NB I

Belharcok áldozata lett Kassai?

Az elmúlt 14 évet Puhl Sándor és Vágner László küzdelme jelentette a magyar bírói kar életében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar futball jelenlegi legfőbb exportterméke, Kassai Viktor nem lesz ott a brazíliai világbajnokságon, amit Bozóky Imre, korábbi partjelző és MLSZ-elnök hazánk sportdiplomáciai kudarcának nevezett. A bíróvilág megosztottságáról, és a tavalyi évben a világ harmadik legjobbjának választott magyar játékvezető kihagyásának okairól a DigiSport hétfő reggeli műsorában beszélt Bede Ferenc, korábbi FIFA-játékvezető.

– Ki tehet arról, hogy Kassai Viktor nem lesz ott a világbajnokságon?
– A kommünikében az szerepel, hogy kilenc játékvezető stáb jutott ki a világbajnokságra. Ugyanez volt a helyzet négy évvel ezelőtt. Az volt a kommunikáció, hogy a nemzetközi szövetség fiatalabbakban gondolkozott, egyedül Howard Webb jutott ki a kétezer-tízes keretből. Amikor nagy világverseny van, akkor a futball-nagyhatalmak játékvezetői szinte automatikusan képviseltetik magukat – magyarázta Bede Ferenc.

– Az elmúlt években folyamatosan ott volt a világ élvonalában, és a kétezer-tizenhármas listán is harmadik lett. Kereshetjük-e az okokat Kassaiban, és azokban a bizonyos hibákban?
– Ezek a listák azért érdekesek, hiszen az újságírók szavazati alapján működnek, nem pedig egy szakmai döntés. Ugyanezen a listán volt Puhl Sándor is négyszer is a világ legjobbja, de óva intenék mindenkit, itt nem a FIFA vagy UEFA játékvezetői bizottsága szavaz, tehát egy kicsit megtévesztő lehet. Az egyén számára azért óriási dolog, hiszen nagy propaganda értékű dolog.

– Bozóky Imre nyilatkozatában az volt érezhető, hogy Magyarországon nem újdonság egymás megfúrása, és mi magyarok ilyen képet mutatunk magunkról a futballban, és sportdiplomáciában is…
– Én próbálom ezt egy kicsit objektívebben nézni, és rendbe tenni a dolgokat. Az elmúlt tizennégy évben Puhl Sándor és Vágner László határozta meg a játékvezetést, mindketten ragyogó játékvezetők, Puhl világbajnoki döntőt dirigált, ő azért magasabb szinten van ebben a szakmában. Kétezerben Bozóky Imre lett az MLSZ elnöke, ő Puhl Sándor asszisztense volt, így értelemszerűen Puhl lett a bírói testület vezetője. Azt éreztem játékvezetőként, hogy valami nem működik teljesen jól, nem az igazi a kapcsolat a nemzetközi szövetséggel. Akkoriban nyolc FIFA-játékvezetőnk volt, de kelet felé repültünk csak dirigálni. Nem nagyon voltak mérkőzések, a sportdiplomáciánk nem tűnt acélosnak. Mint vezetőbíró, nem kerültünk ki semmilyen világeseményre, sem kétezer-kettőben, sem kétezer-hatban. Kétezer-ötben újra megválasztották Bozóky Imrét elnöknek, és úgy tűnt, Puhl Sándor is folytathatja, azonban történt egy rendkívüli közgyűlés, és Kisteleki István lett az elnök. Az ő első intézkedései között szerepelt, hogy Puhl helyett Vágner László lett a játékvezetők főnöke. Innentől kezdve valami villámcsapásként megváltozott, hiszen a magyar játékvezetők repülői megfordultak, és nyugat felé vették az irányt. Nem szabad elfelejteni, hogy Kassai Viktor annak idején Puhl Sándor felfedezettje volt, de Vágner gondolta úgy, hogy ő az a jó megjelenésű, intelligens ember, akit lehet menedzselni. Kétezer-hat és kétezer-tíz között ez a menedzselés nagyon jól sikerült, és sokat számított, hiszen tíz éve nem volt vezetőbírónk nagy nemzetközi meccseken. A csúcs az volt, amikor kétezer-tizenegyben Bajnokok Ligája-döntőt vezetett. Ezzel felért a csúcsra Kassai Viktor és Vágner László is, mert az ország bizottságának elismerése is, hogy magyar játékvezető fújta a BL-finálét. Ebben az időszakban zseniális volt Vágner nemzetközi fellépése.

– Van egy komoly belső ellentét a magyar játékvezetői társadalomban? Vannak Puhl-pártiak és Vágner-pártiak?
– Az elmúlt tizennégy évet Puhl Sándor és Vágner László küzdelme jelentette a magyar játékvezetés életében. Nem tudhatom, hogy mi zajlott köztük, de Vágner tevékenysége vezetőként mindenképpen jobb volt. Én Vágner ideje alatt hagytam abba, de nem igazán jó viszonyban váltunk el. Én szerettem volna folytatni, de ő nem engedte. Nem vagyok Vágner barátja, azóta nem is beszéltünk. Jelenleg Berzi Sándor vezeti a bírói testületet, de Csányi Sándor kényszerhelyzetben volt, mert a FIFA határozata szerint a játékvezetői bizottság elnökének MLSZ bizottsági tagnak kell lennie. Az nem volt titok, hogy Berzi inkább Puhl Sándorban bízik. Kétezer-tizenkettőre Vágner László a közvetlen vezetőségből, és most ellenőrként tevékenykedik.

– Van-e innen visszaút Kassai számára?
– Az Európa-bajnokságon azért van esélye, hiszen teljesen más a létszámbeosztás, de négy évre előre is lehetne tervezni. Ha most nem sikerült, akkor a következő négy évre kellene egy játékvezetőt felkészíteni. Ebben nagyon fontos szerepe van az MLSZ-nek is. Azt kell eldönteniük, hogy Kassai marad, vagy esetleg egy új játékvezetőt menedzselnek. A helyes utat az MLSZ vezetőinek kell megtalálniuk. Nagyon fontos, hogy Csányi Sándor jól ismerje az elmúlt tizennégy év eseményeit. Ha szakmai tanácsadói eddig nem mondták el neki, akkor talán itt az ideje, hogy valaki elmondja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik