NB I

Az őszi szezon érdekességei

A mezőny korelnökének a fia lehetne a legfiatalabb játékos.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bizonyos mérőszámok alapján rangsorolni lehet a bajnoki mérkőzéseket. Bár a játék összképe, a csapatok mutatott teljesítménye az igazi mérce, ám ennek megítélése szubjektív, ezért a HLSZ honlapja az egzakt számokra hagyatkozott.

Az NB I-ben az ősz legsportszerűbb mérkőzése a Pécs – Puskás Akadémia találkozó volt (10. forduló, 1-2), hiszen ez volt az egyetlen találkozó, amelyen egyetlen lap sem került elő a játékvezető zsebéből. Ellenpéldaként a Mezőkövesd–Haladás (11. forduló, 0-2) összecsapás kívánkozik az első helyre, ahol a hazaiak három sárgát, egy második sárgát és egy azonnali pirosat, a vendégek négy sárgát és egy második sárga lapot gyűjtöttek be. A három kiállítással járó meccsen összesen 14 büntetőpont könyveltek el a csapatoknak.

A legtöbb nézőt a derbi vonzotta, a Ferencváros–Újpest (8. forduló, 3-1) meccset 23 ezer szurkoló látta a Puskás-stadionban. Legkevesebben a Puskás Akadémia – Kecskemét (15. forduló, 2-2) és a Puskás Akadémia – Pápa (16. forduló, 1-0) találkozóra voltak kíváncsiak, mindössze száz-száz néző lézengett a fehérvári lelátókon.

A gólok tekintetében örvendetes, hogy minden meccsen megrezdült a háló, eddig még egyetlen 0-0 sem volt. Huszonegy találkozón egyszer találtak be a csapatok, a gólcsúcsot jelentő Debrecen–Kaposvár (1. forduló, 7-1) és Kecskemét–Mezőkövesd (3. forduló, 2-6) alkalmával pedig nyolc gól született.

Negyvenen túl is az élvonalban

Az őszi idény során az NB I-ben 389, az NB II-ben 354 labdarúgó lépett pályára. Az első osztályban két játékos életkora átlépte a bűvös negyvenes számot, Szűcs Lajos (Pápa) a kapusok, Dombi Tibor (Debrecen) pedig a mezőnyjátékosok korelnöke, és mindketten elmondhatják magukról, hogy hasznos, közkedvelt tagjai csapatuknak.

Szűcs egyetlen percet sem mulasztott a 17 forduló alatt, míg Dombi nyolcszor lépett pályára csereként a második félidőkben, a közönség többször a nevét skandálva követelte a beállítását. Ők ketten, valamint az NB II korelnöke, a 41 éves Petranics Szergej (Kisvárda) és Vlaszák Géza (ZTE) jó példák rá, hogy a legfittebb sportemberek negyven éven felül is képesek profi teljesítményre.

A feltörekvő nemzedék tagjai között kilenc olyan játékos van (mind magyarok) az élvonalbeli klubok kereteiben, akik jelenleg 19 év alattiak, és ősszel pályára léptek NB I-es mérkőzésen: Kővári Róbert (Pécs), Bobál Gergely (Honvéd), Tóth László (Puskás Akadémia), Kalmár Zsolt (Győr), Németh Márió (Haladás), Csábi Mihály (Honvéd), Varga Szabolcs (MTK), Csillag Dárius (Kecskemét) és Csirszki Martin (Diósgyőr).

A másodosztályban a három legfiatalabb játékos életkora még a 18 évet sem éri el: Bíró András (ZTE), Vida Máté (Vasas) és Viniczai Viktor (Cegléd) idén ősszel mutatkoztak be a felnőttek között.

Olvasói sztorik