Hírek

Ki lője a tizenegyest?

A tizenegyes-felelősök közül a szombathelyi Kenesei Krisztián és a kispesti Ivancsics Gellért is többször hibázott.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

A Haladás Sopron Bank támadója, Kenesei Krisztián a Ferencváros ellen kezdte a büntetőrontásokat, de amikor Kassai Viktor másodszor is tizenegyest ítélt a szombathelyiek javára, már nem hibázott. A folytatásban azonban a Kecskemét otthonában a kapufa tövét találta telibe, a Pápa elleni meccsen pedig Szűcs Lajos védett. Nem mellékesen a rutinos kapusnak ez volt a harmadik tizenegyes-védése a közelmúltban!

A Honvéd középpályása, Ivancsics Gellért a Vasas ellen kétszer, a Zalaegerszeg ellen pedig egyszer volt eredményes büntetőből, a zalaiaknak ráadásul akcióból is betalált. A Pápa kapusa, Szűcs Lajos az ő próbálkozását is hárította, az Újpest otthonában pedig elképesztő mozdulattal az égbe lőtt.

Sorozatos hibákról beszélhetünk tehát, de vajon mi az edző teendője ilyen esetben? Meddig nézheti tétlenül, hogy az egyik játékosa kihagyja a kihagyhatatlant, hiszen a közismert mondás szerint a tizenegyest nem lehet védeni, csak rosszul rúgni. A Rangadó.hu legújabb összeállításában azt vizsgáltuk, a büntetőfelelős sikertelensége esetén mikor és hogyan lehet, kell, illetve szabad beavatkoznia a csapat edzőjének?!

Supka Attila

a Budapest Honvéd FC vezetőedzője
– Ivancsics Gellért a tavaszi idény elején három tizenegyest sorozatban belőtt, aztán az elmúlt mérkőzésen kihagyta. Ki van jelölve mindig két-három ember, ők egymás között most úgy döntöttek, hogy ismét nekiadják a lehetőséget, ő pedig vállalta. Csak az tud hibázni, aki vállalja! Gondoltam, a következő mérkőzésen már jobban át fogják gondolni egymás között, akiknek rúgni kell, hogy melyikük áll a labda mögé… Egy edzőnek szerintem nem szerencsés azt mondania, hogy márpedig te rúgod, mert abban benne van ugyanúgy a hibalehetőség, ezt a játékosoknak kell eldönteniük a mérkőzésen belül, hogy érzik, milyen formában vannak, megfelelő önbizalmuk van-e hozzá, mert igazándiból erről szól az egész.

Artner Tamás

a Haladás Sopron Bank vezetőedzője
– A Pápa ellen érzésem szerint kulcsmomentum volt a kihagyott tizenegyes, mert ha az bemegy, megnyerjük a meccset! Mindezek ellenére mégsem érzem, hogy elrontottuk volna a végjátékot. A kihagyott tizenegyestől olyan energiákat nyert a Pápa, amely hozzásegítette a győztes gól megszerzéséhez. Ilyen szituációval még nem találkoztam, hiszen Kenesei Krisztián az eddigi pályafutása során nem sok büntetőt hagyott ki, de most ilyen passzban volt. Nem marasztaltuk el, de megbeszéltük, hogy az elkövetkező meccseken biztosan nem ő rúgja majd a tizenegyeseket. Meglátjuk, lehet, hogy később ismét lehetőséget fog kapni. Ilyen esetben mindig belülről kell érezni, hogy vállalom, vagy sem. A legnagyobb sztárok is kihagynak tizenegyeseket, később mégis odaállnak újra. Van ilyen, bízom benne, hogy majd legközelebb mi jövünk ki jól egy ilyen helyzetből.

Kenesei Krisztián

a Haladás Sopron Bank játékosa
– Magamra vállalom a felelősséget. Nagyon bánt, hogy kihagytam. A meccs előtti este is éppen arról beszélgettem a feleségemmel, hogy miért állok oda, ha a legutóbbi háromból kettő kimaradt? Lassan húsz éve futballozom, és nem volt még velem ilyen, talán összesen hagytam ki ennyi büntetőt – mondta a támadó a nyugat.hu hasábjain. – Elhatároztam, hová rúgom a büntetőt, azóta is agyalok rajta. Lehet, hogy megint oda rúgnám, hiszen az előző héten Szűcs Lajos a bal sarokra ment. Nem kívánom senkinek ezt az érzést: nagyon sajnálom a drukkereket. Azt kérem, hogy ne a csapatra haragudjanak, hanem rám. Nálam nem idegesebb senki, rosszul rúgtam. Elnézést kérek a csapattól, a szurkolóktól, mindenkitől. Attól függetlenül, hogy azért nem kellett volna gólt kapnunk, nem mentem fel magam, és nagyon haragszom saját magamra. Az hagyhatja ki a büntetőt, aki odaáll a labda mögé, csak ne éppen a Pápa ellen lett volna…

Őze Tibor

a Kispest-Honvéd, a Diósgyőr, a Vasas, illetve a Nyíregyháza korábbi edzője,

a Rangadó.hu szakértője
– Vannak jó és rossz tizenegyes-rúgók. A büntető elsősorban a koncentráció és az idegrendszer kérdése, és nem a technikáé, bármilyen furcsa. Vannak olyan gólkirályok, akik talán egész életükben nem rúgtak tizenegyest. Nehéz meghúzni a határt, és úgy gondolom, hogy pontosan azért, mert a büntető önbizalom és mentális felkészültség kérdése, egy hiba után nem váltanék. Két kihagyott tizenegyes után már pihentetném a rúgó játékost, mert a sorozatos sikertelenség kiépít egyfajta gátat.

Ivancsics is elnézést kért
– Elnézést kérek minden Kispest-szimpatizánstól a mai büntetőm miatt! Visszacsinálni nem tudom, sajnos elrontottam! Vállalom a hibámat, úgy, ahogy eddig is – írta a Facebook-on a kispesti Ivancsics Gellért.
Olvasói sztorik