NB I

Még mindig nyeretlen a Kaposvár

A Rákóczi hazai pályán 2-2-es döntetlent játszott az Újpesttel a negyedik forduló nyitómeccsén.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 4. forduló
Kaposvári Rákóczi – Újpest FC 2-2 (0-1)
Kaposvár, 1800 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Kaposvár: Ranilovics – Okuka, Petrache, Kovács O., Jánvári – Pavlovics, Addo (Vrucina, 86.), Babics (Thiam, a szünetben), Oláh L., Balázs B. – Waltner (Markus, 72.). Edző: Prukner László
Újpest: Balajcza – Litauszki, Antón, Mihajlovics, Ligot – Balogh B. (Lázár B., 81.), Szankovics (Juanan, 62.), Tshibuabua, Vasziljevics, Simon K. – Ahjupera. Edző: Kozma István
Gólszerzők: Petrache (67.), Thiam (81), illetve Vasziljevics (tizenegyesből 44.), Lázár B. (86.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Oláh Lórántnak a Pápa elleni meccsen szilánkosra tört az orrnyerge, mégis vállalta a játékot. A hazaiaktól Bank István, Horváth Tamás és Major Ádám sérült, a vendégektől Vermes Krisztián, Molnár Sándor, Proesmans és Sztaniszavljevics hiányzott, ráadásul Kabát Péter is kidőlt a sorból.

Újpesti részről Ahjupera visszatért a kezdőcsapatba, a legújabb szerzemény, Juanan viszont csak csere volt. A somogyiaknál Vrucina a padra került, Waltner Róbertet azonban kezdőnek jelölte Prukner László.

A kilencedik percben Simon Krisztián került ígéretes helyzetbe a tizenhatoson belül, de az utolsó pillanatban tisztáztak előle. A folytatásban a lendületes mezőnyjáték csak kisebb lehetőségek jellemezték az első félidőt. A 24. percben Oláh lövését vetődve védte Balajcza, aki néhány perccel később kivetődve mentett Balázs Benjámin elől. A 33. perc Tshibuabua éles szögből leadott lövését védte Ranilovics.

A 43. percben Tshibuabua a földre került Petrache rúgása után, ezért jogosan járt a büntető az újpestieknek, amit a korábbi Kaposvár-játékos, Dusan Vasziljevics értékesített (0-1). A szünet előtt duplázhatott volna a vendégcsapat: egy szöglet után a hazaiak játékosa, Kovács Olivér majdnem öngólt fejelt, de Ranilovics nagy bravúrral védett, majd Mihajlovics két méterről a kapu fölé bombázott.

Eseménydúsan kezdődött a második felvonás: az egyik oldalon Simon Krisztián és Balogh Balázs, hazai részről pedig Thiam lövése okozott veszélyt. A 67. percben Kovács Olivér szabadrúgását hárította Balajcza, aki a szöglet után még védte Jánvári fejesét, de az újabb sarokrúgás után Petrache fejesével már nem tudott kit kezdeni (1-1).

Az újpestiek kapusának az egyenlítőgól után is sok dolga volt, és a 81. percben megszületett a somogyiak második gólja: Thiam lőtt középről, 25 méterről a kapu bal sarkába (2-1). A 86. percben Simon Krisztián lefutotta a védőjét, pontos beadása után az őrzőjét szintén megelőző Lázár Bence a hálóba passzolt (2-2). A kilencvenedik percben Lázár majdnem duplázott, de tökéletesen helyezett, lapos lövését Ranilovics nagy bravúrral, vetődve védte. A szöglet után Vasziljevics lövése az oldalhálóban halt el.

Az előnyben lévő Újpest a második félidőben nagyon visszaállt, és erre majdnem ráfázott.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Őze Tibor, a Kaposvár, a Nyíregyháza, a Diósgyőr és a Kispest-Honvéd egykori edzője elemezte:

Nagyon jó és érdekes mérkőzést láttunk, amely a magyar labdarúgás jó propagandája volt, a hibáival együtt is. Két speciális helyzetben lévő csapat találkozott. Az Újpesttel szemben mindig elégedetlenek a szurkolók. Az utóbbi időben okkal, mostanság viszont szerintem ok nélkül, mert nagyon nagy hátránnyal indult. A klubot körülvevő dolgokra gondolok, amely kihat a játékosokra is. Jogtalannak érzem a türelmetlenséget, mert látható, hogy megfontoltan igazolnak, jó játékosokat hoznak, cserébe vállalták, hogy kicsit később áll össze a csapat.

A kaposváriak évek óta kvázi névtelen játékosok leigazolásával és továbbadásával próbálják működtetni a klubot, de az elnök lemondása is jelezte, hogy ez nehezen tartható a továbbiakban. Nem csak azért, mert most nincs olyan játékosuk, akit értékesíteni lehetne, hanem azért is, mert nincs számottevő kereslet Magyarországon. A helyzetüket nehezíti, hogy rendkívül rosszul rajtoltak.

Az első félidőben az Újpest játszott jobban, jogos volt a vezetése a szünetben, ám a Kaposvár végül majdnem megnyerte a meccset, mert taktikailag Prukner László jobban lépett. A fővárosiak az első felvonásban már saját térfelén megtámadták a hazaiakat, aztán a második periódusban érthetetlenül visszaálltak. Az Újpest nem kontracsapat, annak ellenére, hogy van egy gyors játékosa, Simon Krisztián. De a többiek nem gyorsak! Nem értem, miért változtattak azon, ami jól működött.

A kaposvári középpályások szabadon szőhették az akcióikat, a vendégek úgy védekeztek, hogy szinte feltörte a hátukat a háló, így szinte törvényszerű volt a vereségük, amit végül mégis elkerültek. Prukner támadót cserélt, és fél perc múlva gólt kapott a csapata. A kettő között látszólag nem volt összefüggés, de akkor sem kellett volna ezt csinálnia. Nem mondom, hogy be kellett volna állni, és arra rúgni, amerre állnak, de ha óvatosabban védekeznek, akkor valószínű megnyerhették volna a meccset.

A döntetlen végső soron igazságos, bár a Kaposváron nem segít. Ha a védekezést nem erősítik meg, nagy bajban lehetnek, mert a hátsó alakzatuk átjáróház, csak a kapusuknak köszönhetik, hogy nem kaptak több gólt. Pedig igen hasznos játékosaik vannak, például Oláh Lóránt, Balázs Benjámin, Thiam, vagy Pavlovics, tehát támadójátékban több kreatív emberük van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik