NB I

Hat pontot nem gyűjtöttünk

Megnéztük, hogyan szerepelt a magyar válogatott az elmúlt évek selejtezőinek hajrájában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Újabb sorsdöntőnek nevezett mérkőzések várnak a magyar válogatottra az elkövetkező napokban. Egervári Sándor együttese Hollandiában lép pályára a világbajnoki selejtezősorozat utolsó előtti körében, míg a záró fordulóban Andorrát látjuk vendégül. Csapatunk csak két győzelem esetén végezne biztosan a pótselejtezőt érő második helyen, de még négy megszerzett ponttal is bizakodhat az eredmények kedvező alakulásában.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában annak néztünk utána, vajon az emlékezetes 1997-es világbajnoki pótselejtező óta miként vette az utolsó két forduló akadályát a magyar válogatott? Akkor négy pont is elég volt a továbbjutáshoz, hiszen Finnországban 1-1-es döntetlent értünk el. Azóta előfordult, hogy a hat pont is kevés lett volna.

Nem volt tétje

1999-ben a magyar válogatott számára már tét nélkül zajlott a belga-holland közös rendezésű kontinensviadal selejtezősorozatának hajrája. A mieink az utolsó két körben Azerbajdzsánnal, majd Portugáliával mérték össze tudásukat. Az azerieket 3-0-ra győztük le, a portugálok viszont ugyanilyen arányban bizonyultak jobbnak Lisszabonban. 12 ponttal a negyedik helyen zártuk a csoportot, 11 ponttal lemaradva a második portugáloktól.

Pont nélkül nem megy

A 2002-es világbajnoki selejtező hajrájában talán még egy kósza reménysugár megcsillant a távolban, amikor a hajrára fordult a nemzeti csapat. A magyarok nyolc, a románok 12 ponttal várták az utolsó két fordulót úgy, hogy egymás ellen nyitotta a hajrát a két alakulat, Budapesten. A szomszédok azonban hamar elvették a kedvünket: idehaza 2-0-s vereséget szenvedtünk, így már tét nélkül mentünk az utolsó fordulóban Olaszországba, ahol 1-0-ra maradtunk alul. Közben ráadásul még a grúzok is megelőztek minket a csoportban, így a negyedik helyen végeztünk.

Csoportelsők is lehettünk volna

A 2004-es kontinensviadal selejtezője során viszonylag kiegyensúlyozott csoportban szerepelt a magyar válogatott. Svédország, Lettország, Lengyelország és a pofozógép San Marino voltak az ellenfelek. Két fordulóval a vége előtt a második helyen álltunk a 14 pontos svédek mögött – 11 ponttal –, míg szorosan a nyomunkban lihegtek a lettek és a lengyelek 10-10 ponttal. Az utolsó előtti fordulóban kikaptunk Lettországban 3-1-re. De még ez a vereség sem volt végzetes, hiszen ha az utolsó körben, itthon megverjük a lengyeleket, és a svédek otthon tartják a három pontot a lettek ellen, akkor is pótselejtezőt érhetett volna a szereplésünk. Nos, nem így lett, mert kikaptunk a lengyelektől, a svédek pedig három pontot ajándékoztak Lettországnak, így végül be kellett érnünk a negyedik hellyel.

Nem szólhattunk bele

Egy ponttal zártuk a 2006-os világbajnokság selejtezőinek utolsó két körét. A bolgárok és a horvátok elleni meccseknek már nem volt tétje a továbbjutásunk szempontjából, hiszen a csoportelső horvátok és a második svédek is toronymagasan a többiek előtt jártak. A két csapat 24-24 pontot gyűjtött, míg a negyedik helyen végző mieink 14 ponttal zárták a tíz mérkőzést, egy ponttal lemaradva a bolgárok mögött. A hajrában egy pontot gyűjtöttünk, a csoportelső orra alá törtünk borsot egy döntetlennel.

Messze voltunk Ausztriától

Nulla ponttal tudta le válogatottunk a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőjének utolsó fordulóit. Esély sehogyan sem lett volna a továbbjutásra, mégis fájó a Moldova elleni 3-0-s idegenbeli vereség, sőt Görögország is három ponttal távozott Budapestről. Öt csapat végzett előttünk, csupán Máltát tudtuk magunk mögött tartani.

A matek még éltetett

Nehéz csoportból próbálta meg továbbverekedni magát a csapat a 2010-es világbajnokságra. Két fordulóval a vége előtt Dánia 18 pontjával állt az élen, őt követte a 15 pontos svéd együttes. A mieink Portugáliával álltak holtversenyben, 13-13 ponttal. A hajrában tényleg csak a matematikában bízhattunk, hiszen először a portugálok, majd a dánok láttak minket vendégül. A bravúr elmaradt, legalábbis részben, hiszen a Portugáliában elszenvedett 3-0-s vereség megpecsételte a sorsunkat, azonban a csoportelső, addig még veretlen dánoknak egy 1-0-s győzelemmel kívántuk sok sikert a vébére. A magyar csapatnak a negyedik hely jutott, a dán, portugál, svéd trió mögött.

Veretlen hajrá

Két évvel ezelőtt is volt némi remény a pótselejtezőt érő hely megszerzésére. A lengyel-ukrán Európa-bajnokságra pályázó válogatottunk három ponttal volt lemaradva a 18 egységgel rendelkező svédek mögött. Az utolsó két fordulót veretlenül abszolváltuk, legyőztük idegenben Moldovát, idehaza pedig döntetlent játszottunk a finnekkel. Viszont ez az eredmény kevésnek bizonyult, hiszen a svédek (és a listavezető hollandok) nem hibáztak, így a végére nőtt is a lemaradásunk a harmadik helyen.

Olvasói sztorik