NB I

Szombathelyiek az árvíz ellen

A Haladás népes küldöttséggel vesz részt a védekezési munkálatokban a győri Duna-parton.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Rangadó.hu értesülése szerint a Haladás labdarúgói Győrbe utaznak szerda délután, hogy részt vegyen az árvízi védekezésben. Mivel az első, a második, valamint az U19-es keret tagjai is útra kelnek, népes szombathelyi küldöttség siet a helyiek segítségére a homokzsákpakolásban az áradó Duna partján.

Érdeklődésünkre Tóth Miklós ügyvezető délelőtt még nem tudott bővebb felvilágosítással szolgálni, de azt megerősítette, hogy tervezik, és jelenleg is szervezik a délutáni „bevetést”.

FRISS!

Szombathelyről 140 önkéntes indul segíteni Győr-Moson-Sopron megyébe.

Három autóbusszal és két kisbusszal indulnak Győr-Moson-Sopron megyébe szerda délután szombathelyi önkéntesek, hogy segítséget nyújtsanak azokon az árvíz által veszélyeztetett településeken – közölte Marton Zsolt alpolgármester az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a vasi megyeszékhelyről összesen 140 ember indul útnak, őket nyolc helyről toborozták. Az önkéntesek a szombathelyi polgármesteri hivatal, a helyi közterület-felügyelet, a távhőszolgáltató, a Haladás VSE, a Haladás labdarúgó-csapata, az Illés Akadémia, a Szombathelyi Vagyonhasznosító Zrt. és a Vasivíz Zrt. munkatársai.

Az önkéntesek a homokzsákok töltésében, az árvíz miatt kiürített területek őrzésében, az értékek kimenekítésében tudnak segíteni, munkájukat a katasztrófavédelem irányításával és szervezésében végzik – tette hozzá.

Az alpolgármester elmondta, Puskás Tivadar polgármester kedden telefonon ajánlotta fel az önkormányzat segítségét Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének.

Arról nincs tudomásunk, hogy a még inkább érintett Győri ETO FC játékosai csatlakoznának a szombathelyiekhez, bár a bajnokcsapat tagjait mostanság nehéz is lenne összetrombitálni, hiszen mindenki a szabadságát tölti, és nagyon kevesen tartózkodnak a kisalföldi megyeszékhelyen.

A magyar focisták egyébként régebben sem voltak közömbösek az ilyesfajta természeti csapásokkal kapcsolatban. Három évvel ezelőtt Fülöp Márton, valamint Priskin Tamás összesen egymillió forinttal segítette az árvízkárosultakat.

A szombathelyi labdarúgók esete nem egyedülálló. A jelenlegi, történelmi mértékű áradások például a vízilabda-válogatottat is cselekvésre késztették. A srácok a délelőtti edzés előtt Budapesten a Nánási út és a Rozgonyi Piroska utca sarkán segítettek a védekezésben.

„Az edző mondta, hogy jó lesz bemelegítésnek. Mindenkinek volt tíz perc zsákhordás, húsz perc zsákpakolás és tíz perc talicskázás, úgyhogy jól kimelegedtünk” – mesélte Gór-Nagy Miklós az origo.hu oldalon, ahol egy homokzsákolós csapatkép is megtekinthető.

Gyurcsány Ferenc is lapátol. A volt miniszterelnök a Facebook-oldalán mesélte el, hogy szerda reggel Százhalombattán pakolta a zsákokat, csütörtökön pedig Budapesten folytatja. „Mindenkit arra kérek, hogy segítségen az árvízi védekezésben, ahogy tud!” – írja Gyurcsány.

A legfrissebb adatok szerint egyébként Budapesten a korábban vártnál egy nappal később, hétfőn tetőzik a Duna, 875 centiméteres vízállással – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs az MTI-vel kedden éjjel. A tetőzést Nagymarosnál is hétfőre várják, 730 centiméteres vízállásnál. Ott kedden késő este 506 centiméteres vízszintet mértek, az emelkedés hat centiméter volt négy óra alatt. A Szigetközben szombaton várható a tetőzés, a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál.

Olvasói sztorik