NB I

A szavatartó portugál

A Vasas volt edzője, Joaquim Machado már tavaly megmondta Kárpáti Vitéznek, hogy a következő szezonban Portugáliában fog játszani.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A portugál harmadosztályban szereplő GD Ribeirao csapatához szerződött a Vasas játékosa, Kárpáti Vitéz. A húszéves védő a Goldball nevelése, majd az MTK és a Honvéd érintésével 2008-ban igazolt Angyalföldre. Tavaly nyáron bemutatkozott a másodosztályban, és a szezon során összesen 13 meccsen lépett pályára.

A Rangadó.hu érdeklődésére a fiatal hátvéd elmesélte, hogyan került Portugáliába, és hogyan emlékszik a Vasas előző idényére.

– Hogy adódott a portugál lehetőség?
– A Vasasnál volt egy portugál edzőm, Joaquim Machado, ő hozott ki, hiszen ismert már, és bízott bennem. Amikor távozott a klubtól, azt mondta, hogy a következő szezonban Portugáliában fogok játszani – mondta Kárpáti Vitéz.

– Volt más hazai vagy külföldi megkeresése is?
– Igen, volt más lehetőségem itthon és külföldön is. Mindig is szerettem volna kipróbálni magamat külföldön.

– Bátorságra vall húszévesen Portugáliába költözni. Mennyit gondolkodott, mielőtt belevágott a kalandba?
– Voltam kint három napot, megnézni a körülményeket, megismerni az embereket, és minden nagyon tetszett, így nem sokat kellett gondolkodnom, hogy belevágjak-e.

– Kiknek a véleményét kérte ki?
– A családom és a barátaim véleményére voltam kíváncsi, és ők is úgy vélték, hogy ez nagy előrelépés lehet számomra. Persze, kaptam, és folyamatosan kapok sok jó tanácsot és biztatást a Vasas-szurkolóktól is.

– Milyen az élet Portugáliában, milyenek a körülmények a klubnál, és milyen az új csapata?

– Július közepén jöttem ki. Az élet elég békés, nyugodt itt. Pörgős edzéseim vannak, sokat fogok tudni fejlődni. Az első két hétben napi két edzésen vettem részt, a reggeli pörgősebb volt, délután a technikára fektettünk több hangsúlyt. A reggeli edzésekre külön csapatbusszal visznek ki minket az edzőpályára, ami körülbelül tíz percre van a stadiontól, ahol délutánonként szoktunk edzeni.

– Mi lehet a csapat célja a bajnokságban?
– Mindenképpen a feljutás!

– Milyen idegen nyelven beszélsz, hogyan kommunikál a többiekkel?
– Angolul beszélek, de már tanulok portugálul is.

– Milyen volt az elmúlt szezon a Vasas felnőtt keretében?
– Nagyon hasznos egy évet tudhatok magam mögött, hiszen olyan játékosok, edzők segítették a fejlődésemet mint Szatmári Zoltán, Nikolov Balázs, illetve Tóth András. Sokat tanultam tőlük.

– Meglehetősen eseménydús volt az elmúlt idény, három edző irányította a csapatot, és végül nem sikerült a feljutás. Hogyan emlékszik vissza erre az időszakra?
– Annak ellenére, hogy minden csapat életében nehézséget okoz egy edzőváltás, a Vasasnál pedig három is volt, mégis kialakult egy jó gárda, amely az utolsó pillanatokig versenyben volt a feljutásért.

Olvasói sztorik