NB I

Nehéz megítélni Radó eseteit

Rangadó
Rangadó

2013. 11. 28. 08:47

A korábbi nemzetközi játékvezető, Bede Ferenc szerint a bírók nem utaznak a színészkedő játékosokra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagy port kavartak a hétvégi Haladás–Pécs mérkőzés játékvezetői ítéletei, főleg a szombathelyieknek nem tetszettek Erdős József döntései. A vasiak szerint alaposan belenyúlt a meccsbe. A hazaiak fiatal játékosa, Radó András zsinórban harmadik meccsén kapott sárga lapot színészkedésért – de ez korábban már számos alkalommal előfordult vele –, és Németh Márió is a játékvezető megtévesztéséért, műesésért kapta a második sárgáját a kiállítása előtt.

A Sport TV vasárnap esti műsorában elemezték a szituációkat, de továbbra sem tudjuk eldönteni, helyes ítéletek születtek-e, ezért a Rangadó.hu megkérdezte az egykori játékvezetőt, Bede Ferencet, aki szerint kollégája jó döntéseket hozott.

– Az első kérdéses szituáció Radó András nevéhez fűződik. Az a helyzet, hogy a tévén keresztül sem lehetett egyértelműen megállapítani, volt-e kontaktus olyan értelemben, hogy a védő elsodorta-e a vádlijánál a játékost – kezdte Bede Ferenc. – Ez egy kétes szituáció, mert a felvételek alapján sem lehet eldönteni. Ha reálisan nézem, akkor el kell fogadni a játékvezető ítéletét. Nincs olyan perdöntő kameraállás, ami ezt megmásítaná, ezért azt gondolom, ez a döntés helyes. Akkor is ezt mondanám, ha szabálytalanságot fújt volna a játékvezető, hiszen az ellenkezőjét akkor sem lehetne bizonyítani. Németh Márió esetében egyszerűbb a szituáció, ott tisztább a felvétel. Egyértelműen feldobta magát a játékos, és műesést követett el. Meg akarta téveszteni a játékvezetőt, tehát jogos a sárga lap. Artner Tamás azt nyilatkozta, a bíró mérlegelhetett volna, de nem, ott egyértelműen meg akarta téveszteni a játékvezetőt, és ezt szigorúan sárga lappal kell büntetni, nincs más lehetőség. Pech, hogy az volt a második sárga lapja, de a futballban van ilyen… Az egy hibás gondolatmenet, hogy ilyen esetben el lehet tekinteni a sárgától.

Bede Ferenc nem gondolja, hogy a sokszor földre kerülő Radó Andrásra kimondottan utaznának a játékvezetők, csupán arról van szó, hogy a hozzá hasonló, alacsony súlypontú játékosok esetében nehéz a sípmesterek dolga.

– Nem hiszem, hogy utaznának Radóra, egyszerűen nehéz helyzetben vannak a játékvezetők. Az alacsony súlypontú, jól cselező játékosoknál nagyon nehéz eldönteni, hogy szabálytalankodnak-e ellenük – mondta Bede. – A játékvezetőknek azonban dönteniük kell, és pont az ilyen játékosoknál kell sokszor dönteniük, hiszen ők kerülnek a legtöbbet ilyen helyzetbe. Meg lehet nézni, hányszor fújnak mellettük, hányszor ellenük. A példa azért azt mutatja, hogy sok esetben rájátszanak a dolgokra, nagyon könnyen esnek el az ilyen játékosok, és ezzel megnehezítik a játékvezetők dolgát. Már gyakorlat, hogy ez ellen fel kell lépni, nyolc-tíz éve még nem kellett ilyenekért sárga lappal figyelmeztetni a labdarúgókat. Szerintem nincs ebben semmi tendencia, egyszerűen nehéz megítélni ezeket az eseteket.

Sok edző szájából elhangzik olyan mondat, hogy a játékvezetőknek jobban kellene védeniük a Radóhoz hasonlóan gyors, jól cselező játékosokat. Bede azonban nem ért egyet ezzel, hiszen a szabályok egységesen vonatkoznak mindenkire.

– Időről időre felvetődik, hogy őt meg őt jobban kéne védeni, de a játékszabályok egységesen vonatkoznak mindenkire, ezért én nem hiszek ebben – szögezte le Bede Ferenc. – Nehezíti a helyzetet, hogy a felvételek egyre jobb minőséget produkálnak, és szuperlassításoknak köszönhetően már a játékosok arcizmának a remegését is láthatjuk. Egyre jobb a felbontás, így még jobban fókuszálnak egy-egy ilyen szabálytalanságra. Ez még tovább bonyolítja a helyzetet, és azt mondom, hogy a jövőben is bonyolítani fogja. Természetesen vannak olyan játékosok, mint Radó András, akik jól cseleznek, és ha már odalép nekik a védő, akkor biztosan eldobják magukat egy kicsit. Miért ne dobná el magát, hiszen az a célja, hogy gólt szerezzen, vagy tizenegyest harcoljon ki, és előnyhöz juttassa a csapatát. Hangsúlyozom, ezek nagyon nehéz döntések, amelyekbe néha csúszhat hiba. Persze, azért beszélünk pont Radóról, mert kreatív, ügyes és jól cselező játékos. Azzal a labdarúgóval szemben ritkán kell a játékvezetőnek ilyen döntést hoznia, aki átveszi a labdát és odapasszolja a legközelebbi társához. Erről senki nem beszél, pedig szerintem nagyon lényeges dolog.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

10 March 2018, Berlin, Germany: Bundesliga football, Hertha BSC vs SC Freiburg at the Olympic Stadium. Hertha coach Pal Dardai before kick-off.
(EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Soeren Stache/dpa - WICHTIGER HINWEIS: Aufgrund der Akkreditierungsbestimmungen der DFL ist die Publikation und Weiterverwertung im Internet und in Online-Medien während des Spiels auf insgesamt fünfzehn Bilder pro Spiel begrenzt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.