NB I

Kevésbé rutinos a cseh keret

Rosicky és Cech is kihagyja a magyarok elleni, szerdai barátságos mérkőzést. Megvan a kezdőcsapat is!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerdán este a magyar válogatott a cseheket fogadja a Puskás-stadionban. A barátságos mérkőzésre 18 fős kerettel készülnek a vendégek. Az már korábban eldőlt, hogy a csehek jelenlegi két legnevesebb játékosa, az angol Chelsea kapusa, Petr Cech és az Arsenal középpályása, Tomás Rosicky nem lesz ott a találkozón. Azóta kiderült, hogy a Viktoria Plzen támadó középpályása, Daniel Kolár sincs a keretben, helyette a Jablonec játékosa, az újoncnak számító Ondrej Vanek debütálhat.

A Rangadó.hu legújabb összeállításában megnéztük, milyen válogatott-rutinnal rendelkeznek a cseh keret tagjai, kik ellen kell felvennie a versenyt a magyar csapatnak.

Ellenfelünk legrutinosabb játékosának Jaroslav Plasil számít. A francia Bordeaux középpályása eddig 81 felnőtt válogatott mérkőzésen bizonyított, és öt találat fűződik a nevéhez. Klubcsapatában is alapembernek számít, az előző szezonban 48 tétmérkőzésen lépett pályára.

Tomás Hübschman rendelkezik még ötvennél több válogatott mérkőzéssel, egész pontosan 52 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. A Sahtar Donyeckben játszó védekező középpályás nem számít gólveszélyes játékosnak, a válogatottban még nem talált be, és az ukránoknál is csak háromszor volt eredményes 158 mérkőzés alatt.

Nyár elején váltott csapatot a rutinos védő, Michal Kadlec. A 48 válogatott találkozóval rendelkező játékos öt szezonon keresztül szolgálta a német Bayer Leverkusen csapatát, azonban a következő szezont már a török Fenerbahce együttesében kezdi. A válogatottban eddig nyolcszor volt eredményes.

Tomás Sivok számít a negyedik legrutinosabb játékosnak, eddig 38 alkalommal kapta meg a bizalmat a szövetségi kapitánytól, és háromszor volt eredményes. Ő is neves klubban, a török Besiktasban szerepel, ahol alapembernek számít a védelemben.

Két játékos büszkélkedhet még húsz, vagy több válogatottsággal: az egy góllal rendelkező, huszonháromszoros válogatott szélső védő, Theodor Gebre Selassie, és az eddig huszonegyszer szóhoz jutó középpályás, a háromgólos Petr Jiracek. Ők egyaránt a Bundesligában edződnek, előbbi a Werder Bremen, utóbbi a Hamburg csapatában. Gebre Selassie végigjátszotta a Braunschweig elleni első mérkőzést a nyitófordulóban (1-0-ra nyert a Bremen), Jiracek azonban nem kapott lehetőséget, a cserepadon ülte végig a Schalke elleni 3-3-as találkozót. Ott volt a hamburgi kispadon a mostani keret legrutinosabb kapusa, Jaroslav Drobny is, ő eddig hatszor húzhatta magára a címeres mezt.

Két cseh támadó edződik az olasz élvonalban: a kétszeres válogatott Lazio-játékos, Libor Kozák még nem lőtt gólt a cseheknél, míg az Udinese támadója, a kölcsönbe az angol élvonalbeli West Bromwich Albionhoz szerződő Matej Vydra hat felnőtt válogatott-mérkőzésén eddig kétszer volt eredményes. Utóbbi játékos az előző szezont is Angliában töltötte, a Watford színeiben 44 mérkőzésen huszonkét gól és kilenc gólpassz fűződött a nevéhez.

Három játékos érkezik a cseh bajnok és jelenleg is listavezető Plzen együttesétől. David Limbersky és Václav Procházka a védelemben, Vladimir Darida a középpályán kaphat szerepet. Procházka újoncnak számít a felnőtt keretben, még nem lépett pályára a cseheknél, míg Limbersky tizennyolcszor, Darida pedig tizenkét alkalommal bizonyíthatott. Szintén három játékost hívott be a bajnoki trónkövetelő Sparta Praha együttesétől Michal Bílek szövetségi kapitány. A kapus Tomás Vaclik egyszer, a középpályán bevethető Josef Husbauer és a csatár Václav Kadlec két-két alkalommal lépett eddig pályára a felnőtt nemzeti csapatukban, utóbbi egy gólt is jegyzett.

Három további játékos érkezik még a hazai bajnokságból: a tíz válogatottsággal rendelkező Marek Suchy a Slavia Paraha együtteséből, a két válogatott újonc, a Daniel Kolár sérülése miatt utólag bekerülő jabloneci Ondrej Vanek és a Slovan Liberec játékosa, Michal Rabusic kapott behívót.

A cseh válogatott szövetségi kapitánya kedden már ki is hirdette kezdőcsapatát:

Drobny – Gebre Selassie, Sivok, Suchy, M. Kadlec – Plasil, Darida, Husbauer, Jirácek – Kozák, Vydra

Olvasói sztorik