NB I

Az Edda Művek után szabadon…

Annak idején Farkas Márk is elhagyta a várost, ahol élt, és Miskolc helyett Szombathelyet választotta.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A múlt hétvégi, Pécs elleni bajnokin lépett először pályára kezdőként az NB I-ben a Haladás fiatal védője, Farkas Márk. A 21 éves balhátvéd végigjátszotta a találkozót, és győztes csapat tagja volt, hiszen a szombathelyiek 2-0-ra verték idegenben a PMFC-t. A korábbi utánpótlás-válogatott játékos annak idején Miskolcot hagyta ott az Illés Akadémia kedvéért, ahol aztán végigjárta a szamárlétrát, egészen a felnőtt keretig. A szezon zömében a vasiak második csapatában játszott a másodosztályban, de a Rangadó.hu érdeklődésére elárulta, hogy teljesen más érzés az első osztályban kifutni a pályára kezdőként.

– Nagyszerű érzés volt első alkalommal a kezdőben szerepelni az élvonalban – mesélte Farkas Márk. – Örülök, hogy megkaptam a bizalmat. Az edzőnek kell eldöntenie, de remélem, hogy tudtam élni a lehetőséggel. Teljesen más érzés volt, mint egy NB II-es bajnokin pályára lépni. Jó mérkőzést játszottunk a Péccsel, úgy érzem, végig mi irányítottuk a találkozót. Annak ellenére is jól futballoztunk, hogy sok fiatallal álltunk ki. A második félidőben lefociztuk az ellenfelet, és abszolút megérdemelten hoztuk el a három pontot.

– Mit gondol, mekkora a szakadék az NB I és az NB II között?
– Főleg sebességbeli különbségek vannak. Sokkal nagyobb az iram, gyorsabban kell gondolkodni, és gyorsan kell jó döntéseket hozni. Illetve az első osztályban azért technikailag jobb futballisták szerepelnek.

– Nincs könnyű helyzetben a csapatba kerülést illetően, hiszen éppen az ön posztján szerepel a gárda csapatkapitánya…
– Természetesen nem egyszerű a helyzetem, de napról napra azért dolgozok, és mindent megteszek, hogy odakerülhessek. Azt pedig, hogy ki szerepel az adott poszton, az edző dolga eldönteni.

– Miskolci születésűként miért éppen az ország másik pontján lévő Illés Akadémiát választotta?
– Az Illés Akadémia volt számomra a legkecsegtetőbb ajánlat. Úgy éreztem, hogy a nyugati országrész fejlettebb, és jobbak a lehetőségek a fejlődésem érdekében.

– Artner Tamás vezetőedző híres arról, hogy bátran nyúl a fiatal, saját nevelésű labdarúgókhoz, míg más csapatoknál inkább a külföldieket erőltetik. Egyetért abban, hogy szombathelyi fiatalok szerencsés helyzetben vannak?
– Mindenképpen! Kevés ilyen klub van Magyarországon, mint a Haladás, hiszen magasan a legjobb és legtöbb lehetőséget nyújtja a fiatal labdarúgók számára.

– Amellett, hogy a felnőtt keret tagja, a meccsei nagy részét az NB II-ben szereplő tartalékcsapatban játszotta, ahol alapembernek számít. A tartalékcsapatok azonban jövőre az NB III-ban szerepelnek. Mit gondol, mi lesz a fiatalok sorsa?
– Nem tudom még, mit hoz a jövő. A vezetőedző fogja eldönteni, kik maradhatnak továbbra is az NB I-es keretnél. Bízom benne, hogy én is köztük leszek, és gyarapíthatom az élvonalbeli meccseim számát.

Olvasói sztorik