Tovább gyűrűzik a Vidi-botrány

”Megengedhetetlen, hogy azonosíthatatlan emberek a pályán a játékosokkal szemben erőszakosan lépjenek fel.”

Kapcsolódó cikkek

Szó szerinti idézet

Hrutka János, korábbi válogatott játékos saját Facebook-oldalán az alábbi érdekességet osztotta meg:
– Álljon itt a futballszerető facebook-olók egyik nagy kedvencének a mérkőzés utáni visszaemlékezésének szavai, melyet Nekem mondott a fehérvári busz előtt beszélgetve:
„az egyik biztonsági őr, elkezdett lökdösni, csapkodott miközben azt kiabálta felém:
Már régóta utállak Te h…e kö…g, b..d szájba a k…a anyá…t, mindjárt jól szájba is b…lak Te f..szopó!” – magasztos, kellő intellektussal párosítva, magáért beszél! Szomorú, hogy ilyen előfordulhat – zárta Hrutka.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Nem csitulnak az indulatok a szerdai Győri ETO – Videoton (1-2) Magyar Kupa-elődöntő visszavágót követő eseményekkel kapcsolatban. A székesfehérvári tulajdonos, Garancsi István nyilatkozott a klub honlapjának.

– Az egyik legfontosabb tisztázandó tény: nem csak a játékvezetők, hanem a játékosok is hivatalos személyek. Így amikor a meccs utáni történésekről beszélünk, nem csak a játékvezetők védelmével kapcsolatos előírásokat kell szem előtt tartani – magyarázta a tulajdonos. – Az előírások ugyanígy, tisztán rendelkeznek a hazai és vendég játékosok, a szakmai stábok helyzetével kapcsolatban is. A szabályok alapján a játékosok ugyanolyan védettséget élveznek, mint a játékvezetők. A biztonsági szabályzatban foglaltak szerint nagyon szigorú előírások vonatkoznak a meccs rendezőire. A felvételeken egyértelműen látható, hogy a lefújás után nem csupán a játékvezető levonulását biztosító két-három személy tette a dolgát, hanem azonosítatlan emberek serege lepte el a pályát, és lépett fel erőszakosan a játékosokkal és a szakvezetőkkel szemben. Azért használom az azonosíthatatlan kifejezést, mert nem tudjuk, hogy ezek a személyek milyen feladatok ellátására kaptak felhatalmazást a mérkőzésen, rendelkeznek-e a szükséges képesítéssel, megkapták-e a megfelelő eligazítást arra vonatkozóan, hogy mire van jogosultságuk, és mire nincs. Egyszerűen nem értem a rendező klub hozzáállását sem. A szövetségnek pedig a biztonsági emberek túlkapásai ellen ugyanúgy fel kellene lépnie, mint ahogy tette ezt a szurkolók sportszerűtlen megnyilvánulásaival kapcsolatban.

Garancsi István hangsúlyozta: azonosító számot nem viselő biztonsági ember se játékossal, se szurkolóval szemben ne léphessen fel. Ahogy az ide kattintva látható képeken is látszik, a biztonsági szabályzattal ellentétben nem mindegyik rendezői mellény hátulján található azonosító szám. A hatályos szabályzat világosan kimondja, hogy: „a mellény első oldalára minimum 70 milliméteres, hátsó oldalára legalább 100 milliméteres fekete számokkal az azonosító szám kell, hogy feltüntetésre kerüljön.”

– Teljességgel megengedhetetlen, hogy biztonsági emberek a játékosokkal szemben agresszíven, fenyegetően lépjenek fel. Számos szem-, és fültanú számolt be arról, hogy hogyan fenyegették meg a legvulgárisabb módon a Videoton FC játékosait ezek az emberek, és hogyan próbálták őket fizikai kontaktussal megfélemlíteni – jelentette ki a székesfehérvári klub tulajdonosa. – Sajnos sok esetben az MLSZ fegyelmi büntetései sem segítik a tisztánlátást. Elég csak arra az esetre gondolnunk, amikor az április 17-i hazai meccsünkön hivatalosan bekerült a jegyzőkönyvbe, hogy a vendégcsapat nem tett eleget a biztonsági szabályzatban foglaltaknak. Ezért az előírásoknak megfelelően büntetést is kapott, melyet később rejtélyes okokból eltöröltek. Ahhoz, hogy ilyen a jövőben ne fordulhasson elő, csak azt tudom ígérni nekik, hogy minden olyan lépést meg fogunk tenni, ami a játékosok megfelelő védelméhez, és az ügy igazságos kivizsgálásához szükséges.