NB I

Kiprich József 50 éves

A Tatabánya és a Feyenoord legendája szerint verhető a román csapat, és bízik a magyar sikerben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szeptember 6-án, pénteken ünnepli ötvenedik születésnapját a tatabányai legenda, Kiprich József. A korábbi kiváló játékos 17 évesen mutatkozott be a Bányász felnőtt csapatában, ahol aztán kilenc szezonon keresztül szerepelt, 180 tétmérkőzésen 75 gólt szerzett, és két magyar bajnokságot is nyert.

A remek támadó 1989-ben igazolt a holland Feyenoord együtteséhez, ahol hamar meghatározó játékossá vált, és hat szezont húzott le a klub színeiben, ezalatt 128 meccsen 53 találatot jegyzett. Hollandiából aztán Ciprusra, az APOEL Limasszolhoz szerződött, ahonnan egy rövid holland kitérő után tért haza korábbi sikerei helyszínére, a Lombard FC Tatabányához.

Kiprich a válogatott mezét hetvenszer ölthette magára, és 28 gólt lőtt a nemzeti együttesben. Egyik legemlékezetesebb mérkőzése az 1985. április 17-én, Bécsben lejátszott világbajnoki selejtező volt Ausztria ellen, ahol a 3-0-s győzelemből két góllal vette ki a részét. Tagja volt az 1986-as mexikói világbajnokságon részt vevő csapatnak.

A kiváló csatár edzői pályafutását is Tatabányán kezdte, később dolgozott a Vasas, a Kecskemét, a Győri ETO, a Diósgyőr, a Lombard Pápa és a Gyirmót edzőjeként, illetve a romániai Szatmárnémetiben is. A 2011–2012-es szezont ismét a másodosztályú Tatabánya élén töltötte, legutoljára pedig a szintén NB II-es Kazincbarcika vezetőedzőjeként dolgozott, ahonnan idén tavasszal menesztették. A születésnapos szakember a Rangadó.hu érdeklődésére elárulta, jelenleg nem folytat edzői tevékenységet, szülinapi bulit pedig később rendez majd.

– Nem ma csináljuk az ünnepséget, hanem nagyjából egy hét múlva lesz egy összevont szülinapozás, mert többünknek is mostanában van az évfordulója. Ha minden igaz, egy nagy bulit csapunk majd valahol – mesélte Kiprich József. – Mostanság nincs edzői elfoglaltságom, tehát amíg nem kapok valahonnan ajánlatot, addig tulajdonképpen nincs semmi.

Pénteken 20 órától Bukarestben lép pályára a magyar válogatott világbajnoki selejtezőn. Kiprich József szerint nyerhető a nagyon fontos összecsapás.

– Úgy gondolom, verhető ez a román válogatott, és nagyon bízom benne, hogy meg is nyerjük a mérkőzést – vélekedett az 50 éves szakember. – Biztos vagyok benne, hogy nem lesz egyszerű, hiszen telt ház, ötvenezer ember előtt kell helyt állniuk a magyar játékosoknak. Nagyon jó hangulatú összecsapás lesz, és nagyon fontos, amit Egervári Sándor mondott, hogy egy bizonyos felelősséget le tudnak venni a srácok válláról, de mindet nem lehet, hiszen ez egy profi válogatott. Ez egy profikkal teletűzdelt nemzeti együttes, úgyhogy itt nem lehet tele a gatya.

Olvasói sztorik