NB I

Jógáznak a pápai focisták

Nagy sikert aratott az újfajta edzésmódszer.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az őszi szezon vége felé Tóth Bálint vezetőedző újfajta mozgásformával színesítette a Lombard Pápa játékosainak felkészülését: jógaórákra vezényelte őket. A tapasztalt tréner a veol.hu oldalon elmondta, korábban saját maga is kipróbálta a jógát, amiből véleménye szerint rendkívül sokat profitálhatnak a labdarúgói.

– A labdarúgók nem gépek, bármilyen meglepő, ők is emberből vannak. Sokat követelek tőlük az edzéseken és az edzőmérkőzéseken is. A relaxáció, az ellazulás, a pihenés, az agy kikapcsolása időnként alaposan ráfér a játékosokra, és ebben nagyon sokat segít a jóga – állítja Tóth Bálint.

Szelle Viktória jógaoktató nagyon meglepődött, amikor először szóba került, hogy labdarúgóknak kell órákat tartania, de örült is neki, hiszen a sportolókon keresztül remekül lehet propagálni a jógát.

– Valójában a sport és a jóga két ellentétes fogalom. A sport leginkább a versengésről szól, a jóga pedig egyfajta befelé forduló attitűdöt kíván. Minden sportágnak megvannak a sajátos sérülései, mivel általában egyoldalúan vannak leterhelve az izmok. A focistáknál leginkább a térd számít sérülékenynek, erre igyekszem odafigyelni az óráimon. Összességében a sportolók rendkívül sokat profitálhatnak a jógából, általa nagyon jól el tudják lazítani az izmaikat. Az órákon sokat mozgunk, ezáltal megelőzhető az izomláz és csökken a sérülések kockázata. A rendszeres jógázás felgyorsítja a sportolók regenerálódását, felépülését egy-egy sérülésből. A futballisták elég nagy stressznek vannak kitéve, a jóga megtanítja őket, hogy kezelni tudják ezt – magyarázta Szelle Viktória.

Tóth Bálint elmondta, hogy tavasszal is szerepel majd jóga a pápaiak edzésprogramjában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik