NB I

Lesznek változások a keretben

Orosz Pál elmondta, Adams egyelőre nincs olyan állapotban, hogy új szívet kapjon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ötödik helyen zárta az NB I őszi szezonját a Ferencváros. A zöld-fehérek hullámzó teljesítményéről, az európai kupaindulásról, az új stadionról és a közelgő változásokról az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, Orosz Pál mondta el a véleményét a DigiSport Reggeli Start című műsorának szerdai adásában.

– Ezt az őszt ugye nem így képzelte el?

– Nagyon nem. Megmondom őszintén, hogy nem így képzeltem el. Valamilyen okból kifolyólag jól kezdtünk, majd egyszer csak egy gödörbe kerültünk. Lehet ezt erre-arra fogni, de mindenképpen utána kell járni az okainak – magyarázta Orosz Pál.

– Egy tízes skálán hányast ad erre az őszre?

– Hatost.

– Az okoknak télen mennek utána? Hogy fog ez kinézni?

– Meg kell nézni, hogy tulajdonképpen mi történt, mi nem megy a csapatnak. Ma van egy meccsünk az Újpest ellen 18 órakor, utána van egy bajnoki a Pécs ellen, egy visszavágó Újpesten a kupában, majd még egy bajnoki és ezzel vége az őszi szezonnak. Utána leülünk és megnézzük, ki milyen teljesítményt nyújtott, azt nyújtotta-e, amit elvártunk tőle, vagy nem. Ha nem, akkor miért nem, és milyen megoldások jöjjenek.

– Moniz mesterrel jó a kapcsolata, vagy menet közben vannak dolgok, amin szoktak vitatkozni?

– Persze, hogy szoktunk vitatkozni, de ez természetes, úgy gondolom. Ettől függetlenül most is azt mondom, amit korábban is mondtam: az öltöző vagy a szakmai munka az ő fennhatósága, és ebbe egyelőre nem kívánok beleszólni.

– Monizzal a nyáron hosszabbítottak. Töretlen a bizalom? Meddig tart ki a türelem és a várakozás a trénerrel szemben? Mi kellene ahhoz, hogy felvetődjön az ő menesztése?

– Nyilvánvaló, hogy egyszer eljön egy olyan pillanat, amikor nem jönnek az eredmények, hogy az ember azt mondja, nem mehet így tovább, de mi még nem vagyunk ott. A kupában bent vagyunk, három pontra állunk a dobogótól. Most nincs itt az ideje, hogy ilyenekről beszélgessünk.

– Tehát a hullámzó teljesítmény a tréner állását nem befolyásolja?

– Az egész csapat teljesítménye nem jó, nyilván ebben mindenki benne van. Olyan körülmények vannak a Fradinál, amelyek ritkák Magyarországon. Olyan a háttér – legyen az anyagi, szakmai, sportszakmai –, amely ritka idehaza. Ennek alapján nem ide várnám a csapatot, ahol jelenleg a tabellán vagyunk. Úgy gondolom, hogy ezzel minden szurkoló így van.

– Van olyasvalami, amivel a vezetőedző elégedetlen? Voltak olyan pletykák, hogy konfliktus volt Kubatov Gábor klubelnök és Ricardo Moniz vezetőedző között. Adams tragédiája is nyilván nagy érzelmeket mozgatott meg.

– Nincsen semmiféle konfliktus. Adams tragédiája szörnyű dolog, de úgy gondolom, hogy nem lehet erre fogni a teljesítményt. Borzasztó, ami történt, de az is, hogy össze-vissza irkálnak mindenfélét az újságok. Most pont az jött le valamelyik orgánumban, hogy karácsonyra új szívet kaphat, meg műlábat. Nem! Sajnos Akeem nincs jól. Tudomásul kell venni, hogy abszolút nincs olyan állapotban, hogy ez szóba kerülhetne, és szeretnék mindenkit megkérni, hogy csak az általunk kiadott információk alapján gerjesszenek újabb híreket.

– Ha felépül, és életbe lépne Vertán György támogatása, akkor őt hosszútávon is a Fradi kötelékében tudnák tartani?

– Természetesen. Ezt mindenképpen felajánljuk neki, és remélem, olyan állapotban lesz, hogy mi ezt fel is tudjuk ajánlani neki. Ez az ő döntése lesz utána, hogy mit szeretne, mit nem szeretne. Ő jelenleg a Fradi tagja. Most is kint van a szekrényén a fényképe. Amennyiben felépül, természetesen visszavárjuk.

– Térjünk vissza az osztályzatokra. Hányast adna a nyári erősítések sikerességére?

– Nem vagyok elájulva ettől sem, megmondom őszintén. Ez is egy hatos. Vannak olyan játékosok, akik messze nem azt hozzák, amit a hírek alapján vártunk felőlük. Ezt is át kell gondolnunk, hogy tulajdonképpen mi legyen velük.

– Lesznek olyan idegenlégiósok, akik könnyűnek találtatnak majd a télen?

– Már vannak olyanok, akik könnyűnek találtattak az én szememben, de természetesen a szakmai vezetéssel is egyeztetni kell. Főleg mentalitásbeli problémákat látok. Mondtam is korábban, hogy a mentalitást otthonról hozza az ember. Motiválni lehet valakit, de az alapvető mentalitására nem feltétlenül lehetünk hatással. Azt mindenkinek tudomásul kell venni, aki a Ferencvárosban játszik, hogy az a minimum, hogy kúszok-mászok a pályán, akkor is, ha nem jönnek össze a dolgok, amiket szeretnék csinálni. E nélkül nem lehet valaki a Ferencváros tagja.

– Hány olyan játékost lát ebben a csapatban, akinél ilyen problémák vannak?

– Számokat most nem tudnék mondani, de igazából aki nézi a meccseinket, az tudja, hogy kik azok, akiknél ilyen probléma előfordul. Nem azt mondom, hogy rendszeresen. De ilyen soha nem fordulhat elő. Ha kimegyek a pályára, akkor igenis úgy kell kimenni, hogy erre a másfél órára én csak erre koncentrálok és nyerni akarok. Ezzel a játékoskerettel, ami jelen pillanatban nekünk van, véleményem szerint nem ott kellene tartanunk, ahol most tartunk. Nagyon sok szerencsétlenség történt az elmúlt időszakban, de akkor sem.

– A meccseiket mi is nézzük, így megkérdezem, hogy Tuijp, Valpoort vagy Ionescu tavasza az Üllői úton lesz?

– Ezt így előre nem tudom megmondani, mert nekik jelen pillanatban szerződésük van a Ferencvárossal. Sérülések is közbejöttek, tehát nem feltétlenül azt mondom, hogy csak rajtuk múlnak a dolgok, vagy csak rájuk gondolok. De még egyszer mondom, ha vége van ennek az őszi periódusnak, akkor le kell ülni, elő kell venni egy papírt és meg kell nézni, ki mit nyújtott. Vagy azt nyújtotta, amit elvártunk, vagy nem nyújtotta azt, és ennek mi lehet az oka. Mindenféle hírek vannak arról, hogy nem kapnak fizetést a játékosok, de ez sem igaz. A Ferencváros jelen pillanatban egy forinttal nem tartozik senkinek.

– Senkinek?

– Senkinek! Természetesen vannak adósságaink abból, amit örököltünk, de fizetésekben egy forinttal nem tartozunk senkinek.

– A nyolcszázmilliós örökölt adósságról kérdezném: most van egy klubkonszolidációs programja a kormánynak. Ez érinti-e a Ferencváros futball-részlegének adósságrendezését?

– Az én olvasatomban érinteni fogja, tekintettel arra, hogy az FTC Labdarúgó Zrt-nek 99%-os tulajdonosa a Ferencvárosi Torna Club. Tehát az egyesület. Innentől kezdve szerintem igen, érinthet minket.

– Milyen összegre lenne szükség, ami után elmondható lenne, hogy el lett takarítva az adósság?

– Pontos számot nem tudok mondani, de amikor átvettük a csapatot, akkor hét-nyolcszázmillió között volt az adósság, most kétszázötven-háromszáz között vagyunk. Tehát szépen dolgozzuk le.

– Lesz-e komoly mozgás a keretben télen?

– Lesz mozgás, az biztos. Lesz olyan játékos, aki érkezik, vannak olyan posztok, amelyek erősítésre szorulnak. Szegény Akeem kiesésével nagyon nagy lyuk lett a védelemben. Ő tökéletesen szállt be. Aki látta a győri mérkőzésünket, az érzékelhette, hogy sallangmentesen, mindenféle izgalom nélkül hozta le az első meccseket. Sajnos ő szakmailag is hiányzik, nem csak emberileg. Őt is valamilyen szinten meg kell próbálni pótolni. Kapus poszton sem vagyunk kifejezetten acélosak, mert Kurucz megsérült, így rá két-három hónapig nem is számíthatunk, ez egészen biztos.

– Ezen a poszton Fülöp Mártont elérheti a Buzsáky-jelenség? Miszerint elkezd a Fradiban edzeni, aztán megragad a csapatnál?

– Bármi előfordulhat.

– Mennyi pénzt szánnak a téli igazolásokra?

– Úgy gondolom, hogy extra büdzsénk nem lesz, de ha tudunk felszabadítani pénzt, márpedig tudunk, akkor azt visszaforgatjuk a csapatba. De plusz pénzt nem fogok tudni mozgósítani erre.

– Ne csak elégedetlenkedjünk. Mondjon olyan játékost, aki mentalitásban, játékban példával szolgálhat arra, hogy milyen egy jó Fradi-játékos.

– Sokakat kiemelhetnék, mert nem csak negatívumok vannak itt.

– Ki volt az ősz legjobb játékosa?

– Én nagyon kedvelem Böde Dánielt és azt, ahogyan hozzááll a dolgokhoz. Megalkuvást nem tűrően játszik. Mellette nagyon kellemes meglepetés – vagyis nem az, mert reméltük, hogy beválik – Diallo. Nyilvánvaló, hogy még szétszórt, meg hebrencs, mert fiatal nagyon, de belőle tényleg egy olyan játékos lehet, aki a Ferencvárosnak az értéke lesz. De kiemelhetném Gyömbér Gábort is. Szóval vannak itt azért olyan teljesítmények és hozzáállások, ami jó és példaértékű.

– Ha a mostani kupasorozatban nem menne tovább a Fradi, annak milyen következményei lennének?

– Erre nem is merek gondolni. Nyilvánvaló, hogy nekünk az a célunk, hogy a nemzetközi porondra kilépjünk, dobogó vagy a Magyar Kupa árán. Ha a kupát megnyernénk, és így kerülnénk ki, akkor még egy körrel később tudnánk csatlakozni a selejtezőkhöz. Én nem tudom elképzelni, hogy ne jussunk tovább.

– Elmondhatjuk, hogy a hazai pálya nagy előny, de a Puskás Ferenc Stadion nem vált a Fradi otthonává?

– Nem tudom. Igazából a pálya az pálya. Nyilvánvalóan egészen más lesz, amikor a saját stadionunkban játszhatunk. De most a Puskásban játszunk. Valamilyen okból nem játszottunk jól, meg kell nézni, miért. Én nem szeretném a stadionra vagy Akeemra fogni. Biztos, hogy az előny, ha az ember a saját stadionjában, saját körülményei között játszik, de ez el fog jönni júliusban.

– Úgy tudjuk, tartják az ütemtervet, sőt még előrébb is járnak. A rendbontások már most visszaszorulóban vannak. Ígérheti azt, hogy ősztől ebben az új stadionban egy szem huligánt sem lehet majd látni?

– Hogy lehet-e látni vagy nem, azt nem tudom megmondani, de az, hogy balhé nem lesz ott, az egészen biztos. Aki oda bejön, annak el kell fogadnia az ottani szabályokat, és egy olyan technikai rendszer is lesz, ami lehetővé teszi a teljesen pontos azonosítást. Be tudjuk azonosítani azt, hogy mi történik a lelátón. Van egy nagyteljesítményű, harminc megapixeles fényképezőgép, ami rengeteg fotót készít másodpercenként. Annak alapján most is beazonosítható, hogy ki mit csinál éppen, ha rendbontás történik. Az új stadionban egy még fejlettebb rendszer lesz kiépítve, olyan, mint amilyen az összes nyugat-európai csapat stadionjában működik. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez egy nagyon biztonságos és családbarát stadion lesz.

Olvasói sztorik