NB I

350 ezer igazolt játékos a cél

Az MLSZ 2016 végéig nyolcszáz új pályát építene országszerte.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség távlati célja, hogy 2016 végéig 350 ezerre növelje az igazolt játékosok számát, valamint, hogy ezzel párhuzamosan 800 új pálya épüljön az országban – írja az MTI.

Az MLSZ újonnan indított sajtóbeszélgetés-sorozatának csütörtöki nyitó rendezvényén Vági Márton főtitkár hangsúlyozta: a jelenlegi elnökség 2010 nyarán történt hivatalba lépése óta az igazolt játékosok száma 100 ezerről 200 ezerre emelkedett, míg a szövetség pályaépítési programja keretében 2012 óta közel 200 új pálya létesült, illetve tavaly 550 pálya újulhatott meg, egyenként maximálisan 10 millió forintból.

A szövetség szeretné a jövőben növelni ezt az ütemet, így erre az évre 120 új pálya építését hagyta jóvá, s a cél, hogy három éven belül elérje a 800-as számot. Ezzel párhuzamosan további évi 400–500 pálya felújítását tervezi az MLSZ.

Az új pályák 80 százaléka kisméretű – ezek önkormányzati célú, gyerekekre koncentrált létesítmények –, míg a fennmaradó 20 százalék nagyméretű pálya. Vági hozzáfűzte: az MLSZ támogatásával 24 pálya épülhetett meg tavaly a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, ahol az önkormányzat nem tudott hozzájárulni a költségekhez. Az MLSZ programjával párhuzamosan TAO-ból az egyesületek 40-50 olyan profi, nagyméretű pályát építhettek, amelyek elsősorban a versenysportot szolgálják.

– Mivel az MLSZ-nek 1800-1900 tagegyesülete van, így a három év alatt minden egyesülethez eljutunk – hangsúlyozta Vági, aki szerint a kisebb létesítményeknél mintegy három millió forintból minden szükséges rekonstrukciót meg lehet oldani.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Vági jelezte, az is cél, hogy feleslegesen ne épüljön pálya, mint ahogy fontos, hogy fenntartóik a rekonstrukció megvalósulása után is vigyázzanak majd a létesítmények állapotára.

Olvasói sztorik