NB I

Az NB I a számok nyelvén

Böde Dániel végzett a kanadai táblázat élén, kevesebb néző, kevesebb gól, több színes lap.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nagy hajrával a ferencvárosi Böde Dániel végzett a kanadai táblázat élén az NB I mezőnyében. Az idény kétharmadáig Kabát Péter vezetett, ám végül ezüstérem jutott az újpesti támadónak. Az idei gólkirály, a debreceni Coulibaly állhatott fel a képzeletbeli dobogó harmadik fokára – írja a HLSZ honlapja.

Az idényben 639 gól esett, ezek közül 561 esetben lehetett társítani gólpassz-adó játékost. Összesen 413 találatot rögzítettek sima akcióból, 75 szabadrúgás, 58 szöglet után, 74 tizenegyesből esett, míg 19 öngól volt. Büntetőből 26 maradt kihasználatlanul (kereken 100 tizenegyes volt).

Gólpassz-királynak a kecskeméti Vladan Szavics bizonyult, aki 12 alkalommal szolgálta ki a társait. Utána három olyan labdarúgó következik a sorban, akik egyaránt tíz-tíz átadást jegyeznek: Böde Dániel (Ferencváros), Kabát Péter (Újpest) és Kovács István (Videoton).

A gólpasszoknál a klasszikus eseteken túl azok a játékosok is pontot kaptak, akik a gólt érő lövés előtt kiharcolták a tizenegyest, vagy a közvetlen szabadrúgást (ha nem a sértett végezte el), illetve aki úgy lőtt kapura, hogy társuk a kapusról kipattanó labdával ért el gólt.

Szintén a HLSZ statisztikai összeállításából tudhatjuk, hogy a most lezárult idényben tovább folytatódtak a mérkőzéseken tapasztalható negatív tendenciák. Az elmúlt három év adatait összehasonlítva folyamatos a góltermés csökkenése, miközben évente körülbelül hét százalékkal nő a sárga és piros lapokból számolt büntetőpontok összértéke.

A 240 bajnoki mérkőzésen 110 hazai és 70 idegenbeli siker született, 60-szor döntetlenre végeztek. A meccseket átlagosan 2762 néző látta, ami szinte pontosan egyenlő a két évvel ezelőtti értékkel (2770). Ebből a sorból kilóg a tavalyi esztendő, amikor 3812 drukker váltott belépőt. Ehhez a viszonylag magas értékhez képest elmondhatjuk, hogy az elmúlt év alatt a nézők több mint egynegyede eltűnt a lelátókról. Ez a tendencia szöges ellentétben áll az MLSZ által meghirdetett céllal, ami a nézőszámok folyamatos növekedéséről szólt.

A meccsenkénti gólok száma két éve 2,88 volt, ami tavaly 2,70-re, idén pedig 2,66-ra csökkent. A már említett sárga és piros lapokból összejött büntetőpontok száma két éve 1231, tavaly 1325, idén pedig 1412 volt. A friss adat mérkőzésenként 5,88 büntetőpont, ami csaknem hat sima sárga lapnak felel meg.

Összesen 463 játékos lépett pályára (35 kapus, 134 hátvéd, 174 középpályás és 120 támadó). Közülük 292 magyar (63%), 171 pedig külföldi. Tavaly 495 játékos jutott szóhoz, 326 magyar és 169 külföldi. Jól látszik, hogy a légiósok száma gyakorlatilag stagnált, ellenben az idei kiírásban 34 magyarral kevesebb volt a pályákon…

Olvasói sztorik