NB I

Amit szabad Jupiternek…

Az Eger és a Csákvár nem kapott NB II-es licencet. Most mi lesz?! Ez a kérdés nagyon sokakat foglalkoztat, megpróbáltunk hát utánajárni...

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szurkolói találgatások természetesen már hetekkel korábban megindultak. Megoldják az NB III-ból? Biztosan lennének jelentkezők, de több másodosztályú kieső is szívesen vállalná a folytatást. Igen ám, de mi a módja a feltöltésnek? A pályán dőljön el, vagy a hivatalban? Játsszák le az osztályzó osztályozóját? Esetleg a két kilencedik helyezett is reménykedhet? Elvileg NB II-es kiesővel nem lehet pótolni, a harmadosztály második helyezettjei meg nem játszhatnak osztályzót a versenykiírás értelmében.

Vannak egyéb ellentmondások is, amelyek ráadásul más megvilágításba helyezik az egy évvel ezelőtt történteket is.

Minden valószínűség szerint a Csákvár végez a Nyugati-csoport kilencedik helyén. Hiába, hiszen nincs licence, és nem is lesz. A licenckövetelmények között szerepelt, hogy a Csákvári Torna Klub alakítson profi klubot, tehát gazdasági társaságot. Na igen, de a CsTK közhasznú egyesületként működött, amely nem alakíthat gazdasági társaságot. Végül az egyesület lemondott a közhasznúságról, így megalakíthatta a céget, amelyet be is jegyeztek, de már csak a hiánypótlások után. Két papírt nem tudtak beadni határidőre, de kisvártatva azokat is megkapták. Emelt fővel veszik tudomásul az MLSZ döntését, további jogorvoslatot nem keresnek.

Pedig egy tavalyi példa alapján akár akadékoskodhatnának is. Nem kell messze mennünk Csákvártól, csupán néhány kilométerrel arrébb. Egy másik Fejér megyei egylet, a Puskás Akadémia FC a cégalakítással kibújt az NB I-es klubok tartalékcsapataira vonatkozó szabály alól. Ez eddig sem volt titok. Közben a Puskás Akadémia korosztályos csapataiból folyamatosan küldik át a Videoton korosztályos csapataiba a játékosokat az utánpótlás bajnoki mérkőzésekre. Sokszor előfordul, hogy a felcsúti akadémisták a Vidiben is játszanak, rá két napra pedig a saját bajnokságukban is. Mindez az eredménykényszer szüleménye. Az sem titok, hogy a felnőtt csapatok között is működik az átjárás. Erre remek példa volt Polonkai Attila, Nagy Dániel, Filip Pajovics és Somodi Bence esete, de már azt is tudjuk, hogy az NB II-es bajnokcsapat fiatal tehetsége, Kleinheisler László a nyári felkészülést Székesfehérváron kezdi.

Hogy mindezt miért idéztük fel éppen most? Azért, mert a csákvári esetről az jutott eszünkbe, hogy a felcsútiak tavalyi licenckérelménél még nem volt bejegyezve a kft., ami ugye kizáró ok. Csak júniusban jegyezték be, amikor törvényt módosítottak.

A Parlament tavaly tavasszal módosította a Sporttörvényt. A 33. § (2) pontja, amely a versenyrendszerben (bajnokságban) való részvételi jog átruházásának tilalmáról szól, a kivételek között új bekezdéssel bővült. A korábban nem létező, de 2012. május 31-től hatályos c) pont kimondja, hogy a köztartozástól mentes olyan sportszervezet, amely több bajnoki osztályban rendelkezik indulási joggal, az alacsonyabb bajnoki osztályban meglévő indulási jogát átadhatja a vele jogviszonyban álló, vagy az általa erre a célra alapított sportvállalkozásnak. Ez az a rendelkezés, amely 2012. május 31-től lehetővé tette, hogy a Videoton II helyett a Puskás Akadémia vegyen részt tavaly ősztől az NB II-es küzdelmekben, és a bajnoki cím után emiatt indulhat az élvonalban. Abban a mezőnyben, amelyben a nagy testvér is szerepel.

Mindezek tükrében már csak egy kérdés maradt megválaszolatlanul, amit persze kétféleképpen is feltehetünk: ha tavaly a Puskás kapott licencet, akkor idén a Csákvár miért nem kapott? Illetve: ha idén a Csákvár nem kapott, tavaly a Puskás miért kaphatott?

A szövetség sajtóosztályán azt mondták, a licenc-ügyekkel kapcsolatos kérdéseinkkel keressük Gudra Tamás gazdasági igazgatót, de sajnos szerda óta hiába próbálkoztunk, nem sikert elérnünk őt.

Mikor kezdődik?

Az MLSZ dokumentumtárában már megtalálható az NB I 2013–2014-es versenykiírása. A 2. mellékletben az szerepel, hogy „a versenynaptár tervezetet az MLSZ Elnöksége 2013. I. félévében hagyja jóvá.” Igen ám, de 2013 első félévének május 31-én, péntek van az utolsó napja. A Rangadó.hu érdeklődött a szövetségnél, hogy van-e már versenynaptár a következő szezonra, illetve ha még nincs, akkor legalább azt lehet-e tudni, mikor kezdődik az NB I, tehát melyik hétvégén lesz az első forduló?

Azt a választ kaptuk, hogy a versenynaptár csak akkor készül el, amikor az összes osztályozót lejátsszák, és végérvényesen kialakul az összes osztály összes csoportjának mezőnye a következő idényre.

Az elmúlt néhány szezon alapján idén minden bizonnyal július 19-én vagy 26-án (mindkettő péntek) lesz az első bajnoki meccs.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik