NB I

Az orálszex is kitiltást ért

Nem a Ferencváros az egyetlen klub, amely ideiglenesen szankcionálja rendbontó szurkolóit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ferencváros elnöksége hat szurkolót fél évre kitiltott a labdarúgócsapat hazai, illetve idegenbeli mérkőzéseiről azok közül, akik az augusztus 17-i, MTK elleni bajnokin az „In memoriam Csatáry László” transzparenssel a háborús bűntettekkel vádolt gettóparancsnokra emlékeztek.

Nem ez volt az egyetlen rendbontás mostanában, hiszen az Újpest elleni bajnoki 85. percében többen átszakították a kordont, és megindultak a lila-fehér szurkolótábor irányába. Súlyosabb botrány végül nem történt, mert a rohamrendőrök visszaterelték őket, az azonosításuk még zajlik.

A 2010–2011-es bajnoki évben hasonló eset történt már Debrecenben is, amikor három rendbontó szurkolóból végül csak egyet tiltottak ki. A bajnoki mérkőzéseken transzparenseket csak előírt magasságokba helyezhettek ki a drukkerek. Egyes csoportok ezt akkor megsértették, mire a biztonsági szolgálat jogszerű eljárása durva, obszcén rigmusok skandálásához vezetett. A legsúlyosabb szabályszegést elkövető vezérszurkolót a debreceni klub egy évre eltiltotta a mérkőzésektől. További két embert is azonosítottak, ám enyhébb magatartásuk végül nem vont magával következményeket.

A Győri ETO illetékesei 2010-ben két szurkolót évekre kitiltottak a stadionból. Az egyikük, a magyar Jimmy Jump a Zalaegerszeg elleni bajnokin befutott a pályára. Korábban, a Debrecen elleni mérkőzésén a kamerák rögzítették, ahogy egy néző agresszívan viselkedik más szurkolókkal szemben, ő két évig nem tehette be a lábát a stadionba.

2012-ben Diósgyőrben tiltottak ki egy szurkolót. Az egyik biztonsági őr azt feltételezte, hogy egy sörös műanyag poharat dobott be a pálya szélére, aminek következményeként a rendőrök elvezették. Az eljárás során a miskolci drukker tagadta, hogy valójában elkövetett volna bármit is, de a DVTK vezetősége félévre eltiltotta a stadionból.

Az ügy azonban itt nem ért véget, mert a Miskolci Városi Ügyészség megállapította, hogy a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el. Természetesen az eltiltást a diósgyőri klub eltörölte, így a drukker újra látogathatta a mérkőzéseket.

Tavaly egy Haladás–Pécs bajnoki mérkőzés során bukott le egy vendégszurkoló. A baranyaiakat többen is elkísérték az idegenbeli találkozóra, és a rendőrök az igazoltatás során egy olyan személyre akadtak, aki el volt tiltva az MLSZ által szervezett mérkőzésektől.

Talán a legpikánsabb eset idehaza az volt, amikor kitiltották a pályáról a meccsen szexelő Fradi-szurkolókat! Mindez 2008-ban történt. Egy fiatal lány a Ferencváros – Shiffield United mérkőzés kellős közepén elégítette ki szájával a fiúját. Botrány csak a meccs után keletkezett, amikor többen felháborodtak azon, hogy a félórás aktus gyerekek szeme láttára történt.

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége nevében Boros Bánk Levent elmondta, az egy szurkolói csoport kérésére egyeztettek a mérkőzést biztosító vagyonvédelmi cég munkatársaival, és a két fiatalt kitiltották a sportpálya területéről. Az esetről ide kattintva olvashatnak bővebben!

Külföldön is akad példa hasonló esetre, sőt nem ritka az ennél is durvább büntetés. Legutóbb öt évre tiltottak el Angliában egy 53 éves szurkolót, amiért rasszista bekiabálásokkal szidta a Leeds United szenegáli focistáját, El Hadji Dioufot.

Gerrard Scanlon pechjére éppen felvették a kamerák, ahogy szidalmazta az ellenfél játékosát, így könnyen azonosították, majd őrizetbe vették. A Millwall örökre eltiltotta a mérkőzés látogatástól, de más stadionokba is csak öt év múlva teheti be a lábát.

A Bayern München drukkerei közül néhányan sportszerűtlenül viselkedtek egy 2011-es olaszországi edzőmeccsen, ezért nem engedték be őket a hazai meccsekre. Manuel Neuer kapus akkoriban érkezett a Schalke 04 csapatától. A Garda-tó mellett játszott meccsen a következő feliratú transzparens virított a lelátón: „Akárhány labdát is foghatsz meg, nem tűrjük, hogy Bayern-mezben védj!”

A drukkereket azonosították, majd közölték velük, hogy a müncheni Allianz Arenába nem tehetik be a lábukat, azaz nem látogathatják a Bayern hazai meccseit.

Visszatérve Magyarországra, más sportágat tekintve is volt már kitiltásra példa. 2009-ben idő előtt ért véget a Szombathely és a Paks rájátszásbeli kosárlabda-mérkőzése, mert a hazai szimpatizánsok berohantak a pályára, miközben a pályán kisebb verekedés tört ki a játékosok között. Több vétkes is volt az ügyben, de végül csak egy drukkert tiltottak ki. Ő hat hónap után mehetett újra Falco mérkőzésre.

Olvasói sztorik