly célért, a Magyar Kupa győzelemért száll harcba. A csapat várakozáson alul teljesített az NB I őszi szezonjában, de a kupa nyolcaddöntőjéből az ősi rivális Ferencváros elleni továbbjutás némileg javított a szurkolók szájízén.

Tavasszal az Újpest mindenképpen megnyerné a kupát, és erre megvan minden esélye, mert a negyeddöntőben a súlyos problémákkal küszködő Pécs lesz az ellenfele. Kabát Péter a DigiSport televízió péntek reggeli adásában szót ejtett a csapat nemzetközi terveiről, és saját jövőjére is kitért, amiben a váltást sem tartja kizártnak.

– Huszonegy pont és negatív gólarány. Ez egy gyenge középcsapat teljesítménye. Mennyire elégedetlen?
– Én is így látom. Az Újpestnek nem a tizedik helyen kéne tanyáznia a tabellán, sokkal előrébb, főleg a hagyományokhoz képest, mert minden évben a bajnoki cím a cél. Ez most sem lehetne másképp, de eléggé elszúrtuk az őszt. Remélem, tavasszal jobban fogunk szerepelni – mondta Kabát Péter.

– Tavaly tizenhárom gólt lőtt, most négynél tart. Hányast ad az őszi teljesítményére?
– Sokkal több gólt lőhettem volna, nem is volt szerencsém, rúgtam vagy négy kapufát. Sajnos ezek nem mentek be, de azért viszont boldog vagyok, mert nem vagyok sérült. Végigjátszottam a félszezont, és ugyanígy teszek most a felkészülés alatt is. Próbálok minél többet játszani, és sérülés nélkül végigcsinálni, hiszen az a legfontosabb, hogy ezek elkerüljenek.

– Milyen a csapaton belüli légkör? Milyen a hangulat Újpesten?
– A hangulatra nem lehet ráfogni a rossz szereplést, mert az Újpestet mindig családias hangulat jellemezte. Ez most sincs másként, hiszen mindenki jóban van mindenkivel. Valóban sok a külföldi, mert sok nemzetiség van a csapaton belül. Az egy kicsit nehezíti a dolgunkat, hogy különböző nyelveken beszélnek, ugyanis nem egy országból jött mindenki, de nem foghatjuk arra a féléves teljesítményt, hogy sok a külföldi.

– Hány nyelvű az Újpest edzése?
– Általában angolul beszél az edzőnk. Nagyjából a külföldiek nyolcvan-kilencven százaléka is beszéli az angolt.

– Az eltanácsolt Vermes Krisztián azt mondta, ha Balajcza Szabolcs és Kabát Péter sem játszik, akkor most az NB II-ben lenne a csapat. Mennyire ért vele egyet?
– Nagyon jól esik, hogy ilyeneket mond, ezt Szabi nevében is mondhatom. De azért az Újpest nem kétszemélyes, mert ez egy csapatjáték. Rajtunk kívül még kilencen vannak a kezdőcsapatban. Próbálunk úgy játszani, hogy húzóemberek legyünk tavasszal is. Majd meglátjuk, ez mire lesz elég.

– Az utolsó bajnokin hét idegenlégiós szerepelt a kezdőben, majd önt egy nyolcadikra lecserélte az edző. Valóban jobbak ezek a játékosok a magyaroknál?
– Ezt most így nem tudom megmondani. Vannak, akik jobbak, vannak, akik nem. Úgy érzem, hogy akik jöttek, azok között van olyan, aki erősítést jelent, és meghatározó játékosa az Újpestnek, de vannak olyanok is, akik nem jobbak a tehetséges fiataloknál. De ezt nem tőlem, hanem a tulajdonostól kéne megkérdezni, aki idehozta őket. Én nem szeretnék ezzel foglalkozni.

– Mennyire látja tehetségesnek azokat, akik az Újpest utánpótlás csapataiban futballoznak?
– Akik sokkal fiatalabbak, mint mi, és nincsenek a csapat körül, azokat nem nagyon látom, hiszen nem együtt edzünk. Akik felkerülnek hozzánk, azokat minden nap látom, és vannak nagyon ügyes játékosok, úgyhogy remélem, bővülni fog a keret, és magyar fiatalok lesznek, nem mindenáron külföldiek.

– A Ferencváros elleni kupasiker mekkora plusz adhat a tavaszi szezonra?
– Mindenképpen pluszt adhat, hiszen az ősi riválist vertük ki a kupából. Ez nagyon sokat jelentett a klubnak, mind a csapatnak, mind a szurkolóknak. Úgy érzem, hogy a kupára kell rámenni, hiszen az edzőnk is mondja minden nap, hogy a Magyar Kupát meg kell nyerni, mert így tudnánk kijutni a nemzetközi porondra. A bajnokságban viszont minél többet szeretnénk nyerni, feljebb kell kapaszkodni a tabellán, ez a cél. Elsősorban viszont a Magyar Kupa motivál minket.

– Balajcza Szabolcs szerint ez a keret a kiesés ellen fog harcolni. Egyetért?
– Ezt Szabi még nyáron mondta, a bajnokság előtt. El volt keseredve, de nem csak ő, hanem sokan mások is. Azóta viszont jöttek olyan játékosok, akik meghatározói az Újpestnek, úgyhogy szerintem ez a kiesés már nem téma, sőt. Én most úgy érzem, hogy egy jó felkészüléssel, akár feljebb is léphetünk a tabellán.

– Önnel csak márciusban fognak tárgyalni a szerződéshosszabbításról. Mivel magyarázza a belga tulajdonos, hogy nem teszi egyértelművé a rutinos játékosok jövőjét?
– Ő így döntött és ezt el kell fogadnunk. Vasárnap megyünk edzőtáborba, én addigra szerettem volna lezárni ezt az ügyet, és úgy elutazni, hogy már eldőlt a jövő, és biztosan tudom. Már túltettem magam rajta, de a tulajdonos azt mondta, hogy március-áprilisban mindenképpen leülünk. Majd meglátjuk. Próbálok úgy játszani, hogy meg tudjuk hosszabbítani a szerződésemet.

– Kiderült a beszélgetésekből, hogy elégedett, vagy elégedetlen a teljesítményével? Mire vár?
– Mindig mondta nekem négyszemközt, vagy az újságokban is, hogy elégedett velem és Szabival is. Amikor beszéltünk, akkor nekem azt mondta, hogy meghatározónak tart és számít rám. Ha esetleg befejezem a profi pályafutásomat, akkor a szakmai stábban is számít rám, mint edzőre. Ez nagyon jól esik és megnyugtat, hiszen többször mondtam már, hogy itt, Újpesten szeretném befejezni, és itt akarok maradni a klubnál.

– Hány szezont érez még magában?
– Most mindenképpen nyárig gondolkodom, de motivált vagyok még. Ha úgy tudok edzeni, mint eddig, és elkerülnek a sérülések, akkor úgy érzem, egy-két évem még van.

– Van a fejében B- és C-terv? Ha fittnek érzi magát és játszana még, de a tulajdonos már nem tartana igényt önre.
– Akkor sem áll meg az élet, ha nem számít rám. Vagy ha csak az edzői stábban számítana rám, de én meg játszani szeretnék, akkor is el kell gondolkodnom, hogy hol folytatom. Nem szeretnék elmenni, de ha az élet úgy hozza, akkor mindenképpen váltok.

– Ha minden jól megy a tulajdonossal, a játékkal, akkor öt év múlva mit fog csinálni?
– Mindenképpen a labdarúgásban szeretnék maradni és azon belül is Újpesten. Hogy edzőként, vezetőként vagy menedzserként, előre még nem tudom, de inkább az edzői státusz vonzó számomra. Nagyon régóta focizom, és szeretem az érzést, ami a meccsek előtt, az utazások alatt, vagy az edzőtáborok közben van, és edzőként ugyanúgy át tudnám élni, mint játékosként.

Olvasói sztorik