NB I

A nyitott kapuk idénye lesz?

Elképzelhető, hogy egyre több helyen próbálják majd ingyenes belépéssel visszacsábítani a szurkolókat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az új szezon kezdete előtt minden klub nyilvánosságra hozta a bajnoki mérkőzésekre érvényes jegy- és bérletárakat. Van, ahol a belépőkből származó bevétel számottevő összeget tesz ki, Diósgyőrben például felzúdulást jelentett az áremelés, illetve az, hogy egyelőre nem lehet bérleteket kapni.

Egyre több helyen bevezetik a kötelező szurkolói regisztrációt, és telepítik a beléptetőrendszert, ennek ellenére továbbra is létezik az ingyenes mérkőzés intézménye, aminek leggyakrabban promóciós célja van.

Miután a Videoton az Európa Liga első selejtezőkörében kiesett a montenegrói Mladost Podgorica ellen, edzőmeccset játszott a másodosztályban újonc Dunaújváros PASE ellen. A mérkőzés után megjelent a klub honlapján egy cikk, miszerint a fehérvári játékosoknak annyira jól esett, hogy a szurkolók tapssal fogadták őket a kezdés előtt, hogy viszonzásként a Haladás elleni első hazai bajnoki mérkőzésen minden drukker jegyének árát ők állják. Hogy a vezetőség által a tragikus európai kupaszereplés miatt kiszabott pénzbüntetést próbálják ilyen köntösbe bújtatni, esetleg egy újabb marketingfogásról van szó, vagy mindez valóban a játékosok ötlete, azt nem tudjuk, a lényeg az, hogy a vasárnapi meccsre a belépés ingyenes.

Ennek apropóján a Rangadó.hu összeállítást készített a közelmúltban játszott ingyenes meccsekről, hogy lássuk, mikor és miért döntöttek úgy a klubvezetők, hogy eltekintenek a bevételtől.

Ha már a Videotonnal kezdtük, akkor folytassuk is a székesfehérváriakkal, hiszen már a montenegróiak elleni európai kupapárharc második felvonása is ingyenes volt. A Mladost Podgorica hazai mérkőzéseire nagyon kevesen szoktak kilátogatni, ezért folyamodtak ehhez a módszerhez, de a nézőszám így sem haladta meg az ezer főt. Persze, a hazaiakat ez aligha zavarta, hiszen továbbjutást ünnepelhettek.

Az előző bajnoki szezon hajrájában a Siófok alaposan megszorongatta a Lombard csapatát a kiesés elkerüléséért vívott harcban. A két együttes pápai meccsének komoly tétje volt: ha a hazaiak nyernek, biztosan bennmaradnak. Ennek érdekében nem nyitottak ki a pénztárak, de így is csak kétezren gyűltek össze a lelátókon, és a bakonyiak 1-0-ra kikaptak. Bár az utolsó fordulóban végül bennmaradtak, azt sem maguknak, hanem a Siófok botlásának köszönhették.

A Szegednek sem jött be az ingyenes meccs! A csongrádiaknak az átszervezés miatt osztályozót kellett játszaniuk tavasszal, az ellenfél a Kisvárda volt. Mivel az idegenbeli első meccs 1-1-es döntetlent hozott, a szegediek joggal bizakodtak a sikeres visszavágóban, ezért nem kértek pénzt a belépésért. Háromezer drukker gyűlt össze az SZVSE-stadionban, de örömünnep helyett többször is botrányba fulladt a találkozó, amelynek végén a hazai csapat visszasüllyedt a harmadosztályba.

Az előző szezonban történt, hogy a Ligakupa negyeddöntőjének első meccsén a bajnokságban amúgy a kiesés ellen küzdő Eger 4-1-re megverte az aranyéremre hajtó Győri ETO csapatát. A kisalföldiek szerettek volna ebben a sorozatban is remekelni, ezért a visszavágóra nem kellett jegyet venniük a drukkereknek. A Ligakupa alacsony presztízse, valamint a hétköznapi, ráadásul napközbeni kezdés miatt nem meglepő, hogy mindössze háromszázan voltak kíváncsiak a visszavágóra, amely 3-3-as döntetlent, és győri kiesést hozott.

A Ligakupában nem ritka az ingyenesség, a tavaszi negyeddöntők közül a legnagyobb érdeklődéssel várt Videoton–Debrecen meccs megtekintéséért sem kellett fizetni. Az 1-0-s hazai sikerrel végződő összecsapást háromezren látták.

Az előző szezonban tapasztalt nézőszám-csökkenés miatt lehet, hogy az új idényben a Videotonhoz hasonlóan egyre több klubnak kell ezt a módszert alkalmaznia, hogy visszacsábítsa a szurkolókat a lelátókra…

Ezt támasztja alá egy vélemény, amelyet egy debreceni szurkoló osztott meg kedvenc csapata csütörtöki kupakiesése után: „Azt hiszem, a kupacsapataink szereplése bizonyította, milyen színvonalú, erősségű a magyar bajnokság. Ez a szereplés szégyen és gyalázat. Azt hiszem, a most kezdődő idényben akkor megyek ki meccsre, ha ingyenes lesz a belépő. A most látott játék alapján a magyar futball többet nem ér.”

Olvasói sztorik