NB I

Csökkent az élvonal nézőszáma

Az OTP Bank Liga átlagnézőszáma mintegy ezer fővel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Félidejéhez érkezett az NB I jelenlegi idénye, és a 15. forduló után szomorúan meg kell állapítanunk, hogy csökkent az átlagnézőszám – áll a futballelemzes.web4.hu oldal elemzésében.

Továbbra is megállapítható, hogy a Ferencváros még mindig a legnépszerűbb Magyarországon. A hazai és idegenbeli nézőszámokat figyelembe véve az első helyen áll, meccseire átlagosan 5076-an voltak kíváncsiak. A második a Diósgyőr (4827), míg a harmadik a Debrecen (3896). Meglepő, hogy az Európa Ligában menetelő Videoton meccsei rendkívül kevés szurkolót, átlagosan mindössze 2645 főt mozgattak meg. Az átlagnézőszám az összes klubot figyelembe véve 2807 fő volt. Pozitívum, hogy nincs már olyan NB I-es csapat, amelynek átlagnézőszáma 1000 fő/mérkőzés alatt van.

Az átlagnézőszám mintegy ezer fővel alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor. Sőt, a tavaszi adatokhoz képest is 800 fős hiányt tapasztalhatunk. A legtöbb néző az első fordulót tekintette meg a stadionokban. A 30.774 főt megmozgató hétvégén rendezték a Diósgyőr–Újpest rangadót, ahol 9000 szurkolót regisztráltak. A legkevesebben a hetedik kört tekintették meg a lelátókon. Akkor csak 18.300 fizető néző volt jelen.

A legtöbben az Újpest–Ferencváros derbire látogattak ki, ami papíron 9827 drukkert jelent. Kevéssel marad le a Diósgyőr–Újpest 9000 fővel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán holtverseny alakult ki, hiszen a Ferencváros–Debrecen és a Debrecen–Diósgyőr összecsapásokon egyaránt 8000 érdeklődőt rögzítettek.

Totális érdektelenségbe fulladt az Eger–Pápa meccs Debrecenben. A kiesési rangadón mindössze 56 néző volt. Ezt a negatív rekordot kis híján Siófokon is elérték szintén ebben a fordulóban (12.). A Kecskemét ellen 200-an foglaltak helyet a Balaton-parti stadionban. Nehéz volt eldönteniük az olvasóknak, hogy sírjanak vagy leforduljanak a székről a röhögéstől, amikor meglátták a két pénteki mérkőzés együttes nézőszámát (256 fő). A dobogóra holtversenyben felkerült a Miskolcon rendezett Eger–Debrecen és a Siófok–Pápa mérkőzés. Mivel ez a két találkozó 300-300 főt mozgatott meg, felkerül erre a szomorú listára.

A hazai átlagnézőszámokat böngészve megállapíthatjuk, hogy három klub emelkedik ki a mezőnyből: Diósgyőr (5750), Debrecen (4750), de meglátszik a nézőszámon a Fradi fokozatosan javuló játéka is. Az ország legnépszerűbb csapatának hazai bajnoki mérkőzéseire összesen 43.500 nézőt engedtek be. Ez mérkőzésenként 5438 főt jelentett. Átlagosan a legkevesebben az egri meccseken (Angyalföld, Miskolc, Debrecen) jelentek meg, ahol az átlagnézőszám csak 434 fő volt.

Idegenben a Ferencváros volt a legnépszerűbb csapat. A Fradit 32.643-an akarták élőben látni, ami meccsenként átlagosan 4663 főt jelent. A második helyen a Diósgyőr (3771) áll. A harmadik helyen is fővárosi csapat tanyázik. Az Újpestet idegenben átlagosan 3725-en látták. Szomorú ez a mutató a székesfehérváriak számára, hiszen csapatuk idegenben a második legérdektelenebb csapat a bajnokságban. A Videoton idegenbeli mérkőzéseire átlagosan 1993-an voltak kíváncsiak. Ennél csak a Siófok rosszabb (1680).

Az NB I őszi mérkőzésein összesen 336.804 néző volt, ami mérkőzésenként átlagosan 2807 főt jelent.

Olvasói sztorik