Hírek

Tizenegy tizenegyes

A büntetőt nem csak belőni, kierőszakolni is tudni kell...

Kapcsolódó cikkek

Az OTP Bank Liga eddigi 19 fordulója során a Budapest Honvéd csapata javára 11 alkalommal ítéltek büntetőt! Ez önmagában is figyelemreméltó adat, de ha hozzátesszük, hogy a lista utolsó helyén a Pécs, a Pápa és a Videoton áll, csapatonként mindössze egy tizenegyessel, akkor különösen érdekes a helyzet. Vajon miért alakulhatott ki ekkora különbség? Mi lehet az oka a kispestiek büntetőbőségének? A Rangadó.hu legújabb összeállításában ennek próbált utánajárni az érintettek, illetve két szakértő segítségével!

A brazil Danilo téli távozása után Ivancsics Gellért lett a kijelölt ítéletvégrehajtó a Honvédnál. Az eddigi két tavaszi fordulóban négyszer is eredményes volt, ebből háromszor tizenegyesből! A 25 éves középpályás szerint a gyors, jól cselező játékosaikat nehéz tartani, ezért hoznak össze sok büntetőt.

– Ősszel én voltam a másodikszámú tizenegyes-rúgó Danilo mögött, de ő szerencsére nagyon jó hatékonysággal rugdosta a gólokat, így nem lett volna értelme váltani – mondta a Rangadó érdeklődésére Ivancsics Gellért. – Amikor kiderült, hogy távozik, én lettem az elsőszámú büntetőző. Nincs titkom, ha mérkőzés előtt döntöm el, hogy ha tizenegyeshez jutunk, merre rúgom, akkor megbeszélem a kapusainkkal, hogy az ellenfél hálóőre hova szokott vetődni, ha pedig a büntető megítélésekor döntök, akkor megnézem, merre indul a kapus. A szakmai stáb olyan játékosokat igazol a támadósorba, illetve szélre, akik gyorsak, jól cseleznek, és az egy-egy elleni játékban jók, nehéz tartani őket, szerintem ezért kapunk több tizenegyest, mint a többi csapat.

A Pápa eddig csupán egyszer lőhetett büntetőt, de a 24 éves csatár, Lovrencsics Gergő emlékei szerint sokkal több alkalmuk nem is volt a tizenegyes kiharcolására.

– A Honvéd igen támadószellemű csapat, többet vannak az ellenfél kapuja előtt, a tizenhatoson belül, mint mi. Valamit jól csinálnak ott a csatárok, mi meg valamit nem csinálunk jól… Nálunk nem voltak kétes szituációk, tehát több sanszunk nem volt a büntető kiharcolására – vélekedett Lovrencsics Gergő.

A pécsiek szinte mindig végig tudja vezetni a támadásait, a csapatkapitány, Lantos Levente szerint a PMFC ezért nem kapott több büntetőt, bár akadtak véleményes helyzetek…

– Vannak olyan szituációk, amelyekből lehetne tizenegyes nálunk is. A bíró dönti el, hogy igen vagy nem, nálunk rendszerint a nem felé húz a véleménye – jegyezte meg Lantos Levente. – Sok kétes esetre azért nem emlékszem, a most a Ferencváros ellen is volt egy eset, amiről nem tudjuk, hogy kéz volt, vagy nem volt kéz. A bíró szíve joga eldönteni. Amikor mi kontrázunk, szinte mindig végig tudjuk vezetni a támadást, és góllal, vagy helyzettel fejezzük be. Észrevettük, hogy a Honvéd sok büntetőt rúg, de nekünk ezzel nem szabad foglalkoznunk.

Jól ismeri a tizenhatoson belül zajló folyamatokat Hajdu Attila, a magyar válogatott korábbi kapusa, a Sport Televízió szakkommentátora. Úgy véli, szükség van a tizenegyeseket csináló, tehát kierőszakoló játékosokra is!

– Ha nagyságrendileg többet tölt egy csapat a tizenhatoson belül, tehát többet támad, akkor értelemszerűen többször eshet tizenegyes – kezdte Hajdu Attila. – Ha van több gyors, jól cselező játékos, akiket nehéz megállítani, az is elősegíti mindezt. De ezen kívül kellenek olyan csatárok is, akiknek a vérükben, a játékukban van nem csak az, hogy gólt lőjenek, vagy gólpasszt adjanak, hanem az is, hogy ha ezekre nincs esélyük, akkor tizenegyest csináljanak, vagy kierőszakoljanak! Mi ez úgy nevezzük: tolok-esek! Amikor én játszottam, akkor is voltak kifejezetten olyanok, akikre az edző a kezdés előtt felhívta a figyelmet! A védőknek nehéz dolguk van velük, hiszen azzal is törődniük kell, hogy ne fogják túl szorosan az illetőt, mert abban a pillanatban már el is esik a csatár, akinek ez benne van a vérében. Tipikusan ilyen volt Dombi Tibor, aki folyamatosan tizenegyeseket csinált, de a végén már azt sem hitték el neki, ami tényleg jogos lett volna. A Honvédnál korábban Danilo nem csak belőtte a büntetőket, hanem többször ki is harcolta őket. Én ezt nem ítélem el, ennek is benne kell lennie egy jó csatár játékában. Ha nagy lendülettel jön a védő, a csatár hagyja, hogy elkaszálja, ennek bele kell férnie a fociba…

Szarka Zoltán, korábbi nemzetközi játékvezető, a Magyar Labdarúgó Szövetség Vas Megyei Igazgatóság Játékvezetői Bizottságának elnöke szerint manapság a hazai mezőnyben már nincsenek olyan pengés játékosok, aki rendszeresen, tudatosan kiharcolnák a tizenegyeseket.

– Minden csapat más stílusban játszik, tehát skatulyát nem lehet húzni egyikre sem, ilyen szempontból – vélekedett Szarka Zoltán. – És ez nem tendencia a játékvezetők részéről sem, ebben biztos vagyok. A Honvéd valószínűleg olyan meccseken kapta a tizenegyeseket, amikor döntő fölényben volt, az ellenfél térfelén folyt a játék, a büntetőterült beül. Amelyik csapat támadószellemben futballozik, az több gól lő, és több büntetőt kap. Manapság már nincsenek olyan egyéniségek, mint annak idején Kovács Kálmán vagy Kiprich József, akik sok büntetőt csináltak. Mostanában inkább az a jellemző, hogy sokan akarják eljátszani a szabálytalanságot, hogy tizenegyest szerezzenek, de ez nem csak a csatárokra, hanem a középpályásokra és a védőkre is igaz.

Tizenegyes-rangsor 19 forduló után
• Honvéd 11
• Debrecen, Zalaegerszeg, Paks 5
• Kaposvár, Kecskemét, Siófok, Újpest 4
• Haladás 3
• Vasas, Diósgyőr, Győr, Ferencváros 2
• Pápa, Pécs, Videoton 1
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik