NB I

Botrány a zászlók miatt

A Győri ETO szervezett szurkolói csoportja 14 év, és egy emlékezetes koreográfia után feloszlott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Ultra Csoporton Kívüliek (UCSK) a román és a szlovák mellett grúz, litván és szlovén zászlókkal és a „Több nemzet, egy csapat” feliratú transzparenssel is köszöntötték kedvenceiket, a bajnokcsapatot az idény utolsó hazai, MTK elleni meccsén.

A koreográfia kétségkívül látványosra sikeredett, ám a mérkőzés után a győriek rengeteg kritikát kaptak. Az ország szinte minden szegletéből, sőt a határainkon túlról is reklamáltak a zászlók miatt. A különböző internetes fórumokon sokan felháborodtak és támadták a győri szurkolói csoportot, amelynek tagjai egy nappal később úgy döntöttek: 14 év után emiatt feloszlatják az UCSK-t – írja a kisalfold.hu.

A csoport közleménye ide kattintva olvasható!

– Senki ne gondolja, hogy bárki is elkötelezett lenne nálunk ezen országok iránt, vagy bármilyen formában éltetnénk őket. Természetesen látjuk, olvassuk, hogy az ország más részeiből a rosszakarók erre próbálják kihegyezni, de ahogy eddig sem volt ez igaz, úgy most sem erről van szó. Főleg nem a két legtöbbet emlegetett lobogó esetében – mondta Kocsis Balázs, az UCSK vezetője. – Azóta iszonyatos mennyiségű kritikát kaptunk a zászlók miatt. A koreográfia egy gesztus volt a játékosok felé, akik harminc év után nyertek nekünk bajnokságot. Magunk is belátjuk, hibáztunk, gondolni kellett volna rá, hogy mit válthatnak ki másokból a zászlók. Úgy jártunk, mint az a sofőr, aki egy évtized hibátlan vezetés után okoz balesetet. Hibáztunk, amiért vállaljuk a felelősséget, ezért is oszlattuk fel a csoportot. Szervezett formában már sohasem fogunk együtt szurkolni. A visszajelzések felemásak. Érdekes, hogy külföldről többen is írták, egyáltalán nem érezték bántónak a zászlókat, itthonról viszont sokan kritizálnak minket. Utóbbiban, úgy érzem, kicsit benne van az ETO bajnoki címe, a vidéki csapat irigyelt sikere is.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője hangsúlyozta, magánemberként és klubvezetőként is büszkeséggel tölti el, hogy a Győri ETO FC-nek olyan szurkolói vannak, akik a nemzetek közötti összefogásról nem csupán beszélnek, hanem tesznek is érte.

– Ezek a fiatalemberek példát mutattak arra, hogyan kell ezeket a kapcsolatokat megbecsülni, s arra is, hogy a zászlókat lengetni, s nem pedig elégetni kell – mondta a klubvezető. – A csoportból több szurkolót személyesen is ismerek. Sokan közülük hóban-fagyban is követik mindenhová a csapatot. Szomorúan vettem tudomásul, hogy az őket ért kritikák miatt a feloszlás mellett döntöttek. Keressük annak a lehetőségét, hogy ezek a szurkolók valamilyen formában a jövőben is a csapat mellett maradjanak.

Bár a magyarság és a szomszédos országok történelmi múltja miatt a két esemény ebből a szempontból sem összehasonlítható, de míg a hétvégén Londonban a Bajnokok Ligája-döntőt követően hazájuk lobogóit magukra öltve ünnepeltek a Bayern München légiósai, Győrben az élvonalbeli bajnokin botrányt okoztak a szurkolók által lengetett nemzetiszínű zászlók…

Ha arra gondolunk, hogy a győri zászlólengetés nyilvánvalóan az egyes légiósok győri teljesítményéért, a magyar bajnoki cím megszerzéséért szólt és nem az egyes országok nemzetiségi politikáját éltette, akkor érthetetlen, miért kellett az UCSK-nak erre a sorsra jutnia.

Olvasói sztorik