NB I

Kis csapatok nagy napjai

Összegyűjtöttük az elmúlt öt év legnagyobb meglepetés-győzelmeit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy-egyes döntetlennel zárult a Magyar Kupa ötödik fordulójának első körében a Dunaújváros–Debrecen találkozó. Az NB II-es hazaiak Godslove góljával hamar vezetéshez jutottak, és a DVSC-nek nagy erőket kellett mozgósítania, hogy a 61. percben egyenlíteni tudjon. A Dunaújváros már az előző fordulóban is bizonyított: a negyedik körben nem okozott gondot a Paks 2-0-s legyőzése.

Bár a mostani párharc még egyáltalán nem ért véget, a Rangadó.hu legújabb összeállításában annak jártunk utána, vajon az elmúlt években mely alacsonyabb osztályú csapatok tudták kiejteni NB I-es ellenfeleiket.

A Vasas a négy közé jutott

Az előző szezonban a másodosztályú Vasas egészen az elődöntőig menetelt, ahol végül a Debrecen jelentette a végállomást. Előtte összesítésben 4-3-ra múlta felül az akkor még NB I-es Siófokot (az első meccs 3-1-es Vasas-sikert hozott, a visszavágón viszont 2-1-re Balaton-partiak nyertek, de ez kevés volt a továbbjutáshoz). A harmadik forduló a harmadosztályú csapatoké volt: a Létavértes 1-0-ra verte a Pápát, a Pécs a Tiszaújváros otthonában kapott ki 2-1-re, és a még szintén harmadosztályú Dunaújváros is megtréfálta a Kaposvárt (1-0). A második körben két NB II-es csapat ért el szép eredményt: a Nyíregyháza a Kecskemétet verte 4-2-re, míg a Kazincbarcika nem kis meglepetésre 2-1-re legyőzte az Újpestet. Az első fordulóban az NB I két újonca kapcsolódott csak be a küzdelmekbe, sikertelenül: az Egert a Nyíregyháza győzte le 1-0-ra, míg az előző évben döntős MTK-t a szezon második felére megszűnő Vác ejtette ki egy 2-2-s döntetlen után, tizenegyesekkel.

NB II-ből a döntőbe

A Debrecen is csak tizenegyesekkel tudta megállítani az MTK-t a 2011–2012-es kiírás döntőjében. Az elődöntőben a Videotont győzték le az NB II-ben egy szezont eltöltő fővárosi kék-fehérek, ráadásul úgy, hogy a Hidegkuti-stadionban 3-2-es vereséget szenvedtek az első mérkőzésen; idegenben viszont 2-0-ra nyert a csapat. Hasonló volt a forgatókönyv a Pécs elleni nyolcaddöntő során: hazai pályán 1-0-ra kikapott, idegenben viszont 2-1-re nyert az MTK. Ugyanebben a körben búcsúzott a Fradi is, a másodosztályú Békéscsaba ugyanis a gól nélküli első meccs után 2-2-t játszott az Üllői úton. Egy fordulóval korábban a Putnok 3-2-vel ejtette ki a Paksot, míg a Siófok a Kozármisleny ellen búcsúzott (2-1). A Lombard sem élte túl másodosztályú ellenfelét: a Baja ellen 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás, a hazai együttes javára. A harmadik fordulóban két élvonalbeli kiesője volt a sorozatnak: a Honvédot a Szigetszentmiklós verte meg 2-1-re, míg a Zalaegerszeget a Kaposvár tartalékcsapata búcsúztatta (1-0).

Csak a Szolnok nem bírta

A 2010–2011-es szezonban egy élvonalbeli csapat búcsúzott alacsonyabban rangsorolt ellenféllel szemben: az újonc Szolnok a szegedi Tisza Volán ellen maradt alul 2-1-re.

A Nyírmada lepte meg a Szparit

2009 őszén a negyedik forduló hozta az utolsó komoly meglepetést a kupában: a Paks a Kaposvölgye ellen köszönt el a sorozattól az 1-0-s veresége után. A harmadik fordulóban a Nyírmadára kapta fel a fejét az ország, amely 2-0-s sikert aratott a Nyíregyháza ellen. További meglepetések is voltak ebben a fordulóban, hiszen a Vasas a Tura csapatával nem bírt (5-4), míg a Fradit az MTK tartalékai ütötték ki 2-0-ra.

Szeptember eleje jelentette a végét

2008 őszén a Vasas a Kazincbarcika ellen köszönt el a Magyar Kupától (2-1) a negyedik fordulóban. Az azt megelőző körben a Kozármisleny a Paksot győzte le 1-0-ra. A Nyíregyházának is szeptember 3-ig tartott a 2008-as kupaősz, ugyanis 1-0-s vereséget szenvedett a Bőcs otthonában. A ZTE sem bírta tovább, Veszprém jelentette a végállomást (2-1).

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik