NB I

Elhunyt Németh Lajos játékvezető

Az 1986-os mexikói világbajnokságon is bíráskodott; játékosként utánpótlás Európa-bajnok volt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap 69 éves korában, betegség következtében elhunyt az egykori FIFA-játékvezető, Németh Lajos, aki a mexikói világbajnokságon képviselte a magyar színeket – írja a focibiro.hu.

Az 1986-os világbajnokságon ő vezette a Dánia–Skócia találkozót Nezahualcóyotl városában, ahol a skandinávok Elkjaer-Larsen góljával nyertek. A tornán további öt találkozón partjelzőként tevékenykedett.

– Óriási élmény volt mindegyik meccs. Sajnos a magyar válogatott korán hazautazott, de nekem sikerült a vébé végéig ott maradnom – nosztalgiázott a Síp és Zászló országos játékvezetői kiadvány legutóbbi számában Németh Lajos.

Játékosként 101-szer szerepelt az NB I-ben békéscsabai színekben (18 gólt szerzett), az NB I/B gólkirálya volt. Tagja az 1974-es utánpótlás Európa-bajnok válogatottnak.

Játékvezetőként 1978-ban vizsgázott le, két évvel később debütált az NB II-ben, rá egy évre fújta az első élvonalbeli meccsét. Két esztendővel később lett FIFA-játékvezető. Pályafutása befejezése után a Békés megyei JB oktatási bizottságát vezette, ellenőrként járta a pályákat. Az utóbbi években már csak annyi kapcsolata volt a sportággal, hogy kijárt szeretett klubja, az Előre meccseire.

– Vallom: a játékvezető kezében van a síp, ha igényli a helyzet, felül kell bírálnia az asszisztensét. Nem szabad dölyfösnek lennie, de igenis fel kell vállalni a nehéz döntéseket. Az asszisztenseknél a leshatár pontos követése a legfontosabb, mert csakis így maradnak hitelesek – nyilatkozta a játékvezetői lapban.

Olvasói sztorik