NB I

Romlanak Adams esélyei

A fiatal trinidadi nem részesül különös elbánásban csak azért, mert a Ferencváros játékosa.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Napról napra kevesebb esélye lehet Akeem Adamsnek. A Ferencváros 22 éves labdarúgójával együtt ötvenen várnak Magyarországon szívátültetésre, s kérdéses, mikor végezhetik el a légióson a beavatkozást – írja a Blikk.

A trinidadi focista válságos állapotban fekszik a városmajori klinika intenzív osztályán, három életmentő operációt követően a rákapcsolt műszív szabályozza a keringését.

Adams egy hete kapott infarktust, mélyaltatásban tartják, orvosai szerint szívátültetés segíthet rajta. Rákerült arra a listára, amelyen a megfelelő donorra váró betegek találhatóak. Bár most ötvenen várnak a beavatkozásra, ez nem jelenti azt, hogy csak az előtte lévő negyvenkilenc rászoruló után kerülhet rá a sor.

– Fontos, hogy a szervezet szövettani és immunológiai szempontból alkalmas legyen egy donor szív befogadására. Szélsőséges esetben hiába lenne csak egy ember a listán, ha nem megfelelő számára az adott szerv, akkor nem lehet szó átültetésről – mondta a bulvárlapnak dr. Papp András, a Szent Rókus Kórház kardiológiai rehabilitációs osztályának vezetője. – A várólistára kerülést komoly vizsgálatok előzik meg, és nem számít a listán elfoglalt sorszám, ha akad egy donorszerv, akkor azt minden esetben az kapja, aki a legalkalmasabbnak tartható annak befogadására. Szó sincs arról, hogy a focista csak azért külön elbánásban részesülne, mert a Ferencváros játékosa. Az esetleges transzplantációt követően a betegnek hosszú ideig steril körülmények között kellene gyógyulnia, így kizárt, hogy egy esetleges operáció után hazatérhetne Trinidadba.

Dr. Papp András hozzátette, idén eddig harminc felnőtt emberen végeztek Magyarországon szívátültetést, és amint találnak egy donort, annak szívét a kivételtől számítva legfeljebb négy órán belül be kell ültetni.

Dr. Pavlik Gábor sportorvos szerint a focista esélyei napról napra rosszabbodhatnak.

– Ha ennyi napig eszméletlen, akkor a kilátások kétségesek – mondta a szakember a Digi Sport televízióban. – Elképzelhető, a beépített műszív az, amivel élhet a későbbiekben. Magyarországon több ilyen beavatkozást végeztek, s az operáltak negyven százaléka még több évig él.

Olvasói sztorik