NB I

„Nem nézett ki túl jól…”

Lanzafame hiába jó játékos, hiába igazi egyéniség, amit vasárnap, a Pécs elleni meccsen elkövetett, azt ő sem engedhette volna meg magának.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A várakozásoknak megfelelően jelentős visszhangja van a vasárnap esti Pécs–Honvéd meccsen történt jelenetsornak. Mindenki arról beszél, hogy a kispestiek két olasz játékosa összeveszett a tizenegyes elvégzésén, és addig-addig vitatkoztak, ameddig mindketten sárga lapot kaptak, ráadásul Lanzafame számára ez a kiállítást jelentette. A Rangadó.hu így tudósított az eseményekről:

„A második félidőben nem kellett sokáig várni a meccs, sőt a szezon, de talán az évtized egyik legemlékezetesebb jelenetére! Az ötvenedik percben Martínez elesett a tizenhatoson belül, Uzoma szorításában, Solymosi ezt is büntetőnek látta, és be is fújta. Az igazi látnivaló csak ezután következett: Martínez és Lanzafame összeveszett azon, ki rúgja a tizenegyest. A játékvezető előbb Martíneznek adott sárga lapot időhúzásért, majd Lanzafaménak is egyet, mert kötözködött a saját csapattársával! Mivel Lanzafaménak ez volt a második sárgája, kiállították. Az elképesztő közjáték nem zavarta meg Martínezt, aki a büntetőt higgadtan a kapuba lőtte (0-2).”

A meghökkentő jelenetek közepette látszott, hogy a homokozóban összevesző óvodás gyerekek módjára hisztériázó játékosok honfitársa, a Honvéd edzője, Marco Rossi egyszerűen nem hisz a szemének! A meccs után így fogalmazott az ominózus esetről:

„A tizenegyesünknél a legnagyobb hibát igazából én követtem el. A mérkőzés előtt ugyanis nem jelöltem ki, hogy kik rúgják majd az esetleges büntetőinket. Ettől függetlenül a látottaknak nem lett volna szabad megtörténniük. A játékosok is hibáztak, de a felelősséget én vállalom. Miután nekünk minden játékosunk nagyon fontos, így nem tehetjük meg, hogy mindkettő, de akár csak az egyikük is kikerüljön a keretből. Ami történt, megtörtént, szerencsére azért nagy baj nem lett belőle. Természetesen majd levonjuk a megfelelő következtetéseket, és megoldjuk az ügyet házon belül.”

Kíváncsiak voltunk, lesz-e következménye Lanzafame és Martínez cselekedetének, kapnak-e például pénzbüntetést, de érdeklődésünkre a Budapest Honvéd FC-nél közölték, a maguk részéről lezártnak tekintik az ügyet, és semmilyen információval nem szolgálnak…

Egy kispesti játékos véleményét már a lefújás után megtudhattuk, hiszen Kemenes Szabolcs kapus, nem mellesleg csapatkapitány nyilatkozott, és erről az esetről is beszélt:

„Hála Istennek, hogy mindenki gólt akar rúgni. Legszívesebben én is előreszaladnék, és gólt szereznék. Egy egyszerű félreértésről van szó. Sajnáljuk, hogy Lanzát egy meccsre elvesztettük, de nélküle is megyünk tovább. Mindketten rúgtak már tizenegyest, nem volt előre eldöntve, hogy ki lövi. Mindketten jó formában érezték magukat, el akarták vállalni, hála Isten berúgtuk és nyertünk”

Természetesen a Rangadó.hu szakértője, a mérkőzést elemző Őze Tibor, a Kaposvár, a Kispest-Honvéd, a Nyíregyháza és a Diósgyőr korábbi vezetőedzője sem ment el szó nélkül a meghökkentő események mellett:

„Ami a kiállítást illeti, ilyet még nem láttam eddigi pályafutásom során! Amikor edző voltam, mindig ki kellett jelölni nem egy, hanem három lehetséges tizenegyes-rúgót, akik tudták, mi a szerepük. Marco Rossi, a Honvéd edzője elismerte, hogy nem közölte a csapattal, kiket jelölt ki, ebből adódott, hogy összeveszett két csapattárs. Lanzafame főszereplő a Honvédban, ráadásul rendkívül dörzsölt játékos, ez a góljánál is látszott. Azt hitte, hogy a főszerephez hozzátartozik a büntetőrúgás is. Martínez viszont úgy gondolta, ha ő harcolta ki, ő is végzi el. Mondanám, hogy a mellékszereplő elvette a reflektorfényt a főszereplőtől, de egyrészt belőtte a tizenegyest, másrészt kisvártatva olyan szép gólt lőtt, hogy nem nevezném mellékszereplőnek.

Ha nem volt kijelölve a büntetőrúgó egy edzői rövidzárlat miatt, akkor egyértelmű, hogy Lanzafame jogosult rúgni, mert ő a vezéregyéniség csapatában, és kevesen rúgnak úgy, mint ő. A labdarúgótudás, a rutin és a technikai tudás is mellette szól, Martínez hibázott. Annak idején a Fradiban ugyan ki vette volna el a labdát Albert Flóritól, ha úgy dönt, hogy ő akarja rúgni a büntetőt?!”

A Haladás csapatánál korábban Kenesei Krisztián volt az első számú ítélet-végrehajtó. A rutinos csatár többször eredményes volt, de olyan is előfordult, hogy hibázott. Mostanság Iszlai Bence rúgja a tizenegyeseket a szombathelyieknél, és a fiatal játékos még egyszer sem rontott. A Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, elvileg náluk is előfordulhatna olyan, mint a Honvéd-játékosok között, de csak elvileg…

„A két játékos vérmérsékletét látva nem lepett meg, hogy ez előfordult. A Haladásnál rendszerint két-három játékos van kijelölve, és a pályán ők döntik el, ki rúgja a büntetőt, tehát elvileg nálunk is előfordulhatna ilyesmire, de mi nem járatjuk le magunkat és csapatunkat ilyesmivel. A közelmúltban én rúgtam a tizenegyeseket, és mivel nem hibáztam, szerintem a következő is az enyém lesz, de ha valaki nagyon erőszakoskodna, biztosan odaadnám neki. Persze, nálunk vannak annyira intelligensek a játékosok, hogy ilyen veszekedésre biztosan nem kerül sor.”

A listavezető Győri ETO ebben a szezonban már hat büntetőt is kihagyott, ez összesen négy pontjába került a csapatnak, éppen ezért kíváncsiak voltunk Völgyi Dániel véleményére is:

„A mérkőzés előtt ki van jelölve két-három játékos, a pályán pedig érzi az ember, kinek hogy megy a játék, és ott döntjük el, végül ki rúgja a büntetőt. Fogalmam sincs, hogy a Honvédnál ez hogyan történhetett meg…”

Kaposváron a két rutinos játékos, Oláh Lóránt és Waltner Róbert felelős a tizenegyesek értékesítéséért. A közelmúltban mindkettejükkel előfordult, hogy eredményesek voltak, de később hibáztak is. A Rangadó.hu a kaposvári kulisszák mögé is betekintett, Waltner segítségével:

„Nálunk nem volt kijelölve kimondottan senki, de amikor én kihagytam, akkor Prukner László azt mondta, Oláh Lóránt van kijelölve, és ha úgy érzi, hogy berúgja, én nem is fogok vele veszekedni. Ha lesz olyan meccs, amikor én érzem úgy, hogy jól megy a játék, és megkérem, hadd rúgjam én, akkor remélem, át fogja engedni. Ha nem, az rosszul esne, de nem veszekednék vele. Jól kiegészítjük egymást az utóbbi meccseken, védekezésben és támadásban is, a Haladás ellen is ezt éreztem. Remélem, egy ilyen szituációban is megértenénk egymást. Mindenki azt hiszi, hogy olyan könnyű berúgni a tizenegyest, pedig nem! Nagyon kell koncentrálni. Amit a kispestiek csináltak, az nem nézett ki túl jól… Nem tudom, az edző kinek mutogatott, hogy ki rúgja, hiszen egy méterre álltak egymástól. Direkt meg is hallgattam a nyilatkozatát a meccs után, de nem derült ki belőle. Nem tudom, kinek volt igaza, talán egyiküknek sem. Én abban nőttem fel, hogy ilyen helyzetben is meg kell adni az idősebbeknek a tiszteletet, bár a mostani fiatalok közül egyre kevesebben gondolkoznak így.”

Szerettük volna, ha egy edző is megvilágítja a saját szemszögéből a történteket, ezért megkerestük Mészöly Gézát, az Újpest és a Vasas korábbi, az utánpótlás-válogatott jelenlegi szakvezetőjét:

„Arra lettem figyelmes, hogy tizenegyest rúghat a Honvéd, de a játékosok összevesznek. Nagyon meglepődtem! Persze, ilyen már volt a történelemben, de hogy kiállításig fajuljanak a dolgok, olyan szerintem még nem. Mivel mindketten olaszok, kommunikációs probléma sem lehetett közöttük. Lanzafame igazi egyéniség, óriási játékos, de ilyet nem engedhet meg magának. Én minimum kettő, de inkább három játékost szoktam kijelölni, és előfordul, hogy beszólok a pályára, hogy ki rúgja, de az alapelv az, hogy aki ahogy érzi, tehát a játékosokra van bízva. Legutóbb az olaszok ellen lőttük tizenegyest. A győri Kalmár Zsolt és a szombathelyi Németh Márió volt kijelölve, ők egymásra néztek, de mivel Németh határozottan letette a labdát, nem volt vita. Be is vágta… Az ő esetük annyiban speciális, hogy nagyon jó a kapcsolat közöttük.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!