NB I

Az öröm ugyanaz, mint ötven éve

Az 1963-as bajnokcsapat tagja, Palotai Károly szerint Pintér Attila remek csapatot épített a győri labdarúgókból.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Palotai Károly személyében olimpiai bajnok labdarúgója is volt a Győri ETO-nak, hiszen az ötven évvel ezelőtti bajnokcsapat tagja az 1964-es tokiói ötkarikás játékokról aranyéremmel tért haza. A játékvezetőként, később pedig sportvezetőként is ragyogó karriert befutott 77 éves legenda manapság is kijár a meccsekre, vasárnap a bajnokavatáson is jelen volt, és a Rangadó.hu érdeklődésére azt is elárulta, hogy az öröm perceiben felidéződtek benne a régi emlékek is.

– Szerencsésen alakultak az események, de nem véletlenül áll ennyi pont előnnyel az élen a csapat – kezdte Palotai Károly. – Nemrég volt egy-két kisiklás, de ez benne van ebben a játékban, a küzdőszellem azonban végig jellemezte az idei ETO-t. Vasárnap sem volt könnyű megverni a Fradit, de szerencsére a Debrecen is segített abban, hogy már három fordulóval a bajnokság vége előtt bajnokot lehetett avatni. Öröm volt tizennégyezer emberrel együtt ünnepelni, kicsit visszahozta az ötven évvel ezelőtti időszakot nekem, hiszen a mi időnkben rengetegen jártak meccsekre. És itt jegyezném meg a kézilabdás lányok szombati sikerét is, a győri sportolók remek napokat varázsoltak nekünk ide május közepén.

– Pintér Attila az ideális vezetőedző az ETO kispadján?
– Jó húzás volt visszahozni Győrbe, hiszen sikerült összehoznia egy győztes társaságot. Nagyon együtt él a játékkal a mérkőzések alatt, látni a gesztusain, hogy minden porcikájában a játékra koncentrál, próbálja segíteni csapatát. Mindig jól felkészül az ellenfelekből, a meccsek persze nem mindig sikerülnek úgy, ahogy ő eltervezi. Az egészen biztos, hogy remek közösséget hozott össze ezekből a labdarúgókból, hiszen nem lehet azt mondani, hogy hatalmas egyéniségek játszanának Győrben, de a csapat remek, és ennek köszönhető a diadal is. Tehát egy szerencsés újabb találkozás ez az ETO és közte.

– Rengeteget változott a futball ötven év alatt, de össze lehet hasonlítani a hatvanhármas és a mostani győri bajnokcsapatot?
– Nem könnyű a kettőt összehasonlítani. Mi egy kis szerencsével nyertünk bajnokságot hatvanháromban, mert a Fradi elszúrta a lehetőségeit, de a BEK-ben sikerült bejutnunk a legjobb négy közé, ami mindenképpen mutatta, hogy erősek vagyunk. Ha a mostani ETO nem is tudja megközelíteni ezt a célt, hiszen ötven év alatt azért jelentősen átalakultak az erőviszonyok az európai labdarúgásban, de remélem, hogy nemzetközi porondon is sikerülhet valami jó eredményt felmutatnia Pintér Attila csapatának. Szimpatikus a mostani csapat is, és hajdanán a miénk is az volt, hiszen ha Debrecenben, vagy Salgótarjánban játszottunk, akkor is örömmel fogadtak és jó partnerek voltak. Ha a közönség soraiból is sokan segítik most a győrieket, akkor még valami egészen fényes eredmény is kerekedhet a nemzetközi szereplésből.

Palotai Károly

Békéscsaba, 1935. szeptember 11.

Klubjai játékosként: Békéscsabai Előre (1950–1955), Győri ETO (1955–1956 és 1959–1967), Freiburg (német, 1956–1958)

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (1964), magyar bajnok (1963), MNK-győztes (1965, 1966, 1967), az NB I-ben 171 mérkőzésen 45 gól lőtt, az olimpiai válogatottban 15 mérkőzésen két gólt szerzett.

Játékvezetőként 1969 és 1984 között 215 magyar élvonalbeli mérkőzést vezetett

Kiemelkedő eseményei FIFA-bíróként: 27 válogatott mérkőzés, 3 olimpia, 3 világbajnokság, 2 BEK-döntő, 1 KEK-döntő, 1 UEFA Kupa-döntő, 1 Szuperkupa-mérkőzés

Továbbá: FIFA-instruktor, FIFA és UEFA játékvezető-ellenőr, a FIFA Játékvezető Bizottság tagja, Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, stb.

Olvasói sztorik