Kiemelt hírek

Így hibáznak a magyar játékvezetők

Gaál Gyöngyi adta az aprópót, de gyorsan rájöttünk, a férfi játékvezetőink is tudnak, tudtak nagyokat hibázni. Kassai Viktortól Csabacsűdig.

Ahogy arról a Rangadó.hu is beszámolt, Gaál Gyöngyi súlyos hibát vétett a Németországban zajló női világbajnokság Ausztrália–Egyenlítői-Guinea mérkőzésén. A meccset végül 3-2-re elvesztő guineaiak egyik játékosa két kézzel megfogta a labdát, de a magyar bíró nem ítélt büntetőt, hiába dühöngtek az ausztrálok.
A jelenetsor miatt az egyébként rendkívül elismert sípmester beszédtéma lett a tornán. A hibát az összes kommentátor megdöbbentőnek és teljesen érthetetlennek minősítette, és még a FIFA hivatalos honlapja is értetlenkedett, amely érthető okokból nagyon óvatosan bánik a bírók vitatható ítéleteivel. A német, a brit, de még az amerikai sajtó sem ismert kegyelmet, több cikkben elemezték a hibát, és gúnyolták Gaált.
Ausztrália 3-2-es győzelme miatt az eset nem befolyásolta döntően a mérkőzés kimenetelét, csak a gólkülönbséget. Az viszont valószínű, hogy Gaálnak ezek után már nem jut több meccs a világbajnokságon… A találkozó játékvezető-ellenőre egyébként jónak minősítette Gaál Gyöngyi ténykedését, ezt az egy szituációt leszámítva.

Az origo.hu cikkében a játékvezetéstől már visszavonult Bede Ferenc úgy nyilatkozott, Gaál több lehetőség közül a legrosszabbat választotta, amikor semmit nem ítélt. Az eset nem példanélküli, a tavalyi U20-as női világbajnokságon hasonló szituáció esett meg egy perui játékvezetővel, ám ő befújta a tizenegyest.
– Különleges esetről van szó, nem is emlékszem hasonló szituációra, ha lett volna, akkor bizonyára büntető a vége – mondta Bede. – Súlyos hiba volt, ami a pályafutását is befolyásolhatja. Nem tudom, mi játszódott le Gyöngyiben, miért nem ítélt semmit, ugyanis nem egy villanásról, hanem pillanatok sorozatáról van szó: a játékos megfogta a labdát, a bíró felé fordult vele, tett két lépést, majd földhöz vágta a labdát. Ezt érzékelnie kellett a játékvezetőnek.
Bede szerint egy bátrabb partjelző megmenthette volna a kellemetlenségektől Gaált, ha kezébe veszi az irányítást. A magyar bíró mellett egy olasz és egy angol asszisztens működött közre a találkozón.
– Az asszisztensre ugyanakkor nem lehet ráfogni az esetet, mert az a terület, ahol a kezezés történt, a játékvezető felügyelete alá tartozik – vélekedett Bede. – Egy határozottabb partjelző viszont rászólhatott volna a bíró fülére, hiszen megvolt hozzá a kommunikációs eszközük. Nem csak a büntető lett volna az egyetlen jó döntés. Ha a játékvezető meg van győződve arról, hogy a labdát megfogó mezőnyjátékost egy nézőtérről érkező sípszó zavarta meg, akkor a labdaejtés is megoldás lehetett volna. Ekkor nem kell lapot kiosztani a vétkes játékosnak. Azonban sajnos semmilyen ítélet nem született.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség láthatóan nem kedveli, ha bármi azt sejteti, hogy nem tökéletes a szervezet rendszere vagy szabályzata, a tavalyi férfi világbajnokságon ezért az embereket leginkább foglalkoztató bírói tévedéseket is kihagyta az összefoglalóiból. Ez történt most is, az internetes videómegosztókról szerzői jogokra hivatkozva levetették a felvételt. Ide kattintva azért még megtekinthető!

A 36 éves Gaál Gyöngyi tíz éve tagja az MLSZ, 2002 óta a FIFA játékvezetői keretének. A 2007-es kínai női világbajnokságon már fújhatott, ebben az évben vezette első férfi NB I-es meccsét is, a Kaposvár és a Vác részvételével. Az UEFA-nál Kassai Viktor és Vad II István mellett az elitbírók közé tartozik, 2008-ban ő vezette a női UEFA Kupa döntőjét. Pénzügyi és számviteli főiskolát végzett, jelenleg a Testnevelési Főiskola sportmenedzseri szakán folytat tanulmányokat.
Voltak emlékezetes, zűrös ügyei a Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottsága jelenlegi elnökének, Vágner Lászlónak is. 1998-ban, a franciaországi világbajnokságon például ő vezette a sorsdöntő Chile–Kamerun összecsapást a B-csoport harmadik fordulójában. Nem éppen az afrikaiak szája íze szerint, hiszen 1-1-es állásnál nem adta meg Francois Omam-Biyik szabályosnak tűnő, továbbjutást érő gólját, mondván, előtte Patrick Mboma ellökte védőjét. Ide kattintva látható!

A kameruniak a lefújás után a gyepen szidalmazták a magyart, aki ellen később valóságos hecckampányt folytattak. A kiesés miatt Yaoundéban, Kamerun fővárosában tüntetések törtek ki, meglepő kiterjesztéssel: a csalódott kameruniak rasszista disznóknak titulálták a fehéreket, és azt követelték, mindannyian távozzanak az országból. Vágnert a kameruni vezetők szintén rasszistának nevezték, a FIFA elnökétől kérték megbüntetését. No és a kiesés miatt némi anyagi kárpótlást is…

Tavaly az Európa Ligában 1-1-es döntetlent játszott az osztrák Salzburg és az olasz Juventus a harmadik körben. A vezetést az osztrákok szerezték meg, a torinóiak pedig egy vitatható Krasic-mozdulat utáni lövéssel egyenlítettek. A jelenetet Szabó Zsolt játékvezető szabályosnak ítélte, az osztrákoknál viszont erről senki nem volt meggyőződve.
https://www.youtube.com/watch?v=jCiuucCk9a0

A magyar bajnokságban kis túlzással hétről-hétre, fordulóról-fordulóra kirobban a botrány a játékvezetők működése miatt, de kevés az igazán maradandó eset. A legutóbbi szezonban Csertői Aurél, a Győri ETO vezetőedzője a Haladás elleni 2-2-es döntetlent követő értékelésében megemlítette, hogy egy akción belül két tizenegyest nem kapott meg csapata a találkozó 92. percében. A Sport TV szakértője, Puhl Sándor az eset kapcsán elmondta, bár a kettő azért túlzás, ahhoz kétség sem férhet, hogy büntetőt kellett volna ítélnie Veizer Rolandnak. Ide kattintva megnézhető!

Bár a Debrecen hazai pályán magabiztosan nyert 3-1-re a Vasas ellen, az angyalföldieket két góltól is vélt vagy valós leshelyzet miatt megfosztotta meg Németh játékvezető. Előbb Lázok kotort egy lepattanót a hálóba, majd a második félidő első percében Ferenczi gólját is lesnek minősítette a bíró. Sajnos erről a meccsről nem találtunk videóösszefoglalót, de a tudósítások egybehangzóan állítják, hogy a játékvezető mindkétszer rosszul döntött.
Hogy nem csak a magyar bírók képesek botrányosan vezetni Magyarországon, arra ékes példa Sebastian Jarzebak esete. A lengyel fújta tavasszal az Újpest–Kecskemét bajnokit, amelyen befújt egy véleményes és egy teljesen alaptalan tizenegyest a hazaiak javára (utóbbit a 93. percben), adott egy érthetetlen sárga lapot az egyik kecskemétinek, ami kiállítást jelentett, az egyik újpestit viszont elfelejtette kiállítani.
https://www.youtube.com/watch?v=FW4bzficZmY
Sokan hajlamosak megfeledkezni róla, hogy bizony a tavalyi világbajnoki elődöntő, illetve az idei Bajnokok Ligája-döntő játékvezetője, Kassai Viktor sem szent! 2005-ben egy Ferencváros–Debrecen mérkőzésen Budovinszky Krisztián kézzel ütött a labdába, ő hárított Szűcs Lajos helyett, ám Kassainál a kiállítás és a tizenegyes elmaradt, a szöglet viszont nem! A találkozó után a játékvezetői bizottság akkori vezetője, Puhl Sándor is kiborult Kassai Viktor teljesítményét látva.
Kassai még azok után is élvezte a bizalmat, hogy Tököli Attila látványosan taszított rajta egyet az MTK–Ferencváros örökrangadón, ám ezt a jelentéséből kihagyta. A csatár egy nagy sprint után – kívülről és a felvételek alapján – jól érzékelhetően meglökte a bírót, ám Kassai erről nem vett tudomást. Mint mondta, ő nem észlelte, és csak a lendület sodorta a csatárt a hátának.

A magyarok kárára elkövetett játékvezetői tévedéseknek se szeri, se száma. Most ne menjünk vissza az 1954-es svájci világbajnoki döntőig, Puskás Ferenc meg nem adott góljáig. Elég, ha csak négy évet utazunk az időben. 2007-ben Törökországban játszott Európa-bajnoki selejtezőt a magyar válogatott. A második félidő közepén, gólnélküli állásnál Hakan Arikan felrúgta Gera Zoltánt, az esettől távol helyezkedő játékvezető, a skót Stuart Dougal azonban a magyar játékos döbbenetére tizenegyes helyett színészkedésért neki adott sárga lapot, és ki is állította a középpályást.
Tíz emberre fogyatkozott a magyar válogatott, az addig csak kínlódó törökökben pedig átszakadt minden gát, és tíz percen belül eldöntötték a mérkőzést. A Gera kiállításáig kifejezetten jól játszó magyar válogatott ugyan nem zuhant össze, de érezhető volt, hogy a 2-0-s hátrányt követően már nincsen visszaút. Az esetből egyébként a meccs után kisebbfajta sportdiplomáciai adok-kapok kerekedett.

Térjünk vissza ismét a közelmúltba, és váltsunk szakágat, hiszen a néha sajnos a teremlabdarúgásban is döntő tényező a játékvezető. Tavaly januárban Magyarország rendezte az Európa-bajnokságot, és a mieink egy felejthetetlen meccsen, drámai csatában, négygólos vezetést követően kaptak ki 6-5-re Csehországtól az A-csoport továbbjutásról döntő mérkőzésén, így nem kerültek a legjobb nyolc közé. A meccs összefoglalójából kiderül, hogy a magyarok 2-0-s állásnál Lódi Tamás révén egy szabályos gólt értek el, amit a bírók nem adtak meg, ezzel döntően befolyásolva a továbbjutást, hiszen a hiányzó gól 6-6-os döntetlent és negyeddöntőt jelentett volna a mieinknek.

Zárásként álljon itt egy valódi gyöngyszem 2008-ból, a Békés megyei másodosztály Mezőkovácsháza–Csabacsűd rangadójáról. A felvételen már a szabadrúgás elvégzése előtt jól hallgató a nézők véleménye a sorfalat túlságosan közelengedő játékvezetőről, aki kisvártatva egy kezezést is elnézett, ez pedig a kovácsháziaknak három pontba került…

Olvasói sztorik