NB I

„Közepes őszt zártunk”

A NB II-es csapat edzője, Vass László szerint szerencsére is szükségük van a feljutáshoz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vass László, az FGSZ Siófok edzője volt a Dinó Sporthíradó hétfői adásának vendége. A csapat jelenleg az NB II harmadik helyén áll, hét ponttal lemaradva a feljutást jelentő második helytől. A Rangadó.hu állandó szakértője beszélt a balatoniak feljutási esélyeiről, de szót ejtett a magyar válogatottról, a Ferencváros edzőváltásáról és a Videoton hanyatló formájáról is.

– Mennyire elégedettek a Siófok őszi harmadik helyezésével az NB II-ben?
– Megnyugvással mentünk el a szünetre. Volt egy kis hullámzás a csapat teljesítményében, de összességében úgy akartuk az egész félévet zárni, hogy maradjunk olyan pozícióban, ami tavasszal feljutási esélyt tud adni a csapatnak. Ez egy kicsit megcsúszott, mert van az a hét pont különbség a második helytől, nekünk azt kell néznünk. A Nyíregyháza elhúzott, így nekünk a második helyet érdemes megcéloznunk, de ehhez az kell, hogy tavasszal nagyon jól szerepeljünk, és fontos, hogy az ellenfeleink, a Nyíregyháza és a Dunaújváros ne nagyon erősítsen be átigazolásokkal, mert ha egy jó tavaszt produkálnak, akkor a mostani hét pont is jelentős különbségnek számolható. Nagyon össze kell jönnie mindennek ahhoz, hogy feljutó helyen végezzünk. Összességében a Magyar Kupában is vitézkedtünk, mert a Pápával nagyon jó két mérkőzést játszottunk, közel voltunk a hosszabbításhoz, illetve a továbbjutáshoz. A Ligakupában is szerepeltünk, ott is pontokat gyűjtöttünk és ne feledjük, hogy két fiatal játékos is megragadt a keretben, Klujber és Singer személyében, akik az utánpótlás-csapatban pallérozódnak, úgyhogy már megérte a Ligakupa-szereplés, mert ez a két fiú ott maradt a látókörünkben, és lehet velük esetleg tervezgetni. Úgyhogy összességében elmondhatjuk, hogy egy közepes őszt zártunk.

– Nagy csalódás lenne, ha nem jutnának vissza az NB I-be?
– Olyan nagy volt a fluktuáció, hogy én az utolsó pillanatban csöppentem bele a csapat életébe, várható volt, hogy nem lesz könnyű kialakítani a csapatot. Mindenki szeretné, így csalódás lenne, de azért nem nagy csalódás, mert vannak ellenfelek, és azok is mozgósítják magukat. A Nyíregyháza és a Dunaújváros nagy múltú egyesületek, mellette vannak feltörekvő csapatok, hiszen a Gyirmót évek óta próbálkozik, és ott van a Zalaegerszeg is. Mi is nagy múltúnak számítunk, mert a Siófok zömében NB I-es volt, így valóban csalódás volna.

– A bajnokság elején úgy tűnt, hogy a Siófok és a Nyíregyháza versenyfutásáról fog szólni a pontvadászat, de az idény felénél megtorpant a Siófok. Mi történt?
– Két hazai vereség volt az Ajka és a Békéscsaba ellen, ez nagyon rosszul esett a szervezetünknek. Addig nagyon jó sorozatot csináltunk, majd jött ez a két hazai mérkőzés. Az elsőt egy kisiklásnak mondanám, mert az Ajka ellen remekül kezdtük a mérkőzést, harminc-harmincöt percig domináltunk, de minden helyzet kimaradt, majd utána ők találtak egy gólt és fölénk kerekedtek. A Békéscsaba elleni mérkőzésen ugyanez a forgatókönyv volt, de összességében ha ezeken a mérkőzéseken pontosabbak vagyunk, akkor igen komoly esélyünk lett volna rá, hogy más eredmény szülessen. Viccesnek tűnik, de a null-három ellenére voltak nagyon jó időszakai mindkét mérkőzésnek. Ami talán a problémát jelentette, hogy játszottunk idegenben olyan ikszes meccseket, amelyeket könnyen nyerhettünk volna. Gondolok itt a zalaegerszegi egy-egyre, vagy a soproni vereségünkre, de említhetném akár a balmazújvárosi kettő-kettes eredményt is. Ezek a meccsek mind a kezünkben voltak, csak a végjátékban nem tudtunk pontosak lenni, ezért úszott el a három pont. Egy kicsi változást eszközöltünk a csapatnál, mert volt egy-két személyi csere, és abból a hullámzásból a vége felé már egy teljesen jó csapatjátékot játszva ki tudtunk jönni. Most vége az őszi szezonnak, így keressük majd a megoldást, hogy a végjátékra megfelelő személyt találjunk. Vannak próbálkozásaink, majd meglátjuk, hogy sikerül erősíteni.

– Tehát szeretnének igazolni?
– Szeretnénk minőséget igazolni, keretmódosítással lesz is rá fedezet. Horváth Károly barátom a klub ügyvezetője, és nagyon dolgozik az ügyön. Szerencsére jöttek már felé olyan visszajelzések, hogy valószínűleg meglesz. Vannak nevek, de még nem mondanék senkit. Nem egyszerű, mert külföldit az NB II-be nem igazolhatunk. A magyar mezőnyt nagyon pásztázzuk, de nagyon nehéz olyan támadót találni, akivel tudjuk, hogy nem a bizonytalanba megyünk bele.

– Meglepte önöket a Dunaújváros remeklése?
– Megmondom őszintén, igen. Amolyan csodacsapatnak mondanám őket, mert kimondottan belső támadó nélkül tudták lejátszani az őszi szezont, majd elővették Urbán Gábort, aki eléggé le volt ketyegve, de érdekes módon nyerték a meccseket, pedig hátul sem annyira acélos futballistáik vannak. Van egy jó csapatjátékuk és a szerkezetük is rendben van, de számomra mindenképpen meglepetés a Dunaújváros jó szereplése.

– Tudja majd tavasszal is folytatni ezt a meglepetést a Dunaújváros?
– Ha igazolnak, akkor szerintem igen. Ha nem igazolnak, akkor várható egy hullámvölgy, mint minden csapatnál. Minden csapat életében vannak hullámhegyek és hullámvölgyek. Ők a hullámhegy alján voltak. Minden csapatnál van egy szakmai munka, ami jól jelzi, hogy jól szerepeltek és tartósan jó formában tudtak futballozni.

– Vass László hogy érzi magát Siófokon másodedzőként?
– Nagyon jól érzem magam. Horváth Károly barátommal már több mint egy évtizede ismerjük egymást. Ő az utolsó pillanatban szólt nekem, én maximálisan teszem a dolgomat, mint az előző helyeimen másodedzőként. Nem akarok vezetőedző lenni, alkalmazkodom mindenhol a körülményekhez és jól érzem magam.

– Úgy tudom, rendszeresen jár NB I-es mérkőzésekre. Mi a véleménye a Videoton–Ferencváros meccsről, amit volt csapata, a Fradi nyert meg három-kettőre?

– Az MTK–Diósgyőr meccsen voltam szombaton, a Fradi találkozóját a televízióban néztem. Engem nem lepett meg, mert a Ferencváros játékoskerete sokkal többre hivatott. Volt ez a hullámzás, de én nem fogadtam el, amit Moniz mondott. Ő mindent ráfogott Akeem Adams problémájára, hogy ettől megrekedt a csapat és visszaesett a hangulat. Ezt nem tudom elfogadni, és erre csak egy példát mondanék. Volt a kézilabdában a Cozma-gyilkosság, és az eset után a Veszprém mindenkit szétkapott, de ez csak egy példa. A diósgyőri meccs egy bravúr volt a Fradi részéről, bár ahhoz kellett az is, hogy a miskolciak nyíltan játszanak, így a kontrák ültek a Fradinál, de a szabadrúgás is jól jött. Lényeg, hogy az edzőváltás után azt vártam, hogy feldobódnak, de kellettek hozzá a személyi cserék is csapaton belül, amit Máté Csaba nagyon jól fogott meg és egy-két embert berakott a csapatba. Ettől pontosabb lett a végjátékuk, de szerencsével meg is úsztak néhány gólt, gondolok itt Zé Luis hatalmas ziccerére. Összességében engem nem lepett meg a Videoton visszafogott játéka, mert nézem a formájukat, és mostanában igen keveset tudnak alkotni.

– José Gomes a Ferencváros elleni mérkőzés után azt nyilatkozta, hogy derűlátó a jövőre nézve, és meg fogják szerezni a bajnoki címet.
– Neki hivatalból ezt kell mondania. Mi mást is mondhatna? Úgy mentek neki a bajnokságnak, hogy megnyerik. Most van egy törés, és látok problémákat csapatjáték-szinten. Az előkészítő-játékot nem tudják megszervezni. A két fiatal, Kovács István és Kleinheisler fejlődnek, de nem olyan ütemben, hogy meghatározói legyenek a csapat játékának. Lényegében megrekedt valami a csapat formájában, de vannak barátaim, akik azt mondják, hogy az öltözőben sincsen teljes rend.

– Meglepődne, ha Gomes maradna?
– Meglepődnék, őszintén szólva, mert itt most úgy érzem, hogy a Videoton megrekedt játékban, és ehhez jönnek még azok a fülesek, hogy az öltözőben is gondok vannak. Ilyen esetben a váltás indokolt lenne.

– Az MTK–Diósgyőr meccs balhéval kezdődött, mert a vendégszurkoló nem tudtak bejutni a stadionba. Valóban ennyire éles volt a helyzet?

– Én a másik oldalról mentem, a vendégszurkolók meg előröl, de az MTK-nál általában ez probléma. Nagyon sok MTK-meccsen vagyok kint, és mindig problémát látok. Az MLSZ-bérletemmel mindig könnyen bejutok, de ott még a főépület melletti pénztáraknál is sorban állás van. Nem értem, miért ennyire felkészületlenek. Ha már ebben a retrostadionban kell néznünk a meccseket – mert valljuk be, elég lepukkant állapotban van az MTK-stadion –, legalább erre figyeljenek. Akkor legyen utcai árus, mint régen. Emlékszem, a Honvéd-pályán, amikor gyerek voltam, ott állt az utcai árus, és simán adta el a jegyeket. Nem nézett ki jól, de felgyorsult a bemenetel. Nem kell egyetemi végzettség, hogy tudják, Diósgyőrből háromszáz ember fog jönni, azokat be kell engedni időben. Ha ehhez nagy szervezési készség kell, azon csodálkozom, mert ezt kapásból meg lehetne oldani. A mérkőzés nagyon jól esett a szervezetemnek, mert jó meccs volt. A két csapat között a tabellán látható különbség játékban nem jött ki, és aminek még nagyon örültem, hogy lehetett látni egy tehetséges Baki Ákos nevű jobboldali védőt, aki nem is a posztján játszott, mert belsővédő, de remekül helyt állt. Abszolút eladható mérkőzés volt ezen a nehéz talajon, és hozzáteszem, hogy az MLSZ megint megúszta ezt az évet, mert ilyen időjárási körülmények között és ilyen időzónában, ahol mi vagyunk, rizikós megszervezni a bajnokságot úgy, hogy a csapatoknak nincsen fogadóképes pályájuk, amikor bejön egy fagy, vagy egy hóesés. A fagyot aláfűtött pályákkal le lehetne győzni, de ehhez kellenének még kicsit melegebb lelátók, mert a mostaniak nem éppen vendégvárók.

– Éppen ezért van a hosszú szünet…
– Sajnos igen, de hát alkalmazkodnunk kell. Azért a környező országok is így játsszák. Kíváncsi vagyok, Ausztriában mikor fejezték be, de azt hiszem előbb. Mi kacérkodunk az időjárással, de megúsztuk.

– Most vége a bajnokságnak és lehet menni pihenni egy-két hétre.
– Azért hosszabb időre, mert orvosilag alátámasztott tény, hogy egy sűrű bajnokság után négy hetet kell pihenni. Abból két hét passzív, majd két hét aktív pihenés, ahol a játékosnak már foglalkozniuk kell a szervezetükkel, utána kezdhetik a felkészülést.

– Kit vár a Ferencváros edzőjének?
– Ez még nem jött ki, mert megint titkolózások vannak, de egész biztosan bele fognak nyúlni egy olyanba, hogy komoly tapasztalattal rendelkező edzőt fognak hozni. Kíváncsian várom kit fognak hozni, mert Moniz számomra nem volt nagy tapasztalattal rendelkező edző, aki meg tudta volna oldani ezt a ferencvárosi mutatványt.

– Monizzal mi volt a probléma?
– Én nem voltam ott az edzéseken, csak amiket lehetett hallani és látni, abból ítélkezem. Amit én láttam az a következetlen szerkezeti felállás, a következetlen személyi cserék, amik a csapaton belül voltak. Volt olyan mérkőzés, amikor egy játékos három poszton is játszott. Majd jött egy mérkőzés, amikor három játékos bekerült, három játékos kikerült a csapatból. Volt, aki támadóként játszott védőt, védőként támadót. Nem találta meg az ideális összetételt. Azért egy vázat mindenképpen ki kell alakítani. Nagyon sok volt az idegenlégiós, akiknél mindig hangoztatták, hogy azért jöttek, mert Moniz itt van. De hol van az a csoda center, Jack Tuijp, aki Hollandiából jött, akit még Popovics Sanyi bácsi is az év igazolásának harangozott be, majd amikor pályára lépett, akkor egy jóllakott óvodást láttam, aki el van hízva és ő akarta megváltani a Ferencvárosban a világot. Majd utána nem is láttam, talán csak egyszer-egyszer.

– Ha egy külföldi játékosnak a hazájában jól fel van építve a PR-ja, akkor Magyarországon térdre borulnak előtte anélkül, hogy bizonyítana?
– Ezt az edző mondja meg, majd jön a menedzseriroda, amely ilyenkor közbe tud lépni. Érdekes összefüggés az iroda és az edző közötti kapcsolat, de ebbe ne nagyon menjünk bele. A lényeg, hogy egy játékost jól fel kell térképezni szakmailag és egészségügyileg is, hogy jó referenciával rendelkezik-e, mert én nem igazolnék le olyan futballistát, akit nem látok, akárhonnan is jön. Két hétig biztos, hogy ott tartanám, és minden anyagot begyűjtenék róla. Zalaegerszegen már megjártuk, hogy egy játékos a felét sem tudta mutatni annak, amit a videóanyagon produkált.

– Megszellőztették, hogy Frank Rutten lehet a következő szövetségi kapitánya a magyar válogatottnak. Mit gondol erről?
– Én is olvastam róla és hallottam a rádióban, bár nem tudom, ebben mekkora szerepe van Dzsudzsák Balázsnak, de biztos ő is részes benne. Ő klubedző volt, de a válogatott edzőség és a klubedzőség között nagyon nagy különbség van. Rengeteg játékosunk játszik külföldön, azokat felügyelni nem könnyű. Erwin Koeman személyében ismertem már egy holland kapitányt és ő többet volt Hollandiában, mint Magyarországon. Az a véleményem, hogy ha egy külföldi kapitány többet van Magyarországon, mint a saját hazájában, azt elfogadom, de itt kapitánynak kell lenni, aki az élen áll. Koeman is jött a programjával, hogy így meg úgy bevonja a klubokat, de én egyszer nem láttam a Zalaegerszeg klubházában. Többet kellett volna tartania a kapcsolatot a klubokkal. Rá kellett volna látnia a magyarországi költségekre, ki tudja, hogy Rutten alkalmas lehet-e erre?

– Ha külföldről jön, már jó lehet?
– Azt hiszem, holland klubbal bajnokságot sosem nyert, úgyhogy topedzőről nem beszélhetünk. Ő egy edző Hollandiában, de én ettől nem tudok elájulni. Esetleg egy olyan klubedző lehetne szövetségi kapitány, aki már dolgozott szövetségi kapitányként egy-két országban, és tudja, hogy ez mivel jár, annak egy külön ritmusa van. Hat-nyolc mérkőzés van egy évben, és közben más jellegű feladatokat is meg kell oldani. Frontembernek kell lenni, ami adott esetben előre viszi a magyar labdarúgás szekerét.

– László Csaba alkalmas lenne rá?
– Erre azt tudom mondani, hogy ő két helyen volt szövetségi kapitány, megvannak az adottságai. Ő szabad edző, én tartom vele a kapcsolatot, de ez a szövetség dolga. Volt már egy holland szövetségi kapitányunk, az nem jött be. Most kíváncsian várom a fejleményeket.

– Számít az, hogy ki a szövetségi kapitány?
– Az ország megítélést a válogatotton és esetleg egy-két klubcsapat teljesítményén keresztül tudják lemérni. Ebből a szempontból számít. Ez egy nagyon felelősségteljes poszt, és tényleg nagyon meg kell választani azt a személyt, aki oda tud állni a hajó elejére, és tudja az egészet irányítani szakmailag, emberileg, mert a kapitánynak nagyon biztos pontnak kell lennie.

– Ezzel a mai magyar játékosállománnyal lehetne nagyot alkotni, ha megfelelő lenne a stáb?
– Közepeset lehetne alkotni. Érdekes, mert a belgáknál és a svájciaknál is van most egy olyan évjárat, amelyik hozza az eredményeket. Van egy kapitány, aki képes nagyot alkotni és egy komoly évjárat. De az évjárat nem egy-két év különbséget jelent, hanem öt-hat évet több futballista között. Most a belgáknál is van egy ilyen csapat, és képesek lehetnek nagyot alkotni. Nálunk az évjárat sajnos nem ilyen, mert a jegyzettebb játékosaink sajnos már mennek kifelé, míg a fiatalok még nem érték el azt a tudásszintet, amivel nagyot lehetne alkotni, de vannak tehetségeink természetesen, csak ez egy hosszú folyamat. Természetesen egy válogatottban a legjobbnak kell játszania, teljesen mindegy mennyi idős. Ha Huszti vállalja, akkor jönnie kell addig, amíg segíteni tudja a magyar válogatottat, mert magyar játékos, itt nőtt fel, és tartozik ezzel a futballnak. Amikor eljön az idő és vége, akkor megköszönjük neki és megfelelő tisztelettel elbúcsúztatjuk a válogatottól.

Olvasói sztorik