NB I

Házi-rangadó

A listavezető Videoton a Puskás Akadémiát látja vendégül az NB I következő fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pikáns mérkőzéssel folytatódik az élvonal a 11. fordulóban. Szombaton 14 órától a listavezető Videoton az elmúlt fordulókban magára találó Puskás Akadémiával játszik. Mint ismert, a két együttest szoros szálak fűzik egymáshoz, hiszen a tavaly nyáron alakult Puskás FC történetesen a Videoton tartalékcsapatának utódjaként indulhatott az NB II-ben.

Szétvált, ami összetartozik

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia 2007-ben alakult. Az NB II-ben a 2009–2010-es szezonban szerepelt először Videoton-Puskás Akadémia néven, a fehérvári klub tartalékcsapataként. Az együttes egészen 2012 nyaráig tartotta magát a másodosztályban, azonban a szezon végén az újonnan alakult Puskás Akadémia FC számára átadta az NB II-es indulás jogát. Azért volt szükséges ez a lépés, mert egy szabálymódosítás megtiltotta, hogy a mostani idénytől kezdve tartalékcsapat a másodosztályban induljon. Így egy új klub alakult, amely a Videoton II helyén az NB II-ben, majd a pályán elért eredményének köszönhetően az élvonalban indulhatott.

Játékosmozgás

A két együttes között azonban azóta is rendszeres a játékos-átjárás, de természetesen jóval kötöttebb formában lehet csak megvalósítani ezeket az átjátszásokat. Elég csak Haraszti Zsolt, Lencse László, Uros Nikolics, vagy éppen Szekeres Adrián nevét említeni, akik mindannyian egy évre kerültek kölcsönbe a felcsútiakhoz. A keretben további 11 olyan labdarúgó szerepel, akik vagy a tavalyi alakuláskor, vagy azóta igazoltak a csapathoz a Videotonból.

Nem csak a kis csapat „táplálkozik” a felnőtt keretből kiszoruló NB I-es labdarúgókkal, hanem fordítva is működik a dolog. A Videoton nemrég berobbanó tehetsége, Kleinheisler László például nyáron igazolt Felcsútról a megyeszékhelyre. Mindenképpen érdekes Moris Enete szerződtetése, akit májusban még a Felcsút fedezett fel magának – igaz, a nigériai télen még a Videotonnál volt próbajátékon. A játékosra aztán hamar igényt tartott az NB I-es klub is, és nyáron le is igazolta. Enete még nem mutatkozott be az élvonalban, csupán egyetlen Európa Liga-mérkőzésen lépett pályára.

Nem titok, a két klub nem szakadt el egymástól, ezt bizonyítja a kissé már frissítésre szoruló leírás a felcsúti együttes honlapján.

Az Akadémia szakmai együttműködési megállapodást kötött az NB I-ben szereplő Videoton FC-vel, amelynek révén az intézményből kikerülő legtehetségesebb fiataloknak egyenes útjuk vezet az első osztályig, majd onnan a külföldi szerződésig. Több korosztályban közösen, Videoton Puskás Akadémia néven szerepelnek csapataik, és a Felcsúton szereplő NB II-es Puskás Akadémia FC is közös együttes, jogilag önálló, de a Videoton szakmai felügyelete alá tartozik, csakúgy, mint a Videoton NB III-ban szereplő második csapata, a Videoton Puskás Akadémia, egyre több, ezekben a csapatokban kiteljesedő akadémistával. A nagy múltú, 1985-ben az UEFA Kupa döntőjéig jutó Videoton egyben technikai centrumaként is használja a felcsúti edzőközpontot, gyakran tréningezik itt az első csapat a világhírű portugál vezetőedző, Paulo Sousa vezetésével.

Ezt az együttműködést Tassy Márk ügyvezető szavai is alátámasztják, amelyeket a klub honlapján is közöltek a Puskás FC megalakulásának bejelentésekor.

„A Videoton FC-nek a fiatalok versenyeztetése érdekében fontos az NB II-es licenc megtartása, de sajnos erre a 2013–2014 évtől nem lesz lehetőségünk a versenykiírás értelmében, ugyanis a NB I-es csapatok második csapatai nem indulhatnak majd az NB II-ben. Az MLSZ változtatásaira reagálva úgy döntöttünk, hogy már idén átadjuk a jogot az újonnan alakult Puskás FC-nek, amely így független klubként, de velünk együttműködve indul a másodosztályú bajnokságban…”

Ki játszhat, ki nem?

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a fent említett Videoton-játékosok közül ki az, aki pályára léphet kenyéradója ellen? Nos, elvileg akadálya nem lenne a játékuknak, hiszen a felek többször is hangoztatták, nincs ilyesfajta megállapodás a két klub között… azonban úgy tűnik, mégsem lesznek ott a kölcsönjátékosok, hiszen Haraszti Zsolt és Szekeres Adrián is megsérült a hétközi Ligakupa-meccsen, míg a gólfelelős Lencse Lászlóról a csakfoci.hu megkeresésére Benczés Miklós elmondta, kényes lenne játékosa számára saját klubja kapuját rohamozni, így őt is kihagyja a kezdőből. Uros Nikolics pedig amúgy sem számít alapembernek.

Mindenképpen érdekes mérkőzés vár ránk szombaton délután, hiszen egy olyan csapatot lát vendégül a listavezető, amely nem titkoltan együttműködik a Videotonnal.

A korabeli vicc:

Ferenc József nagy zajt hall a Práter felől.

Megkérdi: – Mi ez a hangzavar?

Osztrák-magyar futballmeccs van, felség! – válaszolja a komornyik.

Mire Ferenc József: – És ki az ellenfél?

Aktualizálva:

Orbán Viktor nagy zajt hall a Sóstói Stadion felől.

Megkérdi: – Mi ez a hangzavar?

Videoton-Puskás meccs van, felség! – válaszolja a sofőr.

Mire Orbán: – És ki az ellenfél?

Olvasói sztorik