NB I

Csak létszámban volt különbség

A hosszú ideig tíz emberrel játszó Mezőkövesd remekül helytállt, és 1-1-es döntetlent játszott Pakson.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 9. forduló
MVM Paks – Mezőkövesd-Zsóry 1-1 (1-1)
Paks, 500 néző. Játékvezető: Kassai
Paks: Molnár P. – Bori, Éger, Horváth G., Báló – Fiola (Nagy O., 78.), Kecskés, Windecker (Bartha, a szünetben) – Délczeg, Simon A., Tököli (Kiss T., 65.). Edző: Horváth Ferenc
Mezőkövesd: Szántai – Búrány, Fótyik, Hegedűs D., Éles Sz. – Kiss M. (Szalai V., a szünetben), Farkas I B., Pilibaitis, Bognár I. (Horváth T., 17.) – Olasz D. (Dobos, 79.), Harsányi. Edző: Véber György
Gólszerzők: Simon A. (tizenegyesből 38.), illetve Harsányi (32.)
Kiállítva: Szántai (14.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazaiak edzője, Horváth Ferenc némi meglepetésre vérbeli támadószellemű csapatot küldött pályára, hiszen ott volt a kezdőben Tököli, Délczeg és Simon Attila is. A vendégek soraiban ott volt Olasz Dénes, aki kedden négy gólt lőtt a Kazincbarcika elleni Magyar Kupa-meccsen.

A harmadik percben Molnár Péter kapus a tizenhatoson kívül lábbal mentett a megiramodó Harsányi elől. A kilencedik percben Kiss Máté beadását Olasz fejelte arasznyival a kapu mellé. A 14. percben Szántai Levente a kapujából messze kifutva próbált menteni, a labdát nem találta el, de összeütközött Délczeg Gergellyel, ezért Kassai Viktor kiállította a Mezőkövesd kapusát.

Létszámegyenlőségnél is a paksiak birtokolták többet a labdát, természetesen ez a folytatásban csak fokozódott. A 21. percben Bori Gábor veszélyes beadását szögletre mentették. A sarokrúgás után Báló Tamás kísérletét védte Horváth Tamás. Két perccel később Kecskés Tamás távoli bombája suhant el a léc fölött. A 25. percben Simon Attila közeli fejesét védte nagy bravúrral Horváth, majd Délczeg elől mentettek a borsodiak.

Futószalagon jöttek az életveszélyes hazai próbálkozások: egy szöget után előbb Simon fejesét hatástalanították, majd Windecker bólintott mellé. Az emberhátrányban lévő mezőkövesdiek a 32. percben szinte a semmiből vezetést szereztek: Harsányi szinte az alapvonalról, éles szögből a hálóba bombázott (0-1). A másik oldalon Tököli kecsegtető helyzetben az égbe lőtt.

A 38. percben Harsányi és Simon ütközött a tizenhatoson belül, ezért a játékvezető büntetőt ítélt, amit a sértett értékesített, bár Horváth Tamás jó irányba vetődött (1-1). A szünet előtt Kiss Máté szabadrúgása ment el a kapufa mellett.

A második felvonás elején távoli lövésekkel kísérleteztek a csapatok, majd az 52. percben Délczeg közeli fejesébe Horváth kapus beleért, majd egy védő kivágta a labdát a gólvonalról. A másik oldalon Harsányi lövése lelassult a blokkoló Éger lábán, ezért a visszavetődő Molnár védeni tudott. A paksiak újabb kísérleténél a borsodiak cserekapusa ismét remekelt, az akció végül Kecskés távoli bombájával zárult. A továbbiakban is gólra törően játszottak a csapatok, a 66. percben Simon fejese ment el keresztben a kapu előtt.

A 83. percben Bartha bombázta telibe a kapufát. Két perccel később Kiss Tamás lőtt öt méterről a kapu mellé. Ez volt a meccslabda. A kilencvenedik percben Horváth Gábor fejelt a kapu mellé. A játék képén látszott a létszámkülönbség, de a gólok számán nem. A Mezőkövesd hősiesen védekezett, a Paks sok helyzetet dolgozott ki, de képtelen volt értékesíteni azokat.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kaposvár, a Kispest-Honvéd, a Diósgyőr és a Nyíregyháza egykori vezetőedzője elemezte:

Nem volt ideális az időjárás, és úgy nézett ki, hogy könnyen unalmassá válhat a két középcsapat meccse, hiszen egyiküknek sincs reális ambíciója, mármint bajnoki cím, vagy a kiesés elkerülése, ráadásul néző sem volt sok. Ebből aztán egy egész jó kis mérkőzés kerekedett. Persze, az is számít, hogy mindkét együttesnek ambiciózus edzője van, és ez a csapatokon is látszik.

Mindkettő a támadófutball híve, ezért kíváncsi voltak, hogyan alakul a 4-3-3 és a 4-4-2 harca, de amikor elkezdtem volna nézni, felborult minden. Az első félidőben érthetetlenül vonalazó mezőkövesdi védők között kiugrott Délczeg, és Szántai kapus szabálytalansága után jogosan villant a piros lap. Meglepő volt, hogy Véber György nem egy csatárt, hanem egy középpályást vitt le. Mondjuk érthető, hogy a kupameccsen négy gólt szerző Olasz Dénest, illetve legjobb igazolását, Harsányi Zoltánt. Kisvártatva úgy tűnt, hogy igaza lett, hiszen Harsányi gólt szerzett, az esetnél a hazai kapus és a védők is hibáztak. Csakhamar kiderült, hogy amilyen jó támadásban Harsányi, annyira hiányzik a védővénája, ebből lett 1-1.

Összegzésként elmondható, hogy tulajdonképpen nem igazságos, de megérdemelte a Mezőkövesd pontszerzése. A lukas védekezést érezve a szünetben nagyon jót húzott az edzőpáros, mert betömték hátul a réseket. Erre egyből lépett Horváth Ferenc, aki a végén azt mondta, jól játszottak. Szerintem a helyzetkihagyás is a játék része, és ma sokat hibázott a Paks. A vendégek szervezetten, jól játszottak, nem lemondva az ellencsapásokról. A labdarúgás nagyon logikus sportág. Az edzők azt mondják, akik nincsenek játékban, azok nem tudnak jól játszani. Kérdem én: miféle logika alapján véd ilyen jól Horváth Tamás, aki évekig ült Balajcza Szabolcs mögött az Újpest kispadján, és Mezőkövesden szintén második számú kapusként tekintenek rá. Erre bemelegítés nélkül beáll, és a mezőny legjobbja lesz. Talány!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik