NB I

„Gólt kell rúgnunk idegenben”

Az Újpest játékosai a Pápa elleni győzelem után nagy önbizalommal várják a szerdai, Fradi elleni Magyar Kupa-derbit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton az Újpest 4-2-re legyőzte a Pápa csapatát. A lilák tehát sikerrel hangoltak a Magyar Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésére, a Puskás Ferenc Stadionban sorra kerülő, Ferencváros elleni derbire.

Az Újpest játékát a helyszínen tekintette meg a Fradi vezetőedzője, Ricardo Moniz is, aki a paksi pontvesztés után nem lehet nyugodt a kuparangadó előtt. A lila-fehérek az idény legjobb játékát nyújtották, így önbizalomtól duzzadva várják a szerdán esedékes derbit.

Az újpestiek hétfői edzése után Kabát Péter úgy fogalmazott: Nebojsa Vignjevics felkészült szakember, aki jó edzéseket tart.

– Az első félidőben nagyon jól játszottunk és sok helyzetet alakítottunk ki. Megérdemelten nyertünk, bár ha jobban koncentrálunk talán nagyobb arányú is lehetett volna a győzelmünk – mondta a Rangadó.hu érdeklődésére a Lombard FC elleni sikerről Kabát Péter.

Az egykori 16-szoros válogatott támadó szerint a kupacsata első találkozója kulcsfontosságú, ha az Újpest győztesen akar kijönni a párharcból.

– Úgy érzem, egyre erősebbek vagyunk. A jó eredmény eléréséhez nagyon fontos, hogy idegenben gólt rúgjunk. Ezek után hazai pályán nagyobb esélyünk lenne a továbbjutásra – mondta Kabát.

Lázár Bence számára egy tortúrával ért fel az elmúlt két év. A 22 éves támadó 2011 tavaszán mutatkozott be az Újpest felnőtt csapatban, és 13 mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Még a válogatott bő keretébe is meghívták, de sorozatos sérülések miatt nem tudott ugyanazon a szinten teljesíteni, mint amikor berobbant.

– Szerencsére már nincsen semmi fájdalmam. Most a toppon érzem magam – kezdte Lázár Bence, akin látszott, hogy boldog, amiért újra teljes értékű tagja a csapatnak. – Minden hazai mérkőzést így kéne kezdenünk. Ha ezt a játékot tartani tudnánk, sokkal előrébb lennénk. Persze, nem volt bekalkulálva, hogy két helyzetből két gólt kapunk, de ezeket a hibákat ki lehet küszöbölni. A támadójátékunk nagyon jól szuperált, és fontos volt, hogy nyerjünk a Fradi meccs előtt.

A fiatal csatár az előző kupafordulóban, Baján négy gólt lőtt, és az utóbbi időben egyre többször kap helyet a kezdőcsapatban

– Mostanában szerencsére kezdőként számít rám Vignjevics mester. Próbálok tenni azért, hogy bent maradjak a gárdában – folytatta Lázár. – Úgy érzem, vannak jó megmozdulásaim, és kezdek visszatérni abba a formába, amit tőlem várnak. Mostanában a baloldalon futballozom, mert Kabát Péter játszik elöl. Az edző próbálgat több helyen, és szeretné megtalálni azt a posztot, ahol a legjobb teljesítményt tudom nyújtani. Remélem, a Ferencváros ellen is lehetőséget kapok.

Vasárnap a Fradi paksi meccsén az esőzés miatt alkalmatlan volt a játék a rövid passzos játékra, Ricardo Moniz meg is jegyezte, hogy többet kellett ívelniük, mint amennyit terveztek. Az időjárást elnézve szerdán sem biliárdasztal simaságú pálya fogadja majd a csapatokat…

– Készülünk minden eshetőségre. Hétfőn sokat gyakoroltuk azt, hogy a Fradi védelme mögé tudjunk kerülni. Valószínűleg nehéz lesz a talaj, de ehhez kell alkalmazkodnunk – szögezte le Lázár Bence.

Az Újpestnek több futballistája is van, akinek a termetéből adódóan lejjebb van a súlypontja. Az ilyen játékosok, mint Balogh Balázs, Kabát Péter vagy Simon Krisztián az esős meccseken remekül megélnek a pályán.

– Ez mindenképpen mellettünk szól, és ezt ki is lehet használni, de nincs garancia semmire. Vasárnap megnéztem a Fradi meccsét, és Böde Dani életveszélyes, bármilyen talajon is lépjen pályára – mondta Lázár.

A Ferencváros elleni továbbjutás megmenthetné a lilák idényét, nem mellesleg a kupagyőzelemre is nagyobb esély mutatkozna.

– Tavalyelőtt szerencsés sorsolásunk volt. Akkor majdnem döntőbe jutottunk, de a Debrecen ellen kiestünk az elődöntőben. Ahhoz, hogy nyerjünk egy trófeát, mindenképpen meg kell verni egy-két nagy csapatot. Ha a Ferencvárost kiejtenénk, az adhatna nekünk egy nagy erőt, amely után már bárki ellen esélyesként léphetnénk pályára – zárta mondandóját Lázár Bence.

Balogh Balázs 2010-ben mutatkozott be az Újpest színeiben, és az elmúlt években a csapat egyik legbiztosabb tagjává vált. A középső középpályás a Pápa ellen is meggyőző teljesítményt nyújtott.

– Jól játszottunk a Pápa ellen, és betartottuk azokat a taktikai utasításokat, amiket az edző kért. Az iramra sem lehetett panasz. Szerencsére a vendégek sem álltak be védekezni, így kinyílt mögöttük a terület. Nagyon jó hangolás volt ez a Fradi elleni derbire – mondta a 23 éves középpályás, akit lassan a csapat rutinos futballistái között lehet emlegetni.

Az lila-fehérek futballistái szerint Nebojsa Vignjevics jó munkát végez. Balogh Balázs is így gondolja, bár a szombati győzelem után is óvatosan fogalmaz.

– Nem mondanám, hogy kezdünk beérni, de szemmel láthatóan valami alakulóban van. Új szisztémában játszunk, és a mester más dolgokat kér a futballistáktól. Nekem ez személy szerint nagyon tetszik, mert most három csatárral és három középpályással játszunk. Eddig csak ketten voltunk középen Vasziljeviccsel, de most már hárman vagyunk belül, és ez sok terhet levesz a vállamról. Támadófutballt játszunk, és szerintem egy jó felkészüléssel, tavasszal erős csapatunk lesz.

A Puskás Ferenc Stadionban az őszi kupaszezon legjobban várt mérkőzésére kerül sor szerdán. A játékosok tudják, mire számíthatnak…

– A Fraditól azt várjuk, hogy szokásukhoz híven a széleket fogják erőltetni, és onnan lövik majd be a labdákat, amire Böde és Diallo fognak érkezni. Közel kell helyezkednünk a csatárokhoz, és nem hagyhatjuk, hogy sok labdát beadjanak oldalról. Jó meccsre számítok, bár a pálya talajától egy kicsit tartok, de remélem, a nézők játékot is láthatnak majd, nem csak dagonyázást.

Ha rossz lesz a pálya minősége, az nem kedvez a sokpasszos játéknak. Ezt főleg pontrúgásokkal és ívelésekkel lehet áthidalni.

– Erre így külön nem készülünk, mert ez nem a mi játékunk. Inkább a földön szeretjük tartani a labdát, de valahogy majd megoldjuk – zárta egy félmosollyal a mondandóját a lilák középpályása, Balogh Balázs.

Olvasói sztorik