NB I

Botrány a zászlók miatt

Rangadó
Rangadó

2013. 05. 29. 13:25

A Győri ETO szervezett szurkolói csoportja 14 év, és egy emlékezetes koreográfia után feloszlott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Ultra Csoporton Kívüliek (UCSK) a román és a szlovák mellett grúz, litván és szlovén zászlókkal és a „Több nemzet, egy csapat” feliratú transzparenssel is köszöntötték kedvenceiket, a bajnokcsapatot az idény utolsó hazai, MTK elleni meccsén.

A koreográfia kétségkívül látványosra sikeredett, ám a mérkőzés után a győriek rengeteg kritikát kaptak. Az ország szinte minden szegletéből, sőt a határainkon túlról is reklamáltak a zászlók miatt. A különböző internetes fórumokon sokan felháborodtak és támadták a győri szurkolói csoportot, amelynek tagjai egy nappal később úgy döntöttek: 14 év után emiatt feloszlatják az UCSK-t – írja a kisalfold.hu.

A csoport közleménye ide kattintva olvasható!

– Senki ne gondolja, hogy bárki is elkötelezett lenne nálunk ezen országok iránt, vagy bármilyen formában éltetnénk őket. Természetesen látjuk, olvassuk, hogy az ország más részeiből a rosszakarók erre próbálják kihegyezni, de ahogy eddig sem volt ez igaz, úgy most sem erről van szó. Főleg nem a két legtöbbet emlegetett lobogó esetében – mondta Kocsis Balázs, az UCSK vezetője. – Azóta iszonyatos mennyiségű kritikát kaptunk a zászlók miatt. A koreográfia egy gesztus volt a játékosok felé, akik harminc év után nyertek nekünk bajnokságot. Magunk is belátjuk, hibáztunk, gondolni kellett volna rá, hogy mit válthatnak ki másokból a zászlók. Úgy jártunk, mint az a sofőr, aki egy évtized hibátlan vezetés után okoz balesetet. Hibáztunk, amiért vállaljuk a felelősséget, ezért is oszlattuk fel a csoportot. Szervezett formában már sohasem fogunk együtt szurkolni. A visszajelzések felemásak. Érdekes, hogy külföldről többen is írták, egyáltalán nem érezték bántónak a zászlókat, itthonról viszont sokan kritizálnak minket. Utóbbiban, úgy érzem, kicsit benne van az ETO bajnoki címe, a vidéki csapat irigyelt sikere is.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője hangsúlyozta, magánemberként és klubvezetőként is büszkeséggel tölti el, hogy a Győri ETO FC-nek olyan szurkolói vannak, akik a nemzetek közötti összefogásról nem csupán beszélnek, hanem tesznek is érte.

– Ezek a fiatalemberek példát mutattak arra, hogyan kell ezeket a kapcsolatokat megbecsülni, s arra is, hogy a zászlókat lengetni, s nem pedig elégetni kell – mondta a klubvezető. – A csoportból több szurkolót személyesen is ismerek. Sokan közülük hóban-fagyban is követik mindenhová a csapatot. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az őket ért kritikák miatt a feloszlás mellett döntöttek. Keressük annak a lehetőségét, hogy ezek a szurkolók valamilyen formában a jövőben is a csapat mellett maradjanak.

Bár a magyarság és a szomszédos országok történelmi múltja miatt a két esemény ebből a szempontból sem összehasonlítható, de míg a hétvégén Londonban a Bajnokok Ligája-döntőt követően hazájuk lobogóit magukra öltve ünnepeltek a Bayern München légiósai, Győrben az élvonalbeli bajnokin botrányt okoztak a szurkolók által lengetett nemzetiszínű zászlók…

Ha arra gondolunk, hogy a győri zászlólengetés nyilvánvalóan az egyes légiósok győri teljesítményéért, a magyar bajnoki cím megszerzéséért szólt és nem az egyes országok nemzetiségi politikáját éltette, akkor érthetetlen, miért kellett az UCSK-nak erre a sorsra jutnia.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.